Bondevik, Norge og Irak-krigen

5
Bondevik og Bush i Det hvite hus
Arnljot Ask
Arnljot Ask

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik har klart å skaffe seg et ufortjent positivt ettermæle av sin befatning med Irak-krigen 2003 og utover. Ganske profitabelt også for den fredsskaper-nisjen han opparbeidet seg etter sin direkte politikerrolle.

Går vi hans rulleblad etter i sømmene, må vi si at han har opptrådt noe uverdig en prest som skal etterleve skriftens bud om ikke å pynte på virkeligheten. Men han kan jo dekke seg bak at så og si hele det parlamentariske Norge, bakket opp av toneangivende media, har vært interessert i å festne dette falske glansbildet av Norges deltakelse i denne krigen.

Bondevik skal ha kreditt for at han sto i mot George W Bush og Jan Pedersens Høyre sitt press om å få Norge med på sjølve invasjonen i Irak 20.mars 2003. Biskopenes klare motstand var kanskje den viktigste enkeltfaktoren her, og Bondeviks egen overbevisning må vi vel også innrømme han.

Bondevik og Bush i Det hvite hus
Bondevik og Bush i Det hvite hus

Men når det i ettertid framstilles som at Norge nærmest sto aleine opp mot Bush her, så underslås det at det bare var 46 land som stilt opp i «koalisjonen av villige», og at omtrent halvparten av NATO-landene også avsto. Et par dusin av de 46 var Stillehavsøyer og andre som jevnlig stiller opp for USA i slike anledninger. Så Norge sto sammen med flertallet i å si nei til å være med på invasjonen. Og bare tre land stilte soldater til invasjonen, Storbritannia, Polen og Australia.

Men om Norge ikke sendte soldater til Irak den 20.mars, så deltok vi med «kuler og krutt» og assistanse allerede fra starten av, slik Erling Borgen dokumenterer 8.juli i sin Dagblad-kommentar etter Bondeviks sjølskryt, hvor han skulle vise at han var av et annet kaliber enn den diskrediterte Tony Blair. Norge deltok også fra «sidelinja» under sjølve okkupasjonen ved å gå med i Operation Display Deterrence som skulle verne Tyrkia om de ble berørt av invasjonene. Denne operasjonen varte fra 26.februar til 30.april og Norge deltok med  utstyr mot ABC-angrep og i AWAC-flygningene over området. (Kilde: Store norske leksikon)

Her er norske soldater fra Telemark Bataljon i Basra i Irak. Foto: Gunnar Lier / SCANPIX
Her er norske soldater fra Telemark Bataljon i Basra i Irak. Foto: Gunnar Lier / SCANPIX

For Bondevik er det imidlertid et svart hull i minnet når det gjelder hans direkte bidrag til Blairs krigstokt. 27.juli sto et norsk ingeniørkompani på 160 mann klare i Basra for å assistere britene som hadde kommandoen der. Som Borgen beskriver i sin kommentar var dette langt fra et humanitært oppdrag. De bidro med reine kamprelaterte oppdrag som bygging av bruer og transportjenester for de britiske soldatene.

Dette begynte Bondevik å forberede allerede i april, bare uker etter invasjonen, for å reparere forholdet til Bush. Bondevik hadde planlagt å få til et møte med amerikaneren i Det Hvite Hus i forbindelse med sitt planlagte 17.mai-besøk i Washington. Det holdt på å skjære seg på grunn av avslaget om å stille opp i invasjonskoalisjonen. Men spesielt utenriksminister Jan Petersen var ivrig i reparasjonsarbeidet. Med støtte i at at det ble dratt i gang en prosess i FN om å gi støtte til et såkalt stabiliseringsoppdrag for Irak, (Iraq Stabilization Force), gikk Petersen ut i NTB 12.mai med at Norge ganske sikkert ville bli med her. Da det var forventa at FN-godkjenning ville komme i løpet av mai, mente Petersen at Bondevik kunne varsle Bush om en slik støtte når han møtte Bush på møtet i Washington. Bondevik fikk så møte Bush og reparasjonen ble fullbyrdet. Stortinget vedtok så oppdraget straks etter FN-resolusjonen var på plass, og kompaniet var på plass i løpet av juli.

Fredsbevegelsen som stilte opp mot invasjonen brøt også sammen etter at FN åpnet for stabiliseringsstyrker. Men foruten Rødt var også SP og SV i mot å sende norske soldater dit og en ad hoc Hent soldatene hjem kampanje ble dratt i gang. Også Oslo AP sluttet seg til denne utover høsten. I løpet av vinteren 2004 snudde også Aps Thorbjørn Jagland, som da var leder av utenrikskomiteen, slik at det ble bestemt å trekke ingeniørkompaniet tilbake sommeren 2004.

