Tyrkia vender seg mot Russland i Syria-krigen

40

Etterspillet etter det mislykte kuppet i Tyrkia ser ut til å være at Tyrkia går i retning av Russlands posisjoner i Syria-krigen. Det er Deutsche Wirtschafts Nachrichten som skriver dette.

Nettavisa viser blant annet til en artikkel i det britiske tidsskriftet Economist der det heter:

The commander of the second army, who is entrusted with securing Turkey’s southern borders, is in prison, says a veteran Turkish commentator. So too are most of the commanders of combat units on Syria’s border. (They are among more than 100 generals and admirals and 9,000 security personnel arrested since the coup attempt.) As Mr Erdogan focuses on the enemy within, he has tried to batten down what hatches he can, periodically closing the Bab al-Hawa border crossing, hitherto the prime supply route to Syria’s Sunni opposition-held territory.

Uten forsyningene fra Tyrkia er jihadistene totalt isolert. De får ikke forsyninger og de kan heller ikke komme ut. Economist skriver også:

The private American companies based near Turkey’s borders with Syria that are contracted to extend non-lethal support to Syrian rebels wonder whether they too might be swept into the fray.

Det er første gang jeg har sett denne infrastrukturen omtalt i main stream media, altså hele forsyningskjeden av private selskaper (men også NGOer) som har betjent jihadistene fra tyrkisk side. Det er også denne veien Norsk Folkehjelp har fått inn sine sendinger til jihadistkontrollerte områder. Etter kuppforsøket i Tyrkia ser det ut til at denne veien blir stengt.

Economist skriver i sin punchline:

… among exiled leaders in Gaziantep and the Americans co-ordinating their logistical backup, the mood is one of despondency. “It’s game over [for Syria’s rebels] already,” says one.

DWN refererer journalisten Falk Bulut som hevder at regjeringsrepresentanter fra Tyrkia og Syria har møttes sju-åtte ganger den siste måneden. Og Tyrkia bruker Russland og Israel som mellomledd.

Den nye strategien til Tyrkia betyr at jihadistene i Syria ikke vil ha noen sjanse til å stå imot angrepene fra Den syriske armeen og det russiske flyvåpenet. Jihadistene i al-Nusra-fronten har erklært at de bryter forbindelsen til al-Qaida, men det oppfatts som en taktisk finte og vil ikke berge dem fra den syrisk-russiske offensiven.

Dersom det skulle vise seg at Tyrkia holder fast på den nye kursen, vil det ha store geopolitiske virkninger som det ennå ikke er mulig å se rekkevidden av. Ett tegn på dette er at Tyrkia har gjenopptatt samtalene med Russland om å bygge rørledningen «Turkish Stream» som eventuelt skal føre russisk gass utenom Ukraina via Tyrkia til Hellas.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


40 KOMMENTARER

 1. Dette er svært interessant. Den politiske bakgrunnen kan være at Erdogan innser at en fiendtligstilt Assad som holdes i ørene av Russland er bedre for Tyrkia enn alternativet som trolig vil være en jihadistisk stat eller et militært tomrom

 2. Å bygge ut Turkish Stream med passasje gjennom den eurpeiske del av Bosporus vil være et sjansespill mht. Tyrkias brokete politiske historie og gasstransitten kan lett ende opp som gissel for politiske/økonomiske interesser på samme vis som i Ukraina. Nordstream 2 som er under bygging vil doble kapasiteten inn til Tyskland og videre i Europa og fremstår som en langt mer politisk stabil transittløsning. Uten at det foreligger konsesjoner og politisk vilje fra de øvrige landene på Balkan er det heller tvilsomt at South Stream iverksettes, selv med aldri så mye godvilje fra Erdogan.

  • Se det fra en annen vinkel. Denne nye linjen kan Tyrkia benytte for å presse EU. Med Russland på laget, selvsagt.

 3. Grunnen til Erdogans helomvending er muligens at det nylige kuppforsøket mot Erdogan var initiert av CIA og Washington, slik Sibel Edmonds hevder. Erdogan ble naturlig nok forbannet og vendte seg fra USA og til Russland. Dette får store geopolitiske konsekvenser. Neocon-gjengen i Washington har lenge planlagt atomkrig mot Russland, og Erdogans helomvending kan muligens forhindre eller forsinke atomkrigen.

