150.000 metallarbeidere i generalstreik i Sør-Korea

2

Titusener av fagforeningsaktivister demonstrerte i Seoul i Sør Korea 22. juli 2016 i forbindelse med en generalstreik som omfatter 150.000 arbeidere. Streiken handler om lønns- og arbeidsforhold i Hyundai Motor Group. Dette melder Industryall-union.org og fortsetter:

There have been strikes at Hyundai Motors almost every year. In order to resolve the dispute and improve the bargaining position of workers at other companies, the Korean Metal Workers Union (KMWU) called a general strike to demand sector wide collective bargaining.

Hyundai is the dominant multinational conglomerate – called «chaebol» – in the metal sector in Korea. Workers at Hyundai Motors plant in Ulsan walked out on Friday, and were joined by workers from Kia Motors, shipbuilders from Hyundai Heavy Industries and other affilated companies.

En chaebol er en spesiell form for konglomerat som finnes i Sør-Korea. Det er i dag multinasjonale selskaper. De er både horisontalt og vertikalt integrerte, slik at de både kontrollerer en næringskjede og flere ulike bransjer, og de ledes av en sterk patriark. Det finnes et par dusin slike chaebols i Sør Korea. Hyundai er et typisk eksempel. Selskapet kontrollerer både stålindustri og bilproduksjon og er sterkt i anleggsbransjen. Dessuten driver det med militærindustri, jernbane, maskinverktøy, reklame, informasjonsteknologi og reiseliv.

Streikekampen i Sør Korea har også ført til at fagforeningsledere er blitt stilt for retten og dømt for oppvigleri. Fagforeningslederen Cho Sung-deok, som er visepresident i transportarbeiderføderasjonen, ble 26. juli dømt til to års fengsel etter at det oppsto gatekamper under en demonstrasjon i november 2015. Industryall-union.org skriver:

Sung-deok, vice-president of the Korean Public Service and Transport Workers’ Union (KPTU), was found guilty of all charges in connection with the mass people’s rally on 14 November 2015 and an earlier protest held on 28 August last year.

“The sentence is yet another brazen attack on trade unions and democracy in Korea, and effectively criminalizes the right to freedom of peaceful assembly. We deplore this latest attempt to crush trade unions in Korea and demand that Cho Sung-deok’s sentence is overturned and he is released,” said IndustriALL’s general secretary Jyrki Raina.

The court exonerated police of any illegal action in relation to the excessive use of force at the November rally, at which tens of thousands of people took to the streets to protest against the government and labour reform.

Sør Korea er verdens femte største bilprodusent og verdens femte største eksportland. Det har en meget stor industrisektor, men har en lav organisasjonsgrad (ca. 10%).

KampanjeStøtt oss

2 KOMMENTARER

  1. «etter at det oppsto gatekamper under en demonstrasjon i november 2015.»

    Av hva jeg har sett av Sør Koreanske demonstrasjoner så «oppstår» det ikke gatekaper i Sør Korea.

    Om du tar en titt på hvordan både demonstranter og politi er utstyrt, så er gatekaper noe begger parter har planlagt for. At gatekamper virker vanlig, kan også ses fra alle klippene med tilsvarende innhold, om man søker på south Korea demonstration.

    https://www.youtube.com/watch?v=DJ5o69v-oY8

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.