Men da hadde Bondevik-regjeringen meldt på Norge til Multinational Force-Iraq (MNF-I) som ble opprettet i november 2003, som trakk Norge med i NATOs trening av USAs qusiling-styrker fra den grønne sonen i Bagdad. Norge hadde rundt 10 offiserer med her. SV stilte krav om at dette skulle avsluttes da de gikk inn i regjeringen høsten 2005. Av formelle grunner, da Norge fortsatt opprettholdt sin deltakelse i MNF-I, ble en offiser værende tilbake med begrunnelse av at han var ansatt direkte av NATO.

Men parallelt med opplæringen i Bagdad startet et mer omfattende treningsopplegg ved NATO-basen Jåtta ved Stavanger fra vinteren 2004 av (noe opplæring foregikk også rundt Oslo og sannsynligvis på Rena). Så seint som 5.desember 2008 avslørte Ny Tid at denne virksomheten ennå pågikk, men nå nærmest i hemmelighet. Forsvarsminister Anne-Grete Strøm Erichsen måtte dobbeltsjekke med ledelsen på basen for å få bekrefta at opplæringen fortsatt fant sted. Men fraskrev Norge ansvaret ved at det også her var NATO som sto for treningen direkte.

Med bakgrunn i den virkelige historien om Norges deltakelse i Irak-krigen, står Bondevik-regjeringen som hovedansvarlig for en ganske utstrakt krigsdeltakelse i Irak-krigen, som har lagt føringer for Norges støttefunksjon for USA inn i den nye fasen av Irak-krigen som Norge kasta seg inn i høsten 2015. I disse dager trappes dette ytterligere opp ved at Norge også følger USA militært inn i Syria-krigen. I stedet for å skryte på oss å ha vært fredens apostler i Irak-krigen fram til nå, bør vi ta på alvor feilstega vi har tatt og resolutt si nei til å bli med videre på en krig som kan bli farligere enn noen gang siden 2003.

Arnljot Ask, landsstyremedlem i Rødt

KampanjeStøtt oss

5 KOMMENTARER

 1. Sorry, vi har bundet oss til masta. Vi blir med ned. Dette handler om dollarens dominans, uten den sprekker Merika som et troll i sola.

 2. Bravo Arnljot! Jeg har ytterligere en kommentar: Daværende forsvarsminister Kristin Krohn Devold lånte ut Arthur radarer til bruk under de første angrepsdagene. De hadde da peilet ut 1500 bombemål som også ble angrepet av USA og Storbritannia. Norge deltok derved i en aggresjonsforbrytelse. Det er også i strid med grunnloven som forbyr angrepskrig.

  • Ja, Erling Borgen tok vel også opp dette, og flere saker i Dagblad-kommentaren sin 8.juli.
   Det er viktig at vi som sto opp mot krigen får ned på papiret hva som egentlig skjedde, da makta jo skriver sin egen historie.

  • Håper inderlig at det tas et oppgjør med Norges grunnlovstridige krigføringer. Også Libya, som definitivt var en angrepskrig. At vi fortsatt er med på USAs vanvittige eventyr i midtøsten er helt skamløst. USAs «militære engasjement» har vært en uforbeholden katastrofe siden 9-11. Om vi ikke får straffet de ansvarlige, så er jeg redd også neste regjering vil fortsette USAs utenrikspolitikk.

   • At Norge (altså du og jeg) har vært aktivt med i angrepsstyrker er vel nå for de fleste helt på det rene. Hvis det hadde vært opp til meg og mine etiske og moralske verdier, hadde jeg stilt en mengde av våre politikere for retten, med landsforæderi som påstand. Jeg vil gå så langt som tilbake til Gro Harlem Brundtlands regjering som gikk mot folket og lurte oss inn i EØS/Schengen-avtalen. Jonas Gahr Støre, Jens & Thorvald Stoltenberg, Erna Solberg, Torbjørn Jagland, Kristin Krohn Devold, Ine Marie Eriksen Søreide, Børge Brende og resten av de 90% av våre folkevalgte som vil ha Norge inn i EU. NATO har siden Twin-tower vært styrt av, og har fungert som USA´s krigsmaskin, og jeg mener at denne galskapen må stoppes umiddelbart. Om dette innebærer at NATO-alliansen svekkes, får det bare bli så. PS! I samme slengen vil jeg også be om å fjerne all skrift som sier at Jesus var guds sønn og jødenes konge fra lærebøkene, da det ikke finnes en eneste jøde på kloden som er enig i dette. Takk for oppmerksomheten

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.