  • Planlegger «neocon» atomkrig? Rakettskjoldet kan tyde på det. Men kan de ha håp om å unnslippe selv?
   Vil ikke Russland og Kina svare med å ruste opp det ubåt-baserte rakettforsvaret?

   • Paul Craig Roberts mener at NATO nå forbereder seg på å angripe Russland.

    http://www.paulcraigroberts.org/2016/07/29/the-democratic-party-no-longer-exists/

    Jeg er ikke sikker på om Roberts har rett i dette, men jeg tror han har rett når han sier at Russland TROR at NATO forbereder seg på å angripe dem. Dette skaper selvfølgelig en veldig farlig situasjon, fordi dersom Russland forventer et NATO-angrep, kan Russland slå til først for å ha fordelen av et førsteslag.

    Se også denne videoen fra NATO-toppmøtet. Vår alles kjære krigsforbryter Jens Stoltenberg har en sentral rolle. Det er mye rart i denne videoen, blant annet sier Obama at Russland må oppfylle Minsk-avtalen. Men Russland kan ikke oppfylle Minsk-avtalen, fordi Russland ikke er part i Minsk-avtalen Minsk-avtalen er en avtale mellom de to krigførende partene i Ukraina. Kan Obama være så uvitende at han ikke vet dette?

    Jeg anbefaler alle å se denne videoen. Jeg er enig med Roberts når han sier at sjansen for atomkrig nå er mye større enn den vestlige løgnpressen vi ha oss til å tro.

    https://vimeo.com/174777588

  • Hei Roger.

   Har du sett denne viktige nye 2016 videoen med Putin?

   «We are going to develope offensive weaponry
   in order to retain said geostratic balance»
   Putin.

   https://www.youtube.com/watch?v=kqD8lIdIMRo

   De avviste hans forslag om å stoppe
   rustningskappløp.
   De sier vi må beskytte oss mot den
   iranske trusselen,
   men det er ingen.
   missilene er plassert på sjøbaser
   5.32
   they know that we know

   Til journalistene:

   «Your people , in turn, dont feel a sense of the impending danger.
   That is what worries me.
   How can you not understand that the world is being pulled in a irreversible direction?
   That is the problem.
   Meanwhile they pretend thats nothing is going on.
   I dont know how to get through to you anymore.»

   From what I can see, we are in great danger.

   it was a blessing roothed in a mutual threat
   mutual threat is what guaranteed mutual peace on a
   global scale
   I think this is gravely dangerous
   I not only think that, I am assure of it.

   I fully mirror your behaviour
   when you say your anti-missile defence system» is not targeted
   against us»
   Then our new weapon is not targeted agaist you either.
   Putin.

   • Den siste delen av filmen er et klipp fra 2007, altså ikke ferskt, men 9 år gammelt. Innholdet er dessverre like relevant og vel så det i dag.

   • Vestens ledere og deres lakeier i pressen har ikke stilt seg mye flatterende til i historiebøkene når de lar en gammel sjef for en svær KGB-avdeling motstandsløst få fremstå som fredsdue, sindig statsmann og et offer for omstendighetene, som nærmest vantro må minne vesten om sin kjernefysiske kapasitet. Det er så en må klype seg i armen.

     • God helg, Gatekeeper.

      Youtube virker ikke for meg lenger. AnneBrit lenket til det samme revynummeret for noen dager siden, og jeg var så uvøren at jeg så på det. Hun glemte dessverre å advare like innstendig. Da røyk det en liten musikring inni hodet mitt, og siden har det bare vært en sort rute og ingen lyd på Youtube her i gården. Vinylsamlingen virker enda. Men takk som byr!

