Trefninger ved Krim, spenninga øker igjen

0

Den russiske presidenten Vladimir Putin har beskyldt Ukraina for å ha utført en militær provokasjon på grensa til Krim. Det skal ha vært militser med støtte fra den ukrainske hæren som gjennomførte et raid der to russiske soldater ble drept, skriver The Guardian.

“This is a very dangerous game,” said Putin. “We will of course do everything to assure the security of infrastructure, citizens and will take additional measures to provide security, including serious additional measures.”

Den russiske etterretningstjenesten FSB sier at militsgruppa hadde med seg eksplosiver inn på Krims territorium og at de ble støttet av «massiv skyting» fra ukrainsk side av grensa. Dette skal ha skjedd natt til 8. august 2016.

Ukraina nekter kategorisk for at noe slikt har skjedd. Men Putin tar det så alvorlig at han nekter å delta i de planlagte forhandlingene i de såkalte «Normandie»-formatet i oppfølging av Minsk2-avtalen, skriver Financial Times.

Bloomberg melder at kampene i Donbass har blusset opp igjen og at juli 2016 var den dødeligste måneden siden august i 2015.

Etter anneksjonen er nå Krim en del av Russland og ingenting vil få Russland  til å gi avkall på halvøya, med mindre landet blir nedkjempet militært. USA og NATO på sin side sier at halvøya tilhører Ukraina og forlanger at Russland oppgir den.

Dette gjør at konfliktene knyttet til Krim også er meget betente, og at det ikke skal så store provokasjoner til for å skape en potensielt svært farlig situasjon.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelParanoide iranere?
Neste artikkelErdoğan foreslo å droppe dollar i samhandel med Russland
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).