Paranoide iranere?

0
Tehran 1993: En kvinne foran et murmaleri av Khomeini. (Armineh Johannes/Sygma/Corbis)
Shahram Shaygani

I den senere tid har en del konservative muslimer kommet med et nytt argument mot stemmer fra norsk-iranere som Farahmand, Bandehy, Bai og undertegnede: De hevder at vi iranere er inhabile i islamdebatten fordi vi er iranere. I følge dem, har vi en bias med oss, vi er ikke troverdige. Vi er paranoide og er drevet av en overdreven frykt. Underteksten til de konservative muslimene er at vi har vært ofre for et regime som har misbrukt islam, derfor er vi blitt fiendtlige mot islam og muslimer. Jeg ønsker å komme med en avklaring her.

Tehran 1993: En kvinne foran et murmaleri av Khomeini. (Armineh Johannes/Sygma/Corbis)
Tehran 1993: En kvinne foran et murmaleri av Khomeini. (Armineh Johannes/Sygma/Corbis)

Med den islamske revolusjonen som var ledet av Ayatollah Khomeini startet en ny periode i mitt hjemland. Iran ble til et teokrati. Religionen fikk en overordnet posisjon i samfunnet, sekularismen forsvant, jussen ble mer og mer endret i retning av Sharia, kvinnene mistet markant sine rettigheter, ytringsfriheten forsvant og blasfemi ble straffet med døden. Jeg var 10 år gammel da revolusjonen kom. Etter bare noen få år, kunne jeg se gjennomgripende forandringer i mitt land. Kvinner måtte gå med hijab, moralpolitiet stoppet ungdommer og straffet dem som ikke hadde kledd seg «anstendig», folk ble arrestert fordi de hadde med seg et ark med kritiske holdninger til regimet. Skolene og bussene ble segregerte. Kvinner fikk ikke lov å bade eller lære seg å svømme. Hvis noen spiste eller drakk i fastemåneden ramadan, ble det strengt straffet. Fengslene ble fylt med politiske fanger. Mange ble torturert og henrettet. Alt fordi at en gruppe hadde «sett lyset» og mente at de hadde skjønt bedre.

Jeg husker første gangen jeg så en mann ble pisket på åpen gate. Jeg var 12 år gammel, gikk tilfeldig på en populær gate i Teheran (Vali Asr). Jeg så at folk hadde samlet seg. Jeg så en mann liggende på bakken, hodet var dekket, 4 sivilkledde og skjeggete menn var rundt ham. De var bevæpnet og hadde sinte ansiktsuttrykk. Mannens forbrytelse? Han hadde smakt på alkohol. En mann leste dommen, en annen kom med pisken, han hadde en koran under armen sin. Mannen ble pisket. Første piskeslaget utløste en epilepsilignende bevegelse i hele kroppen hans og han skrek av smerter. Han ble pisket 100 ganger, skrek og gråt. Han ble båret inn i en ambulanse. Jeg var lamslått, forskrekket og hadde ikke ord i meg. Jeg var et barn, men kjente at noe var veldig galt.

Vi, norsk-iranere, som har valgt å stå frem og forsvare sekulære verdier er ikke paranoide. En paranoid person er redd for noe som ikke eksisterer ute i verden, som ikke har rot i virkeligheten. Vi har sett ting og opplevd ting som er en realitet. Når du leser dette kjære leser, er det flere millioner av mennesker som lever under Sharia. Tenk på det. Det er millioner av mødre som går og besøker graven til sine barn som er blitt henrettet fordi de tenkte annerledes. Det er millioner av mennesker som sitter i fangenskap og drømmer om en dag i frihet. Det er filmskapere, forfattere, journalister, advokater, menneskerettighetsaktivister som er dømt til lange fengselsstraffer fordi de ønsket mer frihet i sine land.

Vi, norsk-iranere vet hvordan det er å miste friheten og opplever at mange etnisk norske ikke vet noen ting om det. Frihet er som surstoff når du er født og oppvokst i et land som Norge, du puster det uten å merke det. Du vet ikke hva du har, det har alltid vært med deg. Vi mistet friheten og vet hvordan det føles. For oss virker det absurd å ha flyktet til Norge og bli tvunget på nytt til å argumentere for sekulære verdier. De fleste muslimer ønsker overhodet ikke å leve under en Shariastat, men det er dessverre altfor mange som ubevisst og med diverse overdrevne religiøse markeringer, svekker de sekulære verdiene vi har.

Istedenfor å kalle oss paranoide, burde dere ta oss på alvor og høre på våre stemmer. Vi vet hva vi snakker om.


Første gang publisert på bloggen Psykoanalytikeren

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.