     • AF

      Jeg la godt merke til den kommentaren om sikringen,og lurte på å spørre.
      Jeg vel ellers oppe til eksamen i «sammenliknende observasjon av kommentarer «:) Du kommenterte nettopp Putins video, om siste del som jeg la ut i dag 30.7. og den kan du jo ha sett før, men kunne tolkes som om du hadde skiftet sikring 🙂

     • Neida, men det er en liten sensor som merker om videoen skal routes til musikkanalen eller til propagandakanalen. Sistnevntes sikring er foreløpig intakt, men så er da også den kursen selvfølgelig veldig godt dimensjonert.

     • For et morbid ensambel (!) – Da jeg var liten handlet mine verste mareritt om at jeg gikk opp ned – og så ned på mennesker som befant seg på gulvet. Bare tanken på at skuta er overlatt til den gjengen du her har linket opp til, får marerittene mine til å blekne fullstendig. Og enda verre – Jeg kjenner smerte her jeg sitter og klyper meg i hånda. Gang etter gang…

     • En eller annen irriterende kødd sa en gang at «dette er den beste av alle verdener, fordi den faktisk eksisterer». Jesus fucking Christ. Hva tenkte den gutten på.

   • Ja, jeg har sett denne videoen. Situasjonen er fullstendig surrealistisk. Putin er tydelig bekymret over NATOs utplassering av missiler i Romania og Polen. NATOs talsmenn sier at Russland ikke behøver å være bekymret for missilene, fordi missilene er rettet mot IRAN!!! Herregud. NATOs talsmenn tar oss virkelig for idioter. Iran har hverken atomvåpen eller missiler.

  • Jeg tror altså at årsakssammenhengen er motsatt: Kuppforsøkket initiert av CIA og Washington ble satt i gang fordi Erdogans helomvending begynte allerede i midten av juni, som vist av linkene i innlegget mitt under. Men kuppforsøket kan ha satt fart på prosessen.

 4. Ellers synes jeg det var rart at Steigan skriver at Tyrkias hjelp til IS ikke var omtalt i mainstream media, fordi jeg visste at dette var beskrevet i artikkelen «The Red Line and The Rat Line» av Seymor Hersh, som jo har fått omfattende publisitet på alternative media. Men et raskt google-søk viser at artikkelen til Seymor Hersh er blacket ut i mainstream media, så det mulig at Steigan har rett.

  • Enig i at det går etter oppskriften Pike la frem, men nevnte han egentlig Russland og Kina? (Skal trykke på linken for å gjenoppfriske hukommelsen nå. Har lest Pikes profeti noen ganger før, men bet meg aldri merke i hva som eventuelt sto om Russland og Kina.)

  • «I den siste så skal Russland, Kina Araberlandene med sine allierte slåss mot Vesten og deres allierte ..»

   Var det å miste kontrollen en del av Pikes plan?

   Å rasle med sablene er typisk det siste man gjør før man mister makten, når man er så hatet som dagens politiske elite er av byråkrater og offiserer.

   Det er FBI som lekker som ei sil om $hillary, og det er stort sett ikke militære som mener at USA behøver en krig med Russland, av hva jeg har sett.

 5. Det kommer stadig sterkere indisier på at Gulen-bevegelsen, eller deler av den, deltok i kuppforsøket. Det blir også hevdet (video på You-tube med sterkt engasjerte reportere) at avdelinger av tyrkiske NATO-spesialstyrker (og det antydes forbindelser til Stay Behind-kretser) deltok i kuppforsøket. En amerikansk general er også utpekt som innblandet. Følende fakta er ganske interessant i denne sammenhengen: Gulen-bevegelsen finnes også i Norge. Den driver mye sosialt arbeid. Men oppsøker du mer opplysning om Gulen-bevegelsen, ser du at den legger enorm vekt på det religiøse fellesskapet (ligner litt på indremisjon og lignende autoritære bedehusmiljøer i Norge). Og når FORUM 18 i Norge, en sammenslutning av de KRISTNE organisasjonene Dansk Europamisjon, Ljus i Øster og Stefanusalliansen, på sin nettside har en oversikt over konfliktene i Sentral-Asia, Kaukasus-området og Russland mellom muslimske grupper (Gulen-bevegelsen er innblandet her), der de utvetydig tar de muslimske opprørernes side (de er anklaget for salafisme og muslimsk EKSTREMISME), begynner det å lukte svidd (Se: http://www.forum18.org/). For FORUM 18 og dens organisasjoner ser ikke ut til å være annet enn rester og nyvekst av det gamle «Misjon bak jernteppet». Da begynner det å lukte sant av Engdals påpekning av at Gulenbevegelsen er et CIA-tiltak for å skaffe seg kontroll med større folkegrupper som skal brukes i kampen mot regimene som ikke underordner seg NATOs vilje og VESTENs økonomiske politikk.

