EUs dom mot Apples skattetriksing

0

EU har felt en streng dom over it-giganten Apples skattetriksing i Europa. Apple, som er verdens største selskap, får nå en skatteregning fra EU på 13 milliarder euro, eller 120 milliarder norske kroner. Kommisjonen sier at Apple i 2014 betalte så lite som 0,0005% skatt i Irland, mot den vanlige selskapsskatten på 12,5%. Margrethe Vestager, som er EU-kommisær for konkurranse, sier at det er ulovlig for medlemsstater å gi skattefordeler for utvalgte selskaper, skriver The Guardian.

Apple har svart gjennom å true med å redusere sine investeringer i Europa. Selskapets toppsjef, Tim Cook, sier i sin kommentar:

Beyond the obvious targeting of Apple, the most profound and harmful effect of this ruling will be on investment and job creation in Europe. Using the commission’s theory, every company in Ireland and across Europe is suddenly at risk of being subjected to taxes under laws that never existed.

Finasdepartementet i USA sier at de «er skuffet» over EU-kommisjonens avgjørelse. På forhånd hadde Washington utarbeidet et dokument  der konkurransemyndigheten i EU-kommisjonen blir anklaget for å spille rollen som overnasjonal skattemyndighet. Dette godtar ikke USA. Ifølge regjeringa i USA har EU-kommisjonen ikke ikke rett til å gi medlemslanda forskrifter for skatteinnbetaling. Med sin framgangsmåte truer EU-kommisjonen det internasjonale skattesystemet, hevder man i Washington.

Dokumentet er utarbeidet etter oppdrag fra USAs finansminister Jack Lew og sier at dersom EU-kommisjonen går videre med sitt krav mot Apple, vil USA vurdere «mulige mottiltak», skriver The Guardian.

Skatteetaten i Dublin bør ikke forvente noen milliarder inn på konto fra Apple med det første. Selskapet bestrider avgjørelsen, og har advokater nok til å holde denne saka gående i årevis i rettssystemet. I mellomtida er det mange som står i kø for å gjøre seg lekre for IT-giganten. Den tyrkiske visestatsministeren Mehmet Simsek skrev på Twitter at «Apple burde flytte til Tyrkia. Vi vil mer enn gjerne gi skattefordeler. Og så slipper dere å ha med EU-byråkratiet å gjøre.»

Det er mulig at Simsek i farten har glemt at hans land er svært ivrig etter å bli medlem av EU og legge seg inn under det samme EU-byråkratiet.

 

Forrige artikkelTyskland ønsker å oppheve sanksjonene mot Russland
Neste artikkelKapitalismen og «det grønne skiftet»
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).