Sjefredaktører og CIA: en historie fra den kalde krigens dager

15
Knut Lindtner
Knut Lindtner

Hvordan CIA styrer mediene – en historie fra Østerrike

Denne artikkelen er hentet fra nettstedet Midt i Fleisen. Den er bare unik i den forstand at den forteller en historie som lenge har vært kjent for de som er informert, men ikke for det vanlige publikum. Folk tror det ikke – for gjør de det, faller bunnen ut av en del av deres virkelighetsoppfatning. Men den bekreftes fra mange hold f.eks. i nyere tid fra den tidligere redaktøren av den tyske storavien Frankfurter Allgemeine, Udo Ulfcotte. Intervjuet av han kan leses her. Også andre har vist at dette har vært en langsiktig politikk fra USAs myndigheter – faktisk helt tilbake til 1. verdenskrig. 
At denne artikkelen først og fremst omhandler Østerrike betyr ikke at lignende forhold ikke har funnet sted i andre land. Det er all mulig grunn til å anta at dette har vært tilfellet over hele vesten, også i Norge. Det er f.eks. påfallende at regionalvisen på vestlandet, Bergens Tidende, i dag bare leverer utenriksstoff fra den danske Politiken. Stoffet er så ukritisk til det som skjer – og ofte helt på etterkudd – at det gir grunn til å tenke at dette er masseprodusert. Enhver får tenke sitt.

Knut Lindtner

CIA media

Fra Swisspropaganda

Det hemmelige samarbeidet mellom vestlige etterretningsorganisasjoner og media, tankesmier og frivillige organisasjoner, har lenge vært kjent og godt dokumentert. Otto Schulmeister et godt eksempel på hvor tett og omfattende samarbeidet var med ledende tyskspråklige journalister. Schulmeister var i mange år sjefredaktør for die Presse, en av de største og mest tradisjonsrike avisene i Østerrike. I 2009, ble hans CIA-mappe fra tidsperioden under den kalde krigen offentliggjort – med hårreisende detaljer om et hemmelig samarbeid.

Den østerrikske nyhetsmagasinet Profil rapporterte som følger:

«Dokumentasjonen beviser et problematisk, strengt tatt forbudt, forhold mellom en journalist og CIA, som mente han utførte et oppdrag: Schulmeister (alias GRCAMERA) skrev lederartikler der han utformet argumentene sine i henhold til ønskene til CIA; han skjulte historier når de skadet USAs posisjon; oppfordret sine redaktører til å ha kontakter med representanter for amerikanske myndigheter i Wien – middags-sammenkomster, den såkalte Herrenrunde – og ga dem informasjon fra bakgrunnssamtaler med østerrikske politikere og ambassadører fra sovjetblokken.»

Rekrutteringen begynte med de vanlige spørsmålene via tredjeparter og leting etter biografiske sårbarheter som kunne brukes hvis det trengtes mot vedkommende.

Fra da av gikk de nødvendige instruksjonene fra CIA direkte til sjefredaktørens kontor, for eksempel hvordan man burde bedømme den ene eller den andre politiske situasjonen. Hvis det hastet og ikke var tid til et personlig møte, ble papirene levert til Schulmeister med ilbud.

Den 29 Oktober 1962, rapporterte CIA «Overleverte materiale. En lederartikkel ble publisert etter våre instruksjoner.»

Den 28. desember 1962 sto det: «Middagen [der Herrenabend] lønnet seg. Den politiske linja i die Presse kunne knapt ha vært bedre fra vårt synspunkt. () Vi kan få publisert artikler. Etter å ha mottatt instruksjoner fra hovedkvarteret var dette ønskelig om Cubakrisen. () Jeg møtte GRCAMERA samme dag og ga ham materiale hovedkvarteret ønsket publisert. Historien dukket opp i på forsiden av søndagsutgaven, i form av en lederartikkel skrevet av ham. () GRCAMERA har bedt om hjelp, slik at sønnen kan få et Kvekerstipendium , () det  ser det ikke ut som om han ble godtatt, men også dette er nyttige midler for å konsolidere forbindelsen.»

Den 17. desember 1962, rapporterte CIA, at man var bekymret over en artikkel som Washington-korrespondenten for die Presse ønsket å offentliggjøre. Den handlet om hemmelig amerikansk støtte for den østerrikske hæren. «Historien er sann, (), men bør ikke bli kjent for offentligheten på det nåværende tidspunkt, for å unngå uroligheter angående Østerrikes nøytralitet. () Jeg overbeviste GRCAMERA om at dette bare ville være til nytte for Sovjet. GRCAMERA var enig i at historien ikke burde komme ut () GRCAMERA er fornøyd med at han vil være den første journalisten som vil bli mottatt av den nye amerikanske ambassadøren til Wien. () For ham er dette et skup.»

