Blir rike på fattigdom og med lange fingre nede i statskassa

13
Blir rike på arbeid med fattigdom - uten anbud

Avisa VG har kledd av konsulentfirmaet International Law and Policy Institute (ILPI) og deres forbindelser til utenriksdepartementet. Selskapet har hatt rikelig tilgang til millionene fra bistandsbudsjettene og bokstavelig talt håvet inn penger derfra:

Av en total omsetning på rundt 180 millioner siden etableringen i 2009, har over 150 millioner kommet over bistandsbudsjettet. Av disse igjen har 63 millioner kommet gjennom såkalte tilskuddsavtaler fra UD som tildeles etter søknad, men som ikke er lyst ut på anbud.

Blir rike på arbeid med fattigdom - uten anbud
Blir rike på arbeid med fattigdom – uten anbud

Det spesielle er at de tre partnerne i selskapet, Njål Høstmælingen, Kjetil Tronvoll og Gro Nystuen, alle har svært nære kontakter i UD. Mens Høstmælingen og Tronvoll har lang fartstid i arbeid for UD, har Gro Nystuen tidligere hatt en direktørstilling i Utenriksdepartementet. Og de tre blir rike på sitt arbeid med fattigdom. VG skriver:

I fjor tok de ut lønn og utbytte på 2,7–2,8 millioner hver fra selskapet sitt.

En meget stor del av disse inntektene kommer fra prosjekter som aldri har vært ute på anbud. Kontrollenheten i UD har gjennomgått forholdet og skriver i en kommentar som VG har fått tilgang til: «Disse avtalene består i en søknad og en tildeling, og altså mer relasjonsbasert enn konkurranseutsatte avtaler.»

Relasjonsbasert er ordet. Man kjenner hverandre og ordner ting på bakrommet. I andre land kalles sånt korrupsjon, men i Norge driver vi ikke med sånt. Store deler av norsk utenrikspolitikk drives gjennom private konsulentselskaper og såkalte NGOer som tilsammen har bygd opp en hel bistandsindustri rundt de svært romslige, oljefinansierte bistandsbudsjettene.

NRKs Dagsnytt 18 hadde dette som førstesak 5. oktober 2016, og den bør man nesten få med seg i sin helhet. UDs mann Frode Andersen blir til slutt ledd ut av programleder Fredrik Solvang og VG-redaktør Hanne Skartveit da han ikke vil svare på hva som menes med relasjonsbaserte avtaler.

VG har avslørt den økonomiske sida ved ILPIs virksomhet, men det burde nok også graves litt i den politiske sida. Disse folkene får svært store muligheter til å påvirke og forme norsk politikk og blir gjengangere som angivelig nøytrale eksperter.

En av de ansatte i ILPI er Cecilie Hellestveit. Hun har klippekort på å være Midtøsten-ekspert i norske medier og brukes om og om igjen av NRK, Klassekampen og mange andre. På ILPIs presentasjon av henne står det at hun er non-resident fellow ved Atlantic Council i Washington.

Og da snakker vi tjukkeste maktmiljøet i USA. Blant de internasjonale rådgiverne finner vi Carl Bildt, Zbigniew Brzezinski og Rupert Murdoch. På lista over styremedlemmer finner vi folkemorderen Henry Kissinger, tidligere militær leder i NATO Philip Breedlove og tidligere sjef for USAs sentralkommando og CIA-sjef David Petreaus. Og blant æresmedlemmene i styret finner vi Madeleine K. Albright (500.000 døde barn i Irak er en pris det var verdt å betale).

De «frivillige organisasjonene»

Norge har en lang tradisjon med frivillige organisasjoner, og folkebevegelsene har spilt svært viktige roller i norsk historie. Det vi imidlertid har sett de siste par tiårene er at mange av dem blir mer og mer integrert i staten og i den globale kapitalismen. De «kommer på statsbudsjettet» og de får seg «sponsorer i næringslivet», og plutselig er de ikke lenger noen reelle alternativer – de er blitt kooptert.

Sommeren 2014 gjorde journalister fra VG og E24 en jobb med å analysere de norske bistandsorganisasjonene. I en serie artikler viste de hvordan disse organisasjonene er blitt store, både i antall ansatte og i form av den kapitalen de forvalter.

Her hjemme har landets største og mest profilerte hjelpeorganisasjoner i samme periode lagt seg opp en formue på totalt 3,7 milliarder kroner, ifølge regnskapene for 2012.

