– Ny krise kan knekke euroen

54

I en ny rapport kommer ei ekspertgruppe i EU med en kraftig advarsel til europeiske ledere. Hvis euroen skal overleve neste krise, må det tas grep umiddelbart. Det nytter ikke å vente og bare håpe på det beste.

– Neste krise kommer. Det kan bli om seks uker, seks måneder eller seks år. Det vet vi ikke. Men vi må forberede oss, sier Henrik Enderlein, professor i politisk økonomi ved Hertie School of Governance i Berlin.

Det er ABC Nyheter som skriver dette. Den rapporten det er snakk om bærer en noe misvisende tittelen: Repair and Prepare – Growth and the Euro after Brexit.

Rapporten tegner et dystert bilde av situasjonen i eurosonen. Siden finanskrisa i 2008 har bruttonasjonalproduktet i eurosonen vaket under nivået fra de gangen. Først i 2016 har man så vidt kommet opp igjen på 2008-nivået. Hvis en sammenlikner med trenden før 2008, er tapet på noe sånt som 15% av hva det ville ha vært om denne trenden hadde fortsatt. Det er dramatisk. Og det er lite som tyder på noen særlig vekst i eurosonen nå heller, så tapet kan godt bli større.

euro-lost-decade

Rapporten oppsummerer:

 • Gross Domestic Product (GDP) in the euro area has only now reached its 2008 level. In the main crisis countries, there is still a gap.
 • Average euro-area growth over the last five years was at only 0.6 percent compared to 2.0 percent in the United States.
 • Euro-area investment in 2015 was as low as during the global recession in 2009, while in the United States investment increased by 19 percent over the same period.
 • Five euro-area Member States still have youth unemployment rates of more than 30 percent.
 • Europe’s single market underperforms in particular when it comes to services. This is also true for digitalisation. Europe remains a net importer of digital services from the US.

Henrik Enderlein mener at den virkelig store faren at folk blir overbevist om at et land vil gå ut av eurosonen. Da kan folk  komme til å tømme kontoene og flytte sparepengene til andre land som virker tryggere.

– Det kan få hele banksystemer til å bryte sammen, sier Enderlein.

– Faren er reell for at eurosonen kan slutte å fungere, og at vi kan oppleve at stater går bankerott og banker kollapser, advarer han.

Denne vaklende unionen er det altså som tar seg råd til å drive selvskading i form av sanksjoner mot Russland. Dette gjøres samtidig som de største bankene i Italia ligger i stabilt sideleie. Verdens eldste bank, Monti deiPaschi di Siena, har desperat behov for frisk kapital, men har foreløpig ikke fått det. og sjøl Tysklands og Europas største bank, Deutsche Bank, er på kanten til å gå over ende eller å bli tatt over av en av de store finansbankene i USA. Aksjekursen til den tyske storbanken har mistet 60% av sin børsverdi siden oktober 2015.

Eurosonen klarte å kave seg gjennom etterdønningene av finanskrisa ved at Den europeiske sentralbanken «trykte penger». Men det har ikke ført til noen vekst og rentenivå er nå enten hårfint over null eller direkte negativt. Det betyr at det ikke er noen ting å gå på når den neste krisa kommer. I tillegg kommer det forholdet at i 2008 fantes det en slags enighet i EU, men nå spriker «unionen» som Per Bortens berømte staur.

De tiltakene som ekspertgruppa anbefaler virker for svake til å virke, samtidig som det neppe er mulig i dag å samle EU om store overnasjonale krisetiltak. Så ekspertgruppa kan meget vel få rett i sine spådommer om at euroen kan bryte sammen i møte med den neste krisa.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


54 KOMMENTARER

 1. Litt på siden. Jeg får alle dine artikkler på mail, men om du sender dem ut til alle dine abonenter, mister du ikke trafikk på siden din? Hadde det kanskje vært bedre om du kun sendte overskriften amt de flrste linjene og la inn en link til artikkelen?

