Arkitekten bak USAs globale «sjakkbrett» gir opp amerikansk hegemoni

0

Zbigniew Brzezinski, som var rådgiver både for president Lyndon B. Johnson og president Jimmy Carter, er kjent som ideologen og sjefsarkitekten bak USAs globale strategi for å dominere verden. Han har vært en dominerende kraft bak mange av USAs geopolitiske eventyr, og ikke minst er han kjent for boka The Grand Chessboard: American Primacy and Its Geostrategic Imperatives.

Der sier han at det er avgjørende for USA å sikre seg dominas over den eurasiske landmassen. (Som altså er hjemmet til noe sånt som to tredeler av menneskeheten.) Og særlig understreker han at USA ikke må tillate at det framstår noen rival her som kan utfordre USAs globale hegemoni.
Denne analysen ligger til grunn for USAs kriger fra Afghanistan til Balkan og den serien med fargerevolusjoner og statskupp som USA har stått og står bak på dette kontinentet.

Det finnes få personer i verden som til de grader har satt sitt preg på imperialistisk politikk de siste 40 åra som ZeeBig.

Men nå har han tilsynelatende gitt opp sitt store prosjekt. Han skrev en artikkel i American Interest i april 2016, men av en eller annen grunn har den gått under radaren for de fleste kommentatorer. Artikkelen har tittelen: “Towards a Global Realignment” og der skriver Brzezinski blant annet:

“As its era of global dominance ends, the United States needs to take the lead in realigning the global power architecture.

Five basic verities regarding the emerging redistribution of global political power and the violent political awakening in the Middle East are signaling the coming of a new global realignment.

The first of these verities is that the United States is still the world’s politically, economically, and militarily most powerful entity but, given complex geopolitical shifts in regional balances, it is no longer the globally imperial power.”

Altså, USA skal fortsatt være ledende, men må innse at landet ikke lenger er den globale hegemoniske makta. Det er noa ganske annet enn det han skrev i Det store sjakkbrettet:

The defeat and collapse of the Soviet Union was the final step in the rapid ascendance of a Western Hemisphere power, the United States, as the sole and, indeed, the first truly global power.

Obamas politikk med kriger i Libya og Syria og statskupp i Ukraina har utvilsomt framskyndet USAs vei mot nedgangen. Og på det eurasiske kontinentet framstår Kina med sine silkeveier og økonomiske belter som en utfordrer USA aldri har sett maken til. Og for sikkerhets skyld har Obama med sine forsøk på å isolere Russland skapt det Brzezinski allerede advarte mot i Sjekkbrettet:

…To put it in a terminology that harkens back to the more brutal age of ancient empires, the three grand imperatives of imperial geostrategy are to prevent collusion and maintain security dependence among the vassals, to keep tributaries pliant and protected, and to keep the barbarians from coming together.

Han ville «sørge for å holde vasallene sikre og avhengige … og hindre barbarene fra å samle seg», men USA har oppnådd det motsatte. «Barbarene» forener seg og vasallene er nok underdanige, men særlig fornøyde er de ikke.

Det er også ZeeBig som står bak Hillary Clintons og Barack Obamas hesblesende og risikable Stillehavsstrategi. Han skrev i 2011:

One of the most important tasks of American statecraft over the next decade will therefore be to lock in a substantially increased investment — diplomatic, economic, strategic, and otherwise — in the Asia-Pacific region…

Dette er fortsatt kandidat Clintons politikk, og hennes vasaller i Norge tror fortsatt på den, men stormesteren bak det globale sjakkbrettet har gitt opp ideen om at USA kan beherske verden.

 

Forrige artikkelFlyktningepolitikk – splittelsen i EU forsterkes
Neste artikkelFacebook sensurerer Jill Steins kritikk av Hillary Clinton
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).