Av de 3,7 milliardene som Norges Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Flyktninghjelpen, Kirkens Nødhjelp, Redd Barna og CARE Norge hadde ved utgangen av 2012, var rundt en milliard kroner kontanter. Resten – 2,7 milliarder – var plassert i aksjefond og forskjellige rentepapirer.

Disse seks organisasjonene har i alt 800 ansatte, som er omtrent 20% av hva departementene har. De er altså ikke lenger frivillige organisasjoner i ordets egentlige betydning. De er profesjonelle byråkratier, som forvalter en del av statens inntekter, og som kan gjøre det så lenge de har statens gunst.

Les mer om dette her.

 

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


13 KOMMENTARER

 1. Det finnes mange bra, gode, hyggelige mennesker i nisjen og noen mindre gode mennesker. Så en god lov stiftning og kontroll instanser som ikke er korrupte som kontrollerer hele verdikjeden fra innsamling til bruk av penger kan jo ikke vare noe problem;) Resultatet blir jo bare mer penger inn til nisjen…..;)

  «Give a man a gun and he can rob a bank. Give a man «dårlige lovverk og naive mennesker» and he can rob the world»

 2. Hei Pål. Bra at du setter søkelys på korrupsjonen ved den norske uhjelpen.

  Noe annet du burde sette søkelys på, er Norges enorme bidrag til Clinton-stiftelsen. Såvidt jeg vet, dreier det seg om ca 800 millioner kroner, og dette er opplagt korrupsjon.

  Martin Armstrong omtaler Norges bidrag til Clinton-stiftelsen, og han mener at disse bidragene er betaling for at Stoltenberg fikk stillingen som NATO-sjef.

  Martin Armstrong skriver:

  «The confirmation that these positions were all pay-offs to Norway for huge donations to the Clinton Foundation is in Hillary’s destroyed emails. Others do have them and this is, in part, why Obama used a fake name to communicate with Hillary on her private server so this would all be beyond the Freedom of Information Act. Using a fake name proves (1) he knew what she was doing and (2) it may be the smoking gun that he is part of this whole mess.
  Rumors from behind the curtain put Obama being paid-off by the Clinton Foundation in the future and they got him the Nobel Prize. So he let Hillary do her thing. The rumors that FBI Director James Comey was paid-off was not true. He did work for some organizations that have donated to or partnered with the Clinton Foundation but not simultaneously. The Clinton Foundation is the new vampire squid taking lessons from Goldman Sachs. Just follow the money……………..

  The Clinton Foundation appears to be a giant money laundering machine that may be far worse than anything revealed to date. This is also likely why the Obama Administration is protecting Hillary’s emails at all costs. This is also probably why no indictment. Then you have discovery and a public trial. No possible way. Obama is protecting Hillary for himself as well. It’s all a scam and we are the victims.»

  Meget interessant. Går det an å grave opp noe på norsk side når det gjelder denne korrupsjonen? Har noen av Clintons slettede emails funnet veien til Norge?

  https://www.armstrongeconomics.com/world-news/corruption/the-noway-clinton-foundation-obama-links-corruption-to-create-world-war-iii/

  • Pål har allerede satt søkelys på Clinton Foundation. Du kan enkelt søke etter «clinton foundation» på bloggen hans.

   • Martin Armstrong skriver at Stoltenberg fikk toppjobben i NATO på grunn av Norges gaver til Clinton foundation. Dersom dette er riktig, burde det finnes noen emailer i UD om dette.

    Så vidt jeg vet, så har Norge en lov tilsvarende «Freedom of Information Act». Er det mulig å pålegge UD å utlevere alle emailer som er sendt til/fra Hillary Clinton?

 3. og Clintons fonnet har den norske regjering tatt ut 900milliarder fra oljefondet som dagen der på ble levert 450 millioner til Clintons horror found mere blod på hendene nå så skjønner vel alle at den norske regjeringen ikke er riktig kloke dette må de snart vite at Amerika styres av en jeng kriminelle som vi hvet, problemet er at det rettsystemet deres er like korrupt som vårt

 4. […] Hvis ikke Anders Giæver klarer å gjenkjenne dette som politisk korrupsjon, er det spørsmål om han i det hele tatt kan fungere som journalist. Jeg vil stille hans totale blindhet overfor Clinton-korrupsjonen opp mot den klarsyntheten hans egen avis viste da den på eksemplarisk vis avslørte de relasjonsbaserte avtalene i norsk bistandsindustri. […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.