 2. Uansett om en eller flere nasjoner skulle trekke seg ut av Euro-samarbeidet (les diktaturet), så vil euroen kollapse, spesielt hvis ESB fortsetter å trykke penger og holde renten på minus-nivå. Det er som å gi en narkoman mer heroin og tro at vedkommende blir nykter. Men dette er planlagt, for lenge siden, og kollapsen kommer når gjelden er tilstrekkelig høy, og bankene kan plukke opp nedfallsfrukten billig eller gratis; både stater, bygninger, infrastruktur, vann, sjø, kjøretøy, tog, skip, mediahus, bedrifter, utdannelsesinstitusjoner – you name it. Det de ikke trenger, vil legges ned/rives, det statsdannelser, institusjoner og boligere vil trenge, kommer til å bli leid ut, men da kostbart. Velkommen til den fascistiske «nye» verdensordenen, ledet gjennom FN, som både Kristin Halvorsen og Jonas Gahr-Støre jobber for å få Norge underlagt; som dokumenteres via you tube.

  • Finanskrisen i 2008 er vi ikke kommet over, og når vi ikke først rydder opp der må ,det gå galt. Ingen har forstått hvilken fare det er ved at banker og finansierings selskaper er ute etter å låne ut i hytt og pine selv om din lønn eller bedriftens innkomst har anledning sier jo seg selv hvilken vei de går.Og eiendommer er spist opp. Samtidig anbefaler banker etc. å nedbetale gjeld, god dag mann økseskaft..Selv arbeidet jeg i inkassobyrå/bank., og at ikke boblen har sprekt for lengst er bare, ja hva, flaks, nei uforstand.

 3. Var det i 2002 de startet med EURO ?
  2008 begynte krisa som ennu ikke er avsluttet .
  Altså seks år ‘gammal’ var EURO da den fikk seg en varig knekk..
  Hva tenker økonomene om dette ? De som har gått på universitet og studert økonomi i flere år .
  Skulle ikke de vite bedre enn å begynne med en valuta som ikke har livets rett ?

  • «Hva tenker økonomene om dette?» De tenker ikke, bare repiterer og kopiere det de lærte på skolen, slik omtrent ALLE andre innen akademia gjør.
   «Skulle ikke de vite bedre enn å begynne med en valuta som ikke har livets rett?» Euroen har ikke noe med «god» økonomi å gjøre, ei heller «livets rett», forenklet handel i Europa eller enklere for turister i området, slik «innsalget» ble fremstilt for europeerne. Enhver kan se at euro-prosjektet er økonomisk dødfødt, men det handlet om politikk og konsolidering av makt. Det har de fått til, og med en kollaps av både euro og dollar, er de nesten i mål, da disse vil få enda mer makt. Så det er bare å kaste naiviteten på dynga, og forberede seg på krigen mot Russland, Kina og deres allierte, som USA/NATO holder på å fremprovosere, akkurat slik det er profetert i Bibelen.

  • Du, din familie og alle nordmenn bør ta forholdsreger nå. Ikke regn med statlig/offentlig hjelp, pensjonsfondet vil forsvinne i dragsuget av kollapsen i euro og dollar, da derivatmarkedet vil «stjele» det som er av verdier. Bli gjeldsfri, ha mat og vann, frø, våpen og ammunisjon til jakt, fiskeredskap, medisiner og førstehjelpsutstyr, dopapir, såpe, tannbørste, tannkrem, tilgang på strøm og ved, tilstrekkelig med klær, fremkomstmiddel – og skaff deg et sted langt unna byene, der mest trøbbel vil oppstå. Kollapsen og/eller krig kan komme i morgen eller om noen år, men det vil skje – fordi noen ønsker at det skal skje.

