Lisens til å krige

9
Peter M. Johansen
Peter M. Johansen

Nato-landet Tyrkia har trengt inn i Syria og slåss mot kurdermilitsen Folkets forsvarsenheter (YPG), den sterkeste kraften i opprørsfronten Syrias demokratiske styrker (SDF) som USA har gitt flystøtte i erobringen av Manbij, vest for Eufrat.

Tyrkias intervensjon har satt USAs strategi i Syria på spill. Visepresident Joe Biden stilte seg umiddelbart bak Tyrkias innmarsj, og Pentagon beordret YPG tilbake øst for Eufrat. Etter erobringen av grensebyen Jarablus har tyrkiske styrker angrepet SDF/YPG i landsbyer mellom Manbij og Jarablus under Operasjon Eufrats skjold.

Washington satt tirsdag sin lit til en våpenhvile mellom Tyrkia og SDF som Tyrkia hevder ikke eksisterer. I stedet fastholder generalstabsjef Hulusi Akar at operasjonen er «avgjørende for vår nasjonale sikkerhet og sikkerheten for våre naboer», og Ankara understreket at de ikke tar ordre fra noen med hensyn til «nasjonens sikkerhet» og avviser USAs uttalelser om tyrkiske mål med intervensjonen i Syria som «uakseptable». USA har gitt Tyrkia lisens til å å krige i Syria, til å bryte folkeretten med sin militære intervensjon. Derfor kommer det heller ingen reaksjon fra Natos hovedkvarter i Brussel eller fra Victoria Terrasse selv om det er åpenbart at Nato-landet Tyrkia bryter folkeretten ved å krenke Syrias territorium militært med det mål for øye å bli kvitt Assad-regimet, det regimeskiftet som USAs og dets regionale allierte og Nato-landene har hatt på i sikte og ved å utrope Syria nasjonalkoalisjon (SNC) til «den legitime representanten for det syriske folket», slik daværende utenriksminister Espen Barth Eide uttalte i begynnelsen av 2012 på vegne av den rødgrønne regjeringen uten hørbare protester fra noen av stortingspartiene.

Ved hver anledning snakker Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og utenriksminister Børge Brende om den «hellige» folkeretten når diskusjonen dreier seg om Natos og Norges politikk overfor Russland. Vi kan ikke tillate eklatante brudd på folkeretten i det 21. århundre slik Moskva har opptrådt overfor Ukraina, og vi kan ikke tillate at kartet blir forandret med våpenmakt, maler Nato og den norske regjeringen på om Russlands annektering av Krim-halvøya etter folkeavstemningen i mars 2014 som var brudd med Ukrainas grunnlov, men hvor utfallet uansett var gitt, i eller uten FN-regi. Narrativet er feil og viser skremmende omgang med folkerett og fakta og politisk retusjering fra Stoltenberg og Brende. Den viser hvor farlig den er i forholdet til Russland som effektivt ble parkert på sidelinja i FN da Nato gikk til krig mot Jugoslavia i 1999 ved å påberope seg rett til krig out-of-area uten FN-mandat – i strid med folkeretten – fordi Serbia «trenger litt bombing, og det er hva de kommer til å få», som USAs utenriksminister Madeleine Albright sa under Rambouillet-«forhandlingene» der Jugoslavias president Slobodan Milosevic ble stilt overfor fait accompli i appendix B som ingen statsleder kunne godta uten total suverenitetsavståelse.

Det førte til at Europa-kartet ble endret ved at Nato-protektoratet Kosovo brøyt ut etter folkeavstemningen som var i strid med Jugoslavias grunnlov og forsikringene i avtalen som avsluttet Nato-bombingen.

Ennå i dag har ikke alle Nato- og EU-land anerkjent Kosovo, og nylig ble Milosevic frikjent for anklagene om krigsforbrytelser av Det internasjonale krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia (ICTY) i Den Haag uten at det har utløst ny Peter Handke-debatt.

Tyrkias intervensjon i Syria viser igjen hvor tøyelig folkeretten er for Stoltenberg og Brende, som da Nato forvrengte FN-mandatet i Libya-krigen.


 

Artikkelen sto først på trykk i Klassekampen

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


9 KOMMENTARER

 1. “Tyrkia bryter folkeretten ved å krenke Syrias territorium militært med det mål for øye å bli kvitt Assad-regimet”

  Målet med å bli kvitt Assad-regimet? Hvordan kan dette stemme?

  Erdogan har jo nå blitt ‘venner’ med Russland, så hvis de vil bli kvitt av Assad, ville jo Russerne reagere. I tillegg, som du nevner, kjemper Tyrkia mot YPG, som selv kjemper i mot den syriske regjeringen, så vidt jeg husker.

  Det er nok mer sannsynlig at Tyrkia har fått en avtale med Syria og Russland før de har gått inn i Syria; de måtte neppe kjempe for å ‘erobre’ Jarablus, da IS trakk seg før Tyrkerne kom.

 2. Det er litt merkelig hvordan en del mennesker som tydeligvis befinner seg i bakventland forsvarer enkeltlands rett til å massakrere store deler av egen befolkning. Det er et verre overgrep enn å gripe inn mot landet med våpenmakt for å stanse massakrene.

  • Siden krigen mot terror begynte har USA drept ca 2 millioner mennesker, de fleste uskyldige sivile. Kanskje Assad har blod på hendene, men de vestlige politikere vasser i blod. Kanskje det er du som befinner deg i bakvendtland, Terje!

   • Hvilke to millioner er det USA har drept? De fleste er det terrorister internt i landene som har drept. Dersom USA har drept sivile, er det uhell, eller i verste fall gjort bevisst av noen få som er kontrollert og hjernevasket av psykologiprofessorer og psykologer og muligens psykiatere. Men jeg vil innrømme at Irak-krigen var en stor feil. De andre var det gode grunner for å gripe inn i. Du er nok fremdeles i bakvendtland.

     • Neida, du kan ikke si at de er døde som følge av USA’s politikk. Det er jo dette USA forsøkte å hindre, men terroristgrupper drev og sprengte sivile i lufta og er årsaken til det høye antall drepte. Etter at USA trakk seg ut, er det ikke blitt noe bedre. Det er muslimer som dreper muslimer. Saddam klarte å opprettholde en viss ro og orden, men etter at han fikk tips av noen hvem den virkelige fienden var, klarte psykologer og professorer å lure USA og Storbritannia til å gå løs på Irak, tror jeg.

      Du må nok ha misforstått madam Albright. Spørsmålet man kan stille seg er: Hvor mange menneskeliv hadde gått tapt dersom USA og allierte ikke hadde grepet inn mot terroristene? Taliban og lignende grupperinger hadde nok fortsatt massakrene som de holdt på med da de ble nedkjempet.

  • Jeg tror du må ha misforstått noe kollossalt, eller så lyver du rett og slett (bruker løgn som metode?). Ingen ved sine fulle fem støtter vel at 50000 barn er drept. Dette er det nok for det meste selvmordsbombere som står bak de fleste dødsfallene.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.