EUs dom mot Apples skattetriksing

0

EU har felt en streng dom over it-giganten Apples skattetriksing i Europa. Apple, som er verdens største selskap, får nå en skatteregning fra EU på 13 milliarder euro, eller 120 milliarder norske kroner. Kommisjonen sier at Apple i 2014 betalte så lite som 0,0005% skatt i Irland, mot den vanlige selskapsskatten på 12,5%. Margrethe Vestager, som er EU-kommisær for konkurranse, sier at det er ulovlig for medlemsstater å gi skattefordeler for utvalgte selskaper, skriver The Guardian.

Apple har svart gjennom å true med å redusere sine investeringer i Europa. Selskapets toppsjef, Tim Cook, sier i sin kommentar:

Beyond the obvious targeting of Apple, the most profound and harmful effect of this ruling will be on investment and job creation in Europe. Using the commission’s theory, every company in Ireland and across Europe is suddenly at risk of being subjected to taxes under laws that never existed.

Finasdepartementet i USA sier at de «er skuffet» over EU-kommisjonens avgjørelse. På forhånd hadde Washington utarbeidet et dokument  der konkurransemyndigheten i EU-kommisjonen blir anklaget for å spille rollen som overnasjonal skattemyndighet. Dette godtar ikke USA. Ifølge regjeringa i USA har EU-kommisjonen ikke ikke rett til å gi medlemslanda forskrifter for skatteinnbetaling. Med sin framgangsmåte truer EU-kommisjonen det internasjonale skattesystemet, hevder man i Washington.

Dokumentet er utarbeidet etter oppdrag fra USAs finansminister Jack Lew og sier at dersom EU-kommisjonen går videre med sitt krav mot Apple, vil USA vurdere «mulige mottiltak», skriver The Guardian.

Skatteetaten i Dublin bør ikke forvente noen milliarder inn på konto fra Apple med det første. Selskapet bestrider avgjørelsen, og har advokater nok til å holde denne saka gående i årevis i rettssystemet. I mellomtida er det mange som står i kø for å gjøre seg lekre for IT-giganten. Den tyrkiske visestatsministeren Mehmet Simsek skrev på Twitter at «Apple burde flytte til Tyrkia. Vi vil mer enn gjerne gi skattefordeler. Og så slipper dere å ha med EU-byråkratiet å gjøre.»

Det er mulig at Simsek i farten har glemt at hans land er svært ivrig etter å bli medlem av EU og legge seg inn under det samme EU-byråkratiet.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.