19. September 1963, ønsket CIA å forhindre rapportering om en pinlig spionasjehistorie i innenriksministeriet »GRCAMERA () lovet ikke å publisere noe om denne saken».

Den 3 april 1964, fikk han igjen ros for orienteringen av innholdet i avisen, Det «etterlater lite å ønske». Ofte forutser Schulmeister instruksene fra hovedkvarteret («sentralen»). Bare avisens USA-korrespondent forårsaket lettere irritasjon. «Det betyr ikke at Schulmeister er vår agent. (), Men vi kan lede ham, akkurat som om han var vår agent ().»

Den 19. januar 1965 ble Schulmeister gitt materiale angående Kongokrisen. »GRCAMERA sa han ikke trengte bli overbevist av at [det fantes] amerikanske interesser i Kongo, men () New York Times publiserte nylig en rapport fra den kongolesiske regjeringen angående en massakre av opprørere der, som også fikk pressedekning i Østerrike. Dette bringer hans avis i den ubehagelige situasjonen at han publiserer historier som er i strid med versjonen i New York Times. () GRCAMERA sa vi burde bringe New York Times på linje.»

I løpet av 1965, får CIA enda en fortrolig mann i avisen, som Schulmeister ikke vet noe om, står det å lese i rapporten fra 12. oktober 1965.

I de påfølgende årene, havnet mange CIA -dokumenter om krigen i Vietnam og andre områder angående USAs politikk på pulten til sjefredaktøren. Schulmeister spurte også ofte av eget initiativ om passende analyser. I 1968 ble Schulmeister invitert til USA som en del av et VIP-program, på det røde teppet.

Da det tidlig på syttitallet var tegn på avspenning mellom blokkene, begynte det å knake i forholdet mellom Schulmeister og CIA. () Han oppførte seg som en «rømt fugl». CIA hadde allerede på dette tidspunktet en ny, angivelig «mindre unnvikende» fortrolig person, som i papirene kaltes IDENTITY. Ifølge beskrivelsen – innenrikspolitisk redaktør, studier i USA, feriehus i Niederösterreich – kan det ha dreid seg om den fremtidige sjefredaktør i die Presse, Thomas Chorherr.

Thomas Chorherr sa dette til tidskriftet Profil: «Jeg hadde sannsynligvis ofte samkvem med folk fra den amerikanske ambassaden, men at CIA var involvert, visste jeg ikke. Jeg hadde ingen mistanke, og jeg har god samvittighet.» Han kunne ikke tro at Schulmeister hadde opprettholdt kontakt med CIA. «Jeg burde ha innsett det», sier Chorherr.

Ifølge den offisielle framstillingen på hjemmesiden til die Presse, gjorde Schulmeister på sekstitallet avisen til et «reservat for uavhengige tanker».

I Schulmeister-filene er det også funnet bevis for at CIA hadde fortrolige i andre kjente medier i Østerrike, som i statsfjernsynet ORF, de store avisene Kurier og Salzburger Nachrichten.

***

Men det er ikke bare i Østerrike, men i andre europeiske land, at det tette samarbeidet mellom respektere medier og de hemmelige tjenestene er godt dokumentert:

«Faktum er at også vestlige medier var involvert i den kalde krigen etterretnings-strategier og handlinger. Tallrike journalistiske fagbøker og selvbiografier gir detaljert innsikt i hvor tett sammenvevd etterretningsorganisasjoner og enkelte massemedier og flere journalister i Vesten var. I flere tiår forsket den australske etterretningseksperten Phillip Knightley på etterretningstjenestene i Storbritannia. Hans konklusjon: De dominerende elitejournalistene – fra BBC og hele spekteret høyre-venstre, fra høyreavisene The Daily Telegraph, The Daily Mail og The Sunday Times til venstreorienterte Guardian – ble i stor grad infiltrert under den kalde krigen av de britiske etterretningstjenestene MI5 og MI6. ()

Etterretningstjenestene var tilsynelatende like travelt opptatt i Vest-Tyskland om hva som ble publisert. Erich Schmidt-Eenbooms bok «Undercover. Hvordan BND [vesttysk etterretning] kontrollerer tyske media (1999)«er delvis basert på dokumenter fra tjenestene selv. Boken har en liste over 230 navn på fremtredende journalister som skal ha samarbeidet med BND i perioden under den kalde krigen»

Jeg lurer på hva konstituert sjefredaktører i [andre aviser] – der kontaktene med forskjellige etterretningstjenester er like vel dokumentert – har å si?