  • Nytt av året er det at Norges Banks Investment Management og BlackRock er størst i Credit Suisse med tilsammen 6,8 prosent(aksjer i prosent), der Qatar Holding LLC fortsatt har fler stemmer på generalforsamlingen Oljefond i Norge, Qatar og Saudi-Arabia øker sine eierandeler i europeiske storbanker som Credit Suisse og Barclays. Norges Banks Investment har investert 13 milliarder i Credit Suisse der oljefondet eier 4,38 prosent, og har aksjer for 8,7 milliarder kroner i britiske Barclays Bank, der NBIM eier 1,96 prosent. Saudi-Arabias oljefond er største eier i Credit Suisse, som igjen er storaksjonær i britiske Barclays. Norges Banks Investment Management har aksjer for over 20 milliarder i de to storbankene, skriver Nordens Nyheter. Saudi-arabiske Oylan Europe Ltd eier 5,33 prosent, Quatar Invest 4,71 prosent mens oljefondet er tredje størst med 4,71 prosent.

 4. Dette er en planlagt økonomisk «kollaps» i den hensikt å svekke organisasjonsvtaler, tariff, arbeidsmiljølov og radbrekke «velferdssamfunnet» i de landene som fortsatt kan smykke seg med dette begrepet. Norske lønnsmotakere skal ned på et lavbudsjettsnivå for å møte lavkostland i Eurosonen. Da først kan Euroen overleve som byttemiddel. «Forsvaret» rundt om i Europa er allerede forberedt på unntakstilstander da man regner med at folk ikke finner seg i å bli bedt om å flytte ut fra sin bopel – samtidig som de mister sitt livsgrunnlag.
  – Ansvarlig for dette er de private storbankene som kontrollerer næringskjeden og sentralbankene. «Dommedagsprofeten» Marc Faber kaller sentralbanken de siste alkymister. Her kan vi utvide siktelsen til å gjelde samtlige banktopper i de kjente storbankene. Selv om han blir forsøkt diskreditert i DN 22.09.16 ( http://www.dn.no/nyheter/utenriks/2016/09/22/0607/Asia-i-dag/dommedagsprofet-sentralbanker-er-de-siste-alkymister ) – fordi han spådde en «korreksjon» i 2013, så er dette et faktum man har utsatt med pengetrykking og «statsgjeld».Altså «premieren» er utsatt…
  – En alkymist er en som forsøker å lage gull av gråstein (OBS, mer korrekt fra megler&finansbransjen: Fremstiller gråstein som gull), lager udødelig eliksir, godt kjent i farmasøytbransjen (Tamiflu), eller å selge inn religion eller andre profetier der det måtte passe seg. Noen var regelrett svindlere, som utnyttet menneskers overtro og frykt for det ukjente – til egen vinning. Det er de sistnevnte og deres juggernaut vi bivåner nå.
  – For at Euroen skal kunne overleve må kontinentet også være selvforsynt. D.v.s. at storbankene skal eie luft, vann, mat og fossile forekomster – samtidig som de skal drifte markedet etter god trelleoppskrift, da helst med egen lagerbeholdning. Den beholdningen finnes ikke. Den mislykkede avskjæringen av Gazprom og Russland i/via Ukraina, Brexit og fremkallingen av blodbadet i Midt-østen – for å kontrollere naturressursene der nede, har dette resultert i at Tyrkias ledelse nå opprettholder og forbedrer samarbeidet med Russland – som er den dominerende leverandør av gass til Europa.
  – Å frata «de små» mennesker livskvalitet og grunnlag går bra så lenge de ikke samler seg, og forblir uopplyst. I dag sitter kompetansen heldigvis langt nede på «næringskjeden», hvor det øverste leddet heldigvis går motsatt veg. Det er like før høygaflene blir tatt i bruk til noe annet en hesjing. Banksjefer, visse jurister og overbetalte korrumperte politikere er hermed advart.

  Peace&Love til resten.

  • Det eneste måtte være at med tanke på bruksområdet og materien, vil nok møkkagreip være enda mer aktuelt enn høygaffel. Men ellers veldig bra. 😉

   • Når småbonden og den lavere «arbeiderklassen» hører om journalister som «griller» ledere, politikere og andre noksagter – kan det vel hende høygaffelen kommer til anvendig, bokstavelig talt 😀 Et møkkagreip på hengeren hører absolutt med ^^

 5. I morgen skal dollaren kollapse, 27/9 2016. Det er ikke vanskelig å være dystopiker, de får jo alltid rett til slutt. Men å plukke én dato er en modig øvelse. Vi får se.

