Britiske soldater kjemper i Syria

11

Det har lenge vært kjent at vestlige spesialstyrker deltar i krigen i Syria, men for første gang har BBC publisert bilder av britiske spesialenheter som deltar i kamper i Syria.

Dette skal være styrker som opererer på syrisk side av grensa mot Jordan. Offisielt heter det at spesialenhetene støtter «opprørere» i kampen mot den syriske armeen.

The Middle East Eye har tidligere fortalt om at britiske styrker deltar i krigen på «opprørernes» side og at de opererer fra Jordan.

According to a commander of the New Syrian Army (NSA), a unit made up of former Syrian special forces soldiers, the British troops crossed from Jordan to help with reconstructing defences in the village of al-Tanf after a wave of IS assaults.
“They helped us with logistics, like building defences to make the bunkers safe,” First Lieutenant Mahmoud al-Saleh said.

De støtter den såkalte New Syrian Army (NSA), som består av islamistiske soldater og som ifølge Timeturk er opprettet av USA, Storbritannia og Jordan.

NSA har som mål å kjempe mot Syrias regjering, Russland og IS. Timeturks rapport gir inntrykk av hvor samkjørte de britiske, amerikanske og jordanske styrkene er i denne delen av krigen.
De rapporterer blant annet om hvordan USA og Jordan forsyner de britiske styrkene med våpen for å støtte deres kamp mot Syrias armé.

Tidligere i sommer kom det flere rapporter om at også tyske og franske spsialstyrker deltar i krigen mot Syria. Denne rapporten fra Sputniknews er på ingen måte alene.

Det hevdes også at vestlige spesialstyrker deltar sammen med jihadistene i krigen om Aleppo, og at en grunn til de desperate kampene om forsyningslinjene fra jihadistkontrollerte områder er at de ønsker å evakuere disse enhetene. Men dette er det vanskelig å få verifisert.

Vesten har i fem år ført krigen mot Syria som en stedfortrederkrig med jihadister som sine leiesoldater. Men nå som jihadistene taper på mange fronter ser USA og deres allierte seg tydeligvis nødt til å gå inn med egne spesielstyrker for å prøve å hindre et totalt nederlag.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


11 KOMMENTARER

 1. Det er vel ikke riktig at det OFFISIELT heter at disse britiske spesialsoldatene støtter opprørne i kampen mot den syriske armeen. OFFISIELT støtter de bare opprørerne i kamp mot IS. New Syrian Army er jo den samme opprørsgruppa som Norge er i Jordan for å trene, og OFFISIELT er ikke Norge direkte involvert militært for å styrte den syriske regjeringa. Så langt jeg har kunnet se, er det også FORELØPIG riktig at New Syrian Army, i krass motsetning til andre avdelinger innafor FSA, kun har fokusert på å angripe i områder som IS har kontrollert. Men det er samtidig rimelig klart at denne ørkensonen vil kunne tjene som en forbindelseslinje inn til de «moderate» opprørerne (her dominert av Jaish al-Islam) som kjemper mot regjeringsstyrkene og kontrollerer noen av forstedene til Damaskus. At britene også kan ha spesialsoldater inne blant opprørerne som sloss mot regjeringshæren i og rundt Aleppo, ser jeg som sannsynlig, men som du også sier, det er ikke bekrefta og på ingen måte offisielt.

  • Det hele er så klassifisert, at familier ikke får vite en gang.

   Vi får vel begynne å se etter ulykker i forsvaret, da soldatene må dø eller skades på trening, i steden for der de aldri har vært.

 2. «…ser USA og deres allierte seg tydeligvis nødt til å gå inn med egne spesialstyrker for å prøve å hindre et totalt nederlag.»

  Altså mot en legitim regjering i Syria! Som godt kan ta ny-valg, men de «moderate opprørerne» forlanger at landets ledelse går av først. !
  Skal vi prøve noe slikt i Norge, …eller må vi vente til USA gir klarsignal for et slikt «demokratisk» maktskifte.
  Hva sier regjeringen i Norge, som er med på myrderiene?
  Hva sier folk i Norge?
  Å nei, vår frie presse har drevet med «opplysningsarbeide» så lenge at folk ikke lengre vet hva som er løgn – og USA sin utenrikspolitikk, og hva som er sant.

 3. Det er feil; det er Assad som fører krig mot egen befolkning og tror at han utrydder djevelen, trolig inspirert og indoktrinert av psykologiprofessorer, psykologer og falske guder (åndsparasitter). Da Russland grep inn for å hjelpe denne terroristen, kunne nok ikke noen vestlige land la ham og Russland utslette store deler av egen befolkning, og bestemte seg for å hjelpe moderate opprørere:

  • Du må gjerne utdype hvor du tar disse formuleringene fra, Terje. Hvorfra har du førstehånds informasjon om hva Assad tror han utrydder? Snakket med familien hans eller sett det på TV? Djevelen? Finnes virkelig han også? Indoktrinert av psykologiprofessorer? Høres ganske søkt ut. Falske guder? Finnes det guder, enten de angivelig skal være falske eller ekte? Lite trolig. Russland utslette store deler av hvem sin egen befolkning? Høres tvilsomt ut det der, Terje..

  • Det er alltid morsomt å lese kommentarene dine Terje, skulle nesten tro du jobbet innenfor troll industrien.

 4. “It’s really 19th century behaviour in the 21st century. You just don’t invade another country on phony pretexts in order to assert your interests.” (Secretary of State, John Kerry, “Meet the Press”, 2nd March 2014.)

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.