 

PS

Som to apropos på mangfoldet i de ledende mediene:

mh17 presse putins missil

media trump

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


15 KOMMENTARER

 1. Norske medier er ikke untatt, CIA agenter reiste rundt i Europa og også i Norge etter 2 verdenskrig og vervet og instruerte hvordan agentene som var vervet skulle jobbe og overvåke sine kollegaer, og journalister sette på trykk det som USA » likte» Det var jo ikke bare innen mediene at dette foregikk, også innen politikken og i industrien var det CIA folK, dette er velkjent. Selv den dag idag kan vi se at mange aviser var ett redskap for den amerikanske innflylelse, og det fortsatte i moderne tid med en mer sofistikert overvåking der CIA ble erstattet av NSA der Eric Snowden jobbet. Bare i NORGE avlyttet NSA 33 millioner mobil telefonsamtaler på en måned i 2012, dette er informasjon gitt av varsleren Snowden.

  • Viktig kunnskap, men du er en dårlig ambassadør for denne kunnskapen, Kent. Hadde det du skriver her primært blitt lest av en mindre forkunnskapsrik forsamling enn Steigans kjernelesere, ville du sannsynligvis ha gjort saken en bjørnetjeneste og støtt fra deg fler enn du frelste når folk fort oppdaget at du presenterer så feilaktige eller upresise detaljer som du gjør. Det svekker troverdigheten enormt i manges øyne, og med god grunn. CIA ble aldri erstattet av NSA. NSA har eksistert i hemmelighet lenger enn mange vet, og ble først motvillig offisielt erkjent som eksisterende av USA på 80-tallet. CIA har hele tiden levd godt og parallelt med NSA. CIA og NSA er ellers bare to av et stort, men ukjent antall ulike tjenester i denne sjangeren. Edward Snowden heter ikke Eric. Og NSA har selvfølgelig ikke avlyttet 33 millioner norske samtaler på en måned. Det ville vært over en million samtaler å avlytte pr. dag bare i Norge, i tillegg til de hundretalls millioner eller kanskje milliarder samtaler ellers i verden de i så fall også garantert avlytter hver dag. Hvis man tror at deres kapasitet er så absurd gigantisk at de kan sitte og høre på et slikt volum, og dessuten prosessere, systematisere og lagre på en praktisk og søkbar måte denne informasjonen, har de faktisk lykkes bra med taktikken om å stagge ytringer og systemfiendtlig aktivitet gjennom å spre forestillingen om egen allvitenhet og kontroll over alle støvleskaft. Det korrekte er antakelig at de høstet metadata om 33 millioner norske samtaler på en måned. Tallet kan være feil, men det er i første rekke metadata det er snakk om, ikke avlytting i den forstand. De har systemer som maskinelt lytter til mange samtaler og forsøker å detektere bruken av visse forhåndsdefinerte ord og termer, når systemet virker optimalt ringer det en bjelle hver gang disse ordene registreres, samtalen lagres og kan evt. gjennomgås manuelt. Men det det er ikke slik som folk flest forbinder med telefonavlytting, at det sitter titalls millioner operatører/ spioner og følger med på alt du snakker med mora di om hvis du ikke pleier å utveksle bombeoppskrifter med henne i stedet for vaffeloppskrifter. Ikke for å avdramatisere hva de jævlene driver med, men det er viktig å holde minst ett bein i nærheten av bakken for å ha litt jording også.

   Men at de har ubehagelig god kontroll på vestlige medier er dessverre sant uansett.

   • Kunnskapsnivået som du «AF» etterlyser tror jeg fakktisk at jeg kan innestå for! En skrivefeil er ingen grunn til å rakke ned som du gjør! Etter at jeg postet innlegget så jeg at fornavnet til Snowden var feil, men her er det dessverre ingen mulighet til redigering eller sletting. Blir det neste at du skal kritisere kommafeil også kan jo dette bli meget «interessant».
    Hvis du leser en gang til hva jeg skrev angående NSA sier jeg at det kom » en mer sofistikert» form for etterretning som amerikanske myndigheter satset på i tillegg til CIA, NSA.http://www.dagbladet.no/2015/05/07/nyheter/utenriks/etterretning/spionasje/usa/39071944/
    NSA får 90 prosent av etterretningsbudsjettet mot CIAs 10 prosent! Hva angår avlytting av mobil samtaler 33 millioner i en måned i Norge er dette noe som Snowden kanskje vet bedre enn deg, eller kan jeg ta så feil? Til orientering( hvis det da biter på en kverulant som deg) sitter det ikke noen menn eller kvinner og lytter, samtalene går inn i en database og hvis det er spesielle ord som er lagret som fremkommer blir samtalen tatt frem, slik virker det!