  • Deutsche Bank nådde vel et nytt historisk bunnivå den dagen. Men mediebildet var stort sett preget av en del andre dramatiske begivenheter.

   Numerologisk var datoen 9/9/9. I likhet med 9. september. Folk som ikke forstår hva jeg mener med dette, bør lytte til Christine Lagarde, som er ekspert på numerologi.

   • Det er sikkert at Deutsche Bank nådde et bunnnivå, men det var dollar-kollapsen du spådde. Og dessuten; Deutsche Bank vil sikkert fortsette fallet, så datoen 27/9 er ikke signifikant.

    Er Lagarde ekspert på numerologi? Jeg har sett og hørt den mye omtalte talen hennes, der hun snakker om numerologi. Slik jeg ser det er dette bare en harselering fra hennes side. Hun driver gjøn med overtroiske folk som prøver å forklare verden med tall-magi.

    Jo, det er mye vi ikke forstår, det er virkelig sant. Og hjernen vår er slik skrudd sammen at vi ser etter mønstre og sammenhenger – også der det ikke er logiske sammenhenger. Men jeg tror ikke økonomer er idioter. De er rasjonelle. Økonomer som tror på numerologi burde ha et fortrinn, hvis numerologi skulle ha noe for seg, tror du ikke? Men numerologi gir ikke noe fortrinn. Det som gir et fortrinn er å spre risiko, invistere bredt, nettopp for å ta høyde for at så mye i markedet er usikkert. I tillegg er kunnskap, hard facts og en god dose intuisjon (som vel også bare er kunnskap!) nyttig. Det er heller ikke dumt med kynisme og grådighet!! Så slik fungerer markedet, slik fungerer verden. Numerologi har forlengst tapt i evolusjonen. Og det gjelder på alle områder.

 6. Til John A Paulsen. Vet du om tyrkerne tillot USA å bruke Irclink basen under angrepet på Deir ez-Zor eller kom flyene også denne gangen fra Jordan?

  • Vet ikke. Korteste luftstrekning vil være fra Jordan – etter en runde på Google ble jeg satt under overvåkning og blokkert for all søk etter at jeg søkte på militære serviceavtaler i AMMROCK-aliansen (AbuDhabi-Sikorsky-Lockheed) til søk på militære flybaser. Ikke rart det blir vanskelig å få bekreftet noe når Google sensurer søkene og blokkerer de som bruker dette som sporingsverktøy. Jaja Steigan, på tide å hiv opp egen server…. (se under)

   Systemene våre har oppdaget uvanlig trafikk fra ditt datanettverk. Denne siden kontrollerer om det faktisk er du som sender forespørslene, og ikke en maskin. Why did this happen?

   IP adresse: 8X.8X.X1.96
   Tidspunkt: 2016-09-26T10:36:02Z
   Nettadresse: https://www.google.no/search?sourceid=chrome-psyapi2&ion=1&ie=UTF-8&q=UAE%20Armed%20Forces&oq=UAE%20Armed%20Forces&aqs=chrome..69i57j0l5.1391j0j7&bav=on.2,or.&biw=1242&bih=602&dpr=1.1&ech=1&psi=D_roV6SfIajp6ASmtY24Cg.1474886164275.3&ei=D_roV6SfIajp6ASmtY24C

   • Start i hvert fall alle sammen med å endre default DNS-valg for ens egen nettverksforbindelse fra Googles eller ISP’ens DNS til Piratpartiets DNS. De omdirigerer i hvert fall ikke søkene utfra mektige eieres eller andre aktørers bestilling slik tilfellet er med de fleste store.

    https://www.piratpartiet.no/dns/

    Ellers er det en gru for en gammal nerd å se hvordan nettet forandres. www og åpne protokoller er i ferd med å fases ut til fordel for propretiære plattformer og egne apper for dem. Informasjonstilgangen går fra horisontal til vertikal. Dette er meget alvorlig. Det er som å gå fra å svømme rundt i en miks av Amarone og kloakk for egen maskin og svelge når man selv vil, til å bli tvangsforet med lunken melk av nanny når det passer henne.

