Trefninger ved Krim, spenninga øker igjen

7

Den russiske presidenten Vladimir Putin har beskyldt Ukraina for å ha utført en militær provokasjon på grensa til Krim. Det skal ha vært militser med støtte fra den ukrainske hæren som gjennomførte et raid der to russiske soldater ble drept, skriver The Guardian.

“This is a very dangerous game,” said Putin. “We will of course do everything to assure the security of infrastructure, citizens and will take additional measures to provide security, including serious additional measures.”

Den russiske etterretningstjenesten FSB sier at militsgruppa hadde med seg eksplosiver inn på Krims territorium og at de ble støttet av «massiv skyting» fra ukrainsk side av grensa. Dette skal ha skjedd natt til 8. august 2016.

Ukraina nekter kategorisk for at noe slikt har skjedd. Men Putin tar det så alvorlig at han nekter å delta i de planlagte forhandlingene i de såkalte «Normandie»-formatet i oppfølging av Minsk2-avtalen, skriver Financial Times.

Bloomberg melder at kampene i Donbass har blusset opp igjen og at juli 2016 var den dødeligste måneden siden august i 2015.

Etter anneksjonen er nå Krim en del av Russland og ingenting vil få Russland  til å gi avkall på halvøya, med mindre landet blir nedkjempet militært. USA og NATO på sin side sier at halvøya tilhører Ukraina og forlanger at Russland oppgir den.

Dette gjør at konfliktene knyttet til Krim også er meget betente, og at det ikke skal så store provokasjoner til for å skape en potensielt svært farlig situasjon.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


7 KOMMENTARER

 1. Og det er olympiade igjen. Ved to tidligere anledninger ble det startet operasjoner mot Russiske interesser : Georgia 2008 og Sotsji 2014. Disse mønstrene har en tendens til å gjenta seg til de ikke virker lenger.

 2. Etter at NATO-basene i Tyrkia er mistet, kan det virke som om USA/NATO er desperat redde for å miste kontrollen over midtøsten og dermed muligheter for å ramme Russland.
  Vi vil nok se en styrking av IS og betalte leiesoldater , «moderate opprørere» (fra Irak?) til Syria /Alleppo fremover.
  Nå spisser det seg til . Å miste kontrollen over Tyrkia var mer en USA/Israel kan godta.
  USA/Israel har lenge, gjennom stadige provokasjoner, prøvd å få Russland til et førsteangrep. Men Puten har nok visst dette og tålt det meste. Nå ser det ut til at USA/Israel MÅ ha en konflikt. Håpet er at de viser sitt sanne, grimme, ansikt, og at Europa reagerer.

 3. Represented as existing or as being as described but not so proved; supposed er en rimelig god definisjon på ordet alleged – en essensiell kvalifikasjon som gjør at du siterer Guardian feil, da du referer det som et faktum.

  • Riktig. Ja, det er underlig at noen ser ut til å svelge Putins versjon av virkeligheten som den gyldige, bare fordi det er en motkraft mot «frihetens fyrtårn» USA, i dagens geopolitiske rotterace mot avgrunnen. Å ha noen mening om hva som er virkelig og hva som er propaganda her, når det gjelder den siste hendelsen på Krim, og forresten rent generelt, er en øvelse for de med riktig tøft tryne. Akkurat i dette korte innlegget har Steigan en ganske nøktern tone tross alt, han mer refererer enn konkluderer. Greit.

   Men i det store og hele er tendensen tydelig; det er USA og vesten som er de riktig stygge, mens Russland derfor må være så mye bedre. Det er en forenkling som passer en ivrig fjortis godt, slagkraftig og lettere ignorant, men sjarmerende. Men å heie FOR mye på slike fjortiser ansporer dem kanskje til å bli politikere. Det lønner seg kanskje å banke dem i hue med noe mykt, først som sist. Når det gjelder godt voksne, som stadig har et slikt forenklet syn på hva som skjer i verden, er det vanskelig å si noe som helst uten at man blir beskylt for å være alt fra idiot til filosof.

   Russland er ikke ett hakk bedre enn «vesten». Det de har gjort på Krim er en hån. Russere var imperialister og cowboyer før de europeiske genene overfalt Amerika. Å «holde med» Russland i dette geopolitiske spillet om Europa, Midtøsten, ja verden, er en avsporing. Når det gjelder Ukraina burde man heller anstrenge seg litt mer for å sette seg inn i hva som er den historiske bakgrunnen for Ukrainas behov for distanse til Russland, isteden for å stadig å terpe på på de fascistiske elementene. Fascisme finnes over hele Europa, ikke minst i Russland.

 4. «Ukraina nekter kategorisk for at noe slikt har skjedd. Men Putin tar det så alvorlig at han nekter å delta i de planlagte forhandlingene i de såkalte «Normandie»-formatet i oppfølging av Minsk2-avtalen.»

  Har Putin her skapt et påskudd for å ikke delta i de forestående møtene om oppfølging av Minsk2? Jeg bare spør.

  Angående kuppforsøket i Tyrkia; Jeg mener det er nærliggende å tro at kanskje Russland står bak. Mitt inntrykk er at de har hatt noe å tjene på et «regissert mislykket kupp». Hvorfor ikke?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.