Russland: – Vi vil skyte ned fly som angriper syriske styrker

0
Russiske antiluftskyts av typen S-300 er utplassert i Syria og det har skapt en helt annen strategisk situasjon i regionen.

Russlands forsvarsdepartement kom 6. oktober 2016 med en klar advarsel til Washington om at ethvert flyangrep eller rakettangrep på syriske regjeringsstyrker vil bli besvart av Russlands luftforsvarssystemer i Syria. General Igor Konashenkov, som er talmann for det russiske forsvarsdepartementet, var så klar i sine uttalelser at det ikke er rom for misforståelser. Dette skriver Russia Insider. Han sa:

Ethvert flyangrep eller missilangrep som treffer mål i områder som kontrolleres av den syriske regjeringa vil sette russisk personell i fare. De russiske mannskapene som bemanner luftforsvarssystemene vil neppe ha tid til å avgjøre hvor missilene kommer fra eller hvem som har sendt dem. Og amatørenes illusjoner om «usynlige fly» vil raskt møte den skuffende virkeligheten.

Konashenkov minte om at Russland har utplassert tilstrekkelig mange antiluftskyts av typen S-300 og S-400 til å forsvare de russiske styrkene i marinebasen i Tartus og flybasen Khmeimim. Og han gjorde det helt klart at disse systemene vil blli brukt mot ethvert fly- eller rakettangrep rettet mot syriske styrker.

Russiske antiluftskyts av typen s300
Russiske antiluftskyts av typen s300

Uttalelsene fra Russlands forsvarsdepartement kommer som et direkte svar på lekkasjene om at det pågår diskusjoner i USA om å rette luftangrep mot syriske styrker.

Det som særlig bekymrer oss er at initiativtakerne til slike provokasjoner er representanter for CIA og Pentagon … som driver lobbying for et «kinesitsk» scenario i Syria.

Det amerikanske elitemagasinet Foreign Policy gjengir de samme uttalelsene og skriver med referanse til general Konashenkov:

He also grimly advised U.S. generals and what he called “hotheads” in Washington to make a “thorough calculation of the possible consequences of such plans” to fly near Syrian or Russian forces.

The Russians and Syrian government have insisted that a Sept. 17 airstrike near Deir Ezzor that killed dozens of Syrian troops is proof that Washington supported the Islamic State and Islamist rebels, despite American claims that they had simply hit the wrong target on a crowded battlefield, and that the Syrians may not have been wearing uniforms.

John Kirby, som er talsmann for USAs utenriksdepartement kom med en dårlig skjult trussel mot Russland i en pressebriefing 28. september 2016 da han ifølge State Departments eget referat sa:

The consequences are that the civil war will continue in Syria, that extremists and extremists groups will continue to exploit the vacuums that are there in Syria to expand their operations, which will include, no question, attacks against Russian interests, perhaps even Russian cities, and Russia will continue to send troops home in body bags, and they will continue to lose resources – even, perhaps, more aircraft.

Fra russisk side kan dette vanskelig oppfattes som noe annet enn en trusseel mot Russland.

Som jeg har meldt tidligere på bakgrunn av informasjoner fra Washington Post ligger det på bordet et forslag i det nasjonale sikkerhetsrådet i USA om å rette begrensede flyangrep mot Syria. Forslaget som diskuteres er offisielt sett hemmelig, men etter det WP melder handler det om å bombe syriske flyplasser fra fly og med krysserraketter fra marinefartøyer. CIA og Joint Chiefs of Staff skal ha gitt sin tilslutning til en slik plan, skriver WP.

General Konashenkovs uttalelser må derfor leses som et direkte svar på denne planen, og han gjør det helt klart at Russland vil svare på slike angrep med de missilene de har til rådighet i Syria.

President Barack Obama har til nå vært imot slike angrepsplaner, men det at ledende krefter i CIA og Pentagon presser på for å gjennomføre dem, er mer enn urovekkende. Som avtroppende president er Obama i en svak posisjon, og det er ikke garantert at han vil motstå presset. Men CIA og Pentagon håper antakelig at en eventuell president Clinton mer enn gjerne vil omfavne planene deres.

Jeg har de siste par årene advart gjentatte ganger om at den krigsspiralen vi har sett fra USAs og Vestens side fra Libya til Ukraina og nå til Syria, meget lett kan føre til en storkrig mellom verdens to ledende atommakter. Men det later til at få folk og nesten ingen politikere innser alvoret. Når vi nå vet at stabene i USA diskuterer konkrete og kortsiktige planer om angrep som Russland sier landet vil svare på med sine rakettsystemer er det på tide å legge naiviteten og illusjonene til side.

 

Forrige artikkelBlir rike på fattigdom og med lange fingre nede i statskassa
Neste artikkelClintons och USA:s plundring av Haiti
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).