    • Og nå finnes det f**nmeg ikke én god nettleser lenger. Alle er ødelagt. Enten er de kjipe, eller så er de dumme og utilstrekkelige.

     Back to our scheduled programming.

     • Finansfolkene er «risk takers» og bruker narkotiske stoffer, og mentaliteten er som i en fiskekonkurranse der det gjelder å få den største fisken. Det er samme området i hjernen som når de får «gevinst» som når de bruker kokain.
      Dette er opplysninger fra filmen i den først linken jeg la inn.

     • Alle disse Youtubevideoer som lastet og spilte,
      ikke visste jeg at de var selve livet.

      Jo, men det er klart disse gutta skal ha kicka sine. Rusmidler, sex, penger, mye det samme egentlig. Pengene er både et middel og et mål som gir belønningsfølelsen i seg selv. Jeg synes The Donald dro snørrheisen litt vel ofte under første halvdelen av tv-duellen i går natt forresten.

  • Jeg vet ikke hvorfor enkelte tar seg bryet med å prøve å pin-pointe eksakt dato for diverse dramatiske tildragelser på forhånd, når de åpenbart har for lite relevant informasjon til å gjøre det. Og midt i all vår konspirative tenkning tror jeg det er viktig å ta høyde for at kanskje ingen, heller ikke de mest utspekulerte puppet masters, faktisk VET akkurat når dollaren kollapser. Sånne forutsigelser med påstemplet dato forholder jeg meg like lunkent til som Jehovas Vitners armageddon.

  • Dollaren kommer ikke til å kollapse i det hele tatt. Men det blir dramatisk hvis Deutsche Bank faller. Og jeg tipper det kan skje innen første halvdel av oktober.

   • Det blir vel en Bail in av Merkel i første omgang. Europas 4. største bank og verdens største valuta-trader er for stor til å kunne gifte seg direkte med de allerede altfor store navnene, selv om eierskapet tildels er det samme. Da har det blitt masseoppsigelser, noe som uansett kommer i denne kriminelle bransjen.

     • AG-DB skal selges ned, finansiert gjennom syndikat/obligasjonslån, for enten å fusjonere/spleise det som er igjen av Banken med en annen bank når den har «krympet nok» – eller hva framtiden måtte tilby seg av ulumskheter. Finansverden er en egen organisme som snur seg den vegen vinden blåser, hvor værmelderen treffer bedre enn våre meteorologer (inside). Og «kjøper» Merkel banken (her antydet 25%) – så kan vi jo gjette overkursen. Hun trenger bare å spasere noen kilometer ned til ECB`s sentraltrykkeri og levere papirordren. En kaffekopp hos samarbeidspartner Goldman Sahcs rett nedi gata får hun sikkert tid til i forbifarten ^^

     • Problemet med å vitse om bankfolk er at bankfolk ikke synes at vitsene er morsomme, og alle andre synes at de ikke er vitser.

 7. Øystein Du må presissere hva du mener med den nye fascistiske orden. det er ord som er så ubehagelige. men vi bør ikke ha illusjoner om at alle politikere nå har en skjult plan B, C, D og E.

