– Ny krise kan knekke euroen

0

I en ny rapport kommer ei ekspertgruppe i EU med en kraftig advarsel til europeiske ledere. Hvis euroen skal overleve neste krise, må det tas grep umiddelbart. Det nytter ikke å vente og bare håpe på det beste.

– Neste krise kommer. Det kan bli om seks uker, seks måneder eller seks år. Det vet vi ikke. Men vi må forberede oss, sier Henrik Enderlein, professor i politisk økonomi ved Hertie School of Governance i Berlin.

Det er ABC Nyheter som skriver dette. Den rapporten det er snakk om bærer en noe misvisende tittelen: Repair and Prepare – Growth and the Euro after Brexit.

Rapporten tegner et dystert bilde av situasjonen i eurosonen. Siden finanskrisa i 2008 har bruttonasjonalproduktet i eurosonen vaket under nivået fra de gangen. Først i 2016 har man så vidt kommet opp igjen på 2008-nivået. Hvis en sammenlikner med trenden før 2008, er tapet på noe sånt som 15% av hva det ville ha vært om denne trenden hadde fortsatt. Det er dramatisk. Og det er lite som tyder på noen særlig vekst i eurosonen nå heller, så tapet kan godt bli større.

euro-lost-decade

Rapporten oppsummerer:

  • Gross Domestic Product (GDP) in the euro area has only now reached its 2008 level. In the main crisis countries, there is still a gap.
  • Average euro-area growth over the last five years was at only 0.6 percent compared to 2.0 percent in the United States.
  • Euro-area investment in 2015 was as low as during the global recession in 2009, while in the United States investment increased by 19 percent over the same period.
  • Five euro-area Member States still have youth unemployment rates of more than 30 percent.
  • Europe’s single market underperforms in particular when it comes to services. This is also true for digitalisation. Europe remains a net importer of digital services from the US.

Henrik Enderlein mener at den virkelig store faren at folk blir overbevist om at et land vil gå ut av eurosonen. Da kan folk  komme til å tømme kontoene og flytte sparepengene til andre land som virker tryggere.

– Det kan få hele banksystemer til å bryte sammen, sier Enderlein.

– Faren er reell for at eurosonen kan slutte å fungere, og at vi kan oppleve at stater går bankerott og banker kollapser, advarer han.

Denne vaklende unionen er det altså som tar seg råd til å drive selvskading i form av sanksjoner mot Russland. Dette gjøres samtidig som de største bankene i Italia ligger i stabilt sideleie. Verdens eldste bank, Monti deiPaschi di Siena, har desperat behov for frisk kapital, men har foreløpig ikke fått det. og sjøl Tysklands og Europas største bank, Deutsche Bank, er på kanten til å gå over ende eller å bli tatt over av en av de store finansbankene i USA. Aksjekursen til den tyske storbanken har mistet 60% av sin børsverdi siden oktober 2015.

Eurosonen klarte å kave seg gjennom etterdønningene av finanskrisa ved at Den europeiske sentralbanken «trykte penger». Men det har ikke ført til noen vekst og rentenivå er nå enten hårfint over null eller direkte negativt. Det betyr at det ikke er noen ting å gå på når den neste krisa kommer. I tillegg kommer det forholdet at i 2008 fantes det en slags enighet i EU, men nå spriker «unionen» som Per Bortens berømte staur.

De tiltakene som ekspertgruppa anbefaler virker for svake til å virke, samtidig som det neppe er mulig i dag å samle EU om store overnasjonale krisetiltak. Så ekspertgruppa kan meget vel få rett i sine spådommer om at euroen kan bryte sammen i møte med den neste krisa.

Forrige artikkelGoogle prøver å erobre Twitter
Neste artikkelWhite Helmets Exposed
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).