Tyrkia vender seg mot Russland i Syria-krigen

0

Etterspillet etter det mislykte kuppet i Tyrkia ser ut til å være at Tyrkia går i retning av Russlands posisjoner i Syria-krigen. Det er Deutsche Wirtschafts Nachrichten som skriver dette.

Nettavisa viser blant annet til en artikkel i det britiske tidsskriftet Economist der det heter:

The commander of the second army, who is entrusted with securing Turkey’s southern borders, is in prison, says a veteran Turkish commentator. So too are most of the commanders of combat units on Syria’s border. (They are among more than 100 generals and admirals and 9,000 security personnel arrested since the coup attempt.) As Mr Erdogan focuses on the enemy within, he has tried to batten down what hatches he can, periodically closing the Bab al-Hawa border crossing, hitherto the prime supply route to Syria’s Sunni opposition-held territory.

Uten forsyningene fra Tyrkia er jihadistene totalt isolert. De får ikke forsyninger og de kan heller ikke komme ut. Economist skriver også:

The private American companies based near Turkey’s borders with Syria that are contracted to extend non-lethal support to Syrian rebels wonder whether they too might be swept into the fray.

Det er første gang jeg har sett denne infrastrukturen omtalt i main stream media, altså hele forsyningskjeden av private selskaper (men også NGOer) som har betjent jihadistene fra tyrkisk side. Det er også denne veien Norsk Folkehjelp har fått inn sine sendinger til jihadistkontrollerte områder. Etter kuppforsøket i Tyrkia ser det ut til at denne veien blir stengt.

Economist skriver i sin punchline:

… among exiled leaders in Gaziantep and the Americans co-ordinating their logistical backup, the mood is one of despondency. “It’s game over [for Syria’s rebels] already,” says one.

DWN refererer journalisten Falk Bulut som hevder at regjeringsrepresentanter fra Tyrkia og Syria har møttes sju-åtte ganger den siste måneden. Og Tyrkia bruker Russland og Israel som mellomledd.

Den nye strategien til Tyrkia betyr at jihadistene i Syria ikke vil ha noen sjanse til å stå imot angrepene fra Den syriske armeen og det russiske flyvåpenet. Jihadistene i al-Nusra-fronten har erklært at de bryter forbindelsen til al-Qaida, men det oppfatts som en taktisk finte og vil ikke berge dem fra den syrisk-russiske offensiven.

Dersom det skulle vise seg at Tyrkia holder fast på den nye kursen, vil det ha store geopolitiske virkninger som det ennå ikke er mulig å se rekkevidden av. Ett tegn på dette er at Tyrkia har gjenopptatt samtalene med Russland om å bygge rørledningen «Turkish Stream» som eventuelt skal føre russisk gass utenom Ukraina via Tyrkia til Hellas.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkel150.000 metallarbeidere i generalstreik i Sør-Korea
Neste artikkelSør-Kina havet – et nøkkelfelt på det globale sjakkbrettet
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).