 8. Jeg leser kommentarene her på steigan.no, og er både imponert og forbauset over hvor mange som åpenbart bruker mye tid og krefter på å grave fram alternative kilder og gjøre seg opp mer eller mindre selvstendige (?) meninger, som bryter nokså radikalt med det samfunnets offisielle autoriteter forteller oss. Jeg får i hvert fall bekreftet mine egne tanker om at den virkeligheten vi får presentert av en nokså ensartet norsk mainstream media umulig kan være den eneste og sanne historien om finanskrise og storkapital, Syria-konflikt og Libyabombing. Men – og det ER et men her … alle de sinte og konspiratoriske kommentarene gjør meg også betenkt. For hva slags mentalitet er det som skal gjennomsyre menneskene etter at dagens økonomiske system og politiske/sosiale strukturer har gått i oppløsning? Hva vil alt det opposisjonelle raseriet og mistenksomheten lede fram mot? Vil kampen om makt, penger og ideer fortsette like brutalt også etter at kapitalismen har kollapset og Syria er bombet tilbake til steinalderen? Jeg synes det er ille i dag, men hvem kan gi oss trua på at det finnes en ny og bedre verden langt der framme et sted?

  • Sigrid Undset skrev en gang i «Fortellinger om kong Artur og ridderne av det runde bord» (1915):

   Ti sed og skikk forandres meget, alt som tidene lider, og menneskenes tro forandres og de tenker annerledes om mange ting. Men menneskenes hjerter forandres aldeles intet i alle dager.

   Men sinte og konspiratoriske? He he, da har du litt igjen å oppdage om bla.a. alternative medier og diskusjonsfora på nettet, enda du er «admin» 😉 Og at folk er sinte nå er ikke akkurat noe mysterium. Men et kommentarfelt med mer hjemmekoselig og respektfull dialog mellom meningsfeller og -motstandere, til tross for temaenes alvorlighet og den dype frustrasjon, fortvilelse og aggresjon de kan generere i oss, skal du vel lete lenge etter hvis du ikke heller flytter inn i den sovesalen som heter midtstrømsmediene. Der er det mer eller mindre slutt på kommentarmuligheter på kontroversielle temaer. Det vi tyter ut av oss her er ingen verdens ting mot de stedene det virkelig er både litt temperatur og en del ren kloakk. Og når vi av og til får besøk av folk med politisk ståsted langt unna det de fleste her har, er det ofte for å bli (rettmessig?) skjelt ut som tafatte kjerringer hele bunten, som ikke er på langt nær sinte og handlingsorienterte nok til noensinne å få gjort noe annet enn å skravle. Åt lags åt alle kan ingen gjera.

  • Det er godt sagt, admin, og dette er noe jeg har tenkt mye på sjøl. Det er lett å mene at kapitalismen og globalismen kjører verden mot en avgrunn. I hverfall en krise. I likhet med de fleste her på bloggen mener jeg dette. Vi er enige om at USA , og alle deres allierte, er hyklere. Vi er også enige om at det må skje et radikat skifte, og at dette er også mulig. Men her starter problemene.

   Jeg er en lykkelig dystopiker. Jeg trives med å mene at dagens system er idioti, og at det vil føre til en kjempekrise, snarere før enn heller. Blodtrykket mitt holdes på en nogenlunde rimelig nivå ved at jeg har en hellig overbevisning om at verden er et HÆLVETE. 😉

   Men hva skjer når krisa kommer.? Den fantastiske nedturen som alle gamle og nye AKPere drømmer om?

   Du stiller relevante spørsmål. Jeg har stilt dem sjøl, men har ikke fått særlig respons. Kanskje med et unntak for AF.

   Det virker som om mange lever i en drømmeverden; at når kapitalismen kollapser, når den store krisa manifisterer seg, så er det bare å overta. Øks, pisol, ljå – hva det nå er. Grip sjansen og start et bedre samfunn!

   Så da blir det vel den samme gamle leksa; tabula resa. Vekk med de gamle maktstrukturene ( altså alt) og inn med de nye kommunistiske greiene.

   Det er det de drømmer om. Det er den aggresjonen og ensporetheten du snakker om admin, som er bekymringen. Ungdommelig ideoti, for mye testosteron, uvitenhet, mindreverdighetskomplekser? Jo, alt.

   Det er derfor, blant annet, jeg kaller meg sosialdemokrat ( selv om det svir i kjeften når jeg sier det). Når krisa kommer vil jeg beholde de strukturene vi har. Men jeg vil ha andre folk med andre holdninger. Og det vil vi få.