    • AF skrev:
     Det korrekte er antakelig at de høstet metadata om 33 millioner norske samtaler på en måned. Tallet kan være feil, men det er i første rekke metadata det er snakk om, ikke avlytting i den forstand.

     De har systemer som maskinelt lytter til mange samtaler og forsøker å detektere bruken av visse forhåndsdefinerte ord og termer, når systemet virker optimalt ringer det en bjelle hver gang disse ordene registreres, samtalen lagres og kan evt. gjennomgås manuelt.

     Kent :
     «Hva angår avlytting av mobil samtaler 33 millioner i en måned i Norge er dette noe som Snowden kanskje vet bedre enn deg, eller kan jeg ta så feil?
     Til orientering( hvis det da biter på en kverulant som deg) sitter det ikke noen menn eller kvinner og lytter, samtalene går inn i en database og hvis det er spesielle ord som er lagret som fremkommer blir samtalen tatt frem, slik virker det!»

    • Nei, du skrev «… det fortsatte i moderne tid med en mer sofistikert overvåking der CIA ble erstattet av NSA …».

 2. Ja, var det CIA eller lissom-CIA styrt av psykologiprofessorer? Jeg har hørt at noen av psykologenes terrorister tror at de jobber for CIA. Dessuten, om et eple er dårlig, så betyr det ikke at hele kurven er dårlig. Jeg har ikke hatt noen problemer med noensomhelst etterretningstjeneste i forbindelse med mine skriblerier på Usenet og Facebook; tvertimot, jeg tror de liker det. Problemene kommer fra psykologer og deres klonende professorer m/fjertefølje som er multikriminelle og bruker løgn som metode.

  • Problemet sett fra vår side er at CIA virker å være progressivt akademisk pakk. Det ligger foredrag ute med CIA topper, og jeg ble ikke veldig imponert, så i den grad CIA har hatt kontroll på media, så var det byråkratisk kontroll mye basert på at konkurrentene var så elendige.

   Kanskje er det derfor gammelmedia er så elendig, da er fungerende media ikke ville kunne påvirkes av CIA, politiske partier, næringslivsinteresser eller den progressive multikulten?

   Av de som jeg har møtt på nettet, er det DIA som virker å være de mest kommunikasjonsvillige, med FBI som en god nummer to, men de sutrer over manglende makt de også. De lekker litt om dagen, så vi får kanskje være fornøyd med det?

 3. Flisespikkerdetaljer
  Her fra kommentariatets hyper -sensurerende surhetsregulerende sekretariat:

  Til sammenlikning kan nevnes : ) : På ca en mnd.
  «21. oktober: Den franske avisen Le Monde skriver at NSA OVERVÅKET over 70 millioner telefonsamtaler i Frankrike i perioden 10. desember i fjor til 8. januar i år.»

  Rød strek under ordet avlyttet. Føyd til i margen :
  «overvåket.»
  ( 🙂 AF noen ganger lurer jeg på om du ikke har jobbet som lærer . Eller kanskje sensor 🙂

  Husk å bruke dette ordet,Kent, for all framtid, så skulle saken være overstått og eksamen bestått fra kommentariatets diktatur:)
  Desverre er det ikke mulig å rette på det etter at man har sendt.

  Ellers , Broderfolket driver med :

  «The FRA provided NSA with access to its cable collection in 2011
  providing unique collection on high- priority Russian targets.»

  FRA (Försvarets Radioanstalt, Sverige )

  «Hur hittar FRA «rätt» trafik?
  FRA begär bara tillstånd att få inhämta sådan trafik som är relevant för våra inriktningar, vilket är en mycket liten del av den totalt tillgängliga trafiken. Ur den trafiken använder vi kombinationer av olika sökbegrepp för att hitta precis det som berör de utländska företeelser som signalspaningen inriktas mot» Oisann Eksamen bestått.

  https://www.nrk.no/dokumentar/svt_-hemmelige-spionavtaler-avslort-1.11404944

  Uppdragsgivare:
  «Uppdragsgivare för signalunderrättelseverksamheten är regeringen, Regeringskansliet, Försvarsmakten, Säkerhetspolisen och NOA, Nationella operativa avdelningen inom Polismyndigheten (tidigare Rikskriminalpolisen).

  «SVT opplyser at den nye avtalen gir den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA fortløpende tilgang til avlyttingsinformasjon som den svenske etterretningstjenesten FRA henter ut fra kommunikasjonskabler som løper gjennom Sverige.»

  «All elektronisk informasjon som går gjennom kabel til og fra Sverige skal gjennom et filter, som er kontrollert av Försvarets Radioanstalt (FRA). Försvarets radioanstalt er den myndighet som gjennom loven fikk utvidede rettigheter til å bedrive spaning.»
  «Det gir svenske myndigheter rett til å drive signalspaning på kabelåren som passerer Sveriges grenser. Det inkluderer blant annet norsk telefon- og internett-trafikk.»
  Loven trådte i kraft 1. januar 2009.
  » I 2011 la den svenske regjeringen sammen med Socialdemokraterna frem et forslag om at også Rikskriminalpolisen og Säkerhetspolisen kan få tilgang til signalspaningsinformasjon. «Datatilsynet kalte utvidelsen bekymringsfull.

  • Gatekeeper, jeg vet jo dette. Det er helt forferdelig. Poenget mitt er ikke å pirke for å pirke, og når Kent tror jeg hadde giddet å pirke på f.eks. en kommafeil, er det bare tull. Dette var ikke kommafeil, det var upresisjon i fremstillingen. Dersom bare menigheten leser dette spiller det liten rolle. Dersom folk som ikke har våknet helt enda, og som foreløpig er skeptiske til alt som bestrider Storebrors narrativ tilfeldigvis leser slik viktig informasjon for første gang, og der finnes opplagte feil som disse leserne også kanskje gjenkjenner som feil, vil de letter kunne avskrive resten som «sikkert feil og parnoide konspirasjonsteorier det også. De som skriver det er jo tydeligvis ikke så nøye på å få frem korrekte fakta.» Ikke alle har lest eller hørt hva Snowden har sagt, kun fragmenter pakket inn i msm-nyheter. Noen er USA-patrioter og mest opptatt av at Snowden er en som sies å kunne ha skadet USA’s nasjonale sikkerhet, og derfor enda mer impregnert mot å ta inn over seg det egentlige budskapet. Alt som kan brukes mot folk som forsøker å sette fokus på alvorlige, mer eller mindre skjulte fenomener i samfunnet vil bli brukt, og da er feil og slurv fra alternativt tenkende der det finnes noen fakta å sammenholde med bare unødvendig skyts til motparten.

   • AF.
    Den kommentaren der forstod jeg vinklingen på, og hadde jeg veldig sans for den.Signaleffektbevisstgjøring.Helt klart viktig å
    være edru i forhold til at det ikke er kunnskap nok om dette.

    • Takk. Jeg burde kanskje skrevet den kommentaren med en gang, da. Jeg hadde vel håpet dette meningsinnholdet (og gjennom det selve begrunnelsen for kritikken) ble tilstrekkelig sammenfattet i formuleringen i aller første setning om at jeg syntes Kent her var en dårlig ambassadør for saken. Mer detaljert begrunnelse burde jeg sikkert gitt der og da. Det virket så opplagt på meg, men alle er ikke tankelesere, har jeg forstått. 🙂 Beklager uklarheten.

   • Det sies at semikolon er så vanskelig å bruke korrekt at man bør holde seg unna dersom man ikke er pedant med hovedfag i semikolon, men det er tull. Reglene er enkle, og det er nesten aldri riktig å bruke det. Det er komma som er vanskelig. Så og si alle inkludert meg selv kløner forferdelig med komma. Jeg skal slutte helt å bruke det tror jeg bare kjøre på sånn amerikansk rett frem uten komma og med ord deling og alt ikke sant like greit.

 4. NSA som andre her beskriver har overtatt mye av jobben til etterretningsorganisasjonen CIA, for det hanler mye om å kartlegge personers bevegelser, kommunikasjon, derfor kom NSA og thats it. At mediene har blitt og fortsatt blir styrt av store mediehus og politiske institusoner og andre foretak er riktig, ytringsfriheten og kvaliteten blir deretter.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.