   • Jeg ser at jeg motsier meg sjøl; jeg sier først at » dagens system er ideoti», og senere «jeg vil beholde de strukturene vi har». jo, jeg vil beholde de strukturene vi har, når det gjelder nasjonal sjølråderett. Og det politiske system vi har i Norge. Med «dagens system» tenkte jeg på det globale systemet med finans og kommers, der de største uvilkårlig blir større, og de frekkeste uvilkårlig blir enda frekkere.

    • Jeg vil på det sterkeste benekte at det er noen sammenheng mellom tilværelsen som dystopiker/ realistisk pessimist og konseptet «lykke», men å mestre kombinasjonen er et tegn på at man er litt god til å gi faen, og at tilværelsen for en selv er noenlunde forutsigelig og ikke preget av stor urettferdighet. Det er vel stort sett det eneste mennesket ber om ved siden av grunnbehovene når ikke ting er gått fullstendig over stag, slik det lett gjør og har gjort. Men jeg kunne i hvert fall fint klart å være like lykkelig like ofte under en mykere himmel. Hvor ofte det er kan jeg ikke røpe, for det ville svekke min troverdighet som sint ung mann ganske kraftig. Og iom. at jeg er passert femti sliter den allerede nok som det er.

    • Det er også et tegn på at man ikke har en brann i seg. De som har det, er dem som får noe gjort, men det blir alltid til en pris, og barn kastes ut med badevann med åpne øyne, for «nå har vi ventet på dette så lenge at her skal ikke frykt for enkeltpølser få ødelegge noen slaktetid». Vi andre tilpasser oss til enhver tid etter beste evne og innenfor hva lojaliteten til primært «stammefellskapet» tillater, og håper det beste. Litt forsøksvis analyse av elendigheten og en utstudert likegyldig mine til det meste kan det også være rom for. Så får alle gode krefter helst bare stå en bi så man klarer å føle at man eier sin egen verden, selv om de med brann i hjertet eier resten.

 9. «Jeg leser kommentarene her på steigan.no, og er både imponert og forbauset over hvor mange som åpenbart bruker mye tid og krefter på å grave fram alternative kilder og gjøre seg opp mer eller mindre selvstendige (?) meninger, som bryter nokså radikalt med det samfunnets offisielle autoriteter forteller oss.»

  KINA !

  Her er enda mer av samme slag: GRAVING PÅGÅR.
  https://archive.org/stream/instituteofpacif1952unit#page/204/mode/2up/search/205
  Amerikanernes rolle i Kina når det gjaldt manipulering med våpenleveranser.

 10. Folkens, sjekk Deutsche Bank akkurat nå!

  Aksjen stuper. Den har falt over 7 prosent bare hittil i dag, og er nå nede på et nytt historisk bunnivå. Ned nesten åtti(!) prosent fra toppen. Dette er dramatisk. Panikken er i ferd med å ta over, nøyaktig på dagen åtte år siden det store krakket under forrige finanskrise, da Dow gikk ned 777 poeng. Noe som skjedde 7 år, 7 mnd, 7 uker og 7 dager før det enorme Brexit-krakket.

  • Den rakk å falle enda litt mer mens jeg skrev dette.

   Dette er faktisk starten på den Globale Katastrofen, tror jeg. Morgendagen blir spennende.

 11. Det går rykter om at boten DB får av amerikanske myndigheter, blir vesentlig lavere enn først fryktet. Og disse ryktene har drevet kursen opp noe voldsomt (prosentvis) i dag. Problemet er at ryktene ble startet av hedge funds som selv er tungt investert i DB, og som derfor har mye å tjene på at kursen går opp en del før de selger seg ut.

  Det er veldig stor volatilitet og usikkerhet i markedene nå.

  DB er fortsatt ned nesten 76 % fra toppen, men har gått opp ca 15 % i dag. Det var hint om oppgang allerede i pretradingen, så noen store insiders visste trolig om kunngjøringen som ble gjort etter at NYSE åpnet.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.