  • Det var spesielt.
   Sterkt engasjert reporter på youtube snakker om at det er et forarbeid som gjøres med å sette opp fraksjoner, etniske og relegiøse som så vidt jeg forstod kom forut for å sette inn sine marionetter i ledelsen i landene,noe som hun nevnte hadde blitt gjordt i Eurasia Hvordan fant du det ?

 6. Og ellers synes jeg overskriften var merkelig – det er uker siden Tyrkia ba Russland om unnskyldning for nedskytingen av det russiske flyet og Russland igjen startet opp charterturer til Tyrkia etc, så det er ikke noe nytt at de jobber i samme retning. At Tyrkia igjen skulle gå mot Russland. derimot, ville vært noe nytt – men det var åpenbart feil retning ut fra hensikten. Ut fra alt jeg har lest nå, tror jeg fremdeles det er positivt, uansett hvor sultan-sjuk Erdogan er.

 7. 16 juni skreiv jeg følgende kommentar til denne saka: https://steigan.no/2016/06/16/kerry-i-oslo-truet-russland/

  http://turkishmonitor.com/turkey-may-soften-stance-on-assad-exit-as-kurdish-gains-force-shift-3602/
  Relevant?
  Kanskje: http://syria.liveuamap.com/en/2016/16-june-strange-things-happening-in-latakia-turkish-army

  I så fall kan det forklare «handlingsbehovet» og opptrappinga av krigsretorikken til USA akkurat nå.»

  Og i retrospekt, kan det også forklare militarkuppet en måned seinere.

  • Flott hvis F-35 aldri kan brukes utenfor USA.

   Hvordan er fremdriften på F-35-bruk her i Norge? Hva er myndighetenes plan? Når skal flyet tas i bruk? Og hvor? Har de begynt å teste det?

    • KZ
     Har de i det hele tatt produsert noen ferdige F -35?
     Det antydes at de sansynligvis ikke vil se dagens lys i artikkelen NATOs skumringstime Avsnitt .Hvor står alliansen i dag.Et annet sted leste jeg at de skulle brukes i andre land.

   • Det er mye vi ikke hører om i MSM her i Vesten. For eksempel så hører vi ingenting om at Hillary har væpnet ISIS. Derimot hører vi hver dag svært mye om hvor slemme og farlige Putin, Assad og Trump er.

    Men hva kan vi egentlig vente oss av en presse som er kjøpt og betalt av CIA.

 8. Lite kuriöst – jag läste igår en frispråkig krönika av Nathan Schachar på svenska DN:s hemsida, där han beskrev hur turkiska media anklagar USA och namngivna amerikanska officerare för kuppen, och jag tror han nämnde aktionerna mot Incirlik. Lite intressant var att han kallade Turkiets ledning för «regim» (= ej USA-kontrollerad). Men jag kan inte finna den längre. Släpptes den igenom censuren av misstag?

  http://www.dn.se/sok/?s=schachar

 9. Deutsche Bank-aksjen nådde faktisk et nytt historisk lavmål i dag, og er nå ned hele 76,87% fra topp. Jeg spår en dead cat bounce i morgen og en midlertidig oppadgående trend helt frem til 9. september, som trolig er datoen for det Store Krakket på samtlige av verdens børser. Hvis Ken på RG derimot har rett i at det kommer et enormt terrorangrep (i Rio) søndag 14. august, kan den påfølgende mandagen bli en svært rød dag på børsene, og DB faller kanskje allerede da. I så fall blir andre halvdel av august preget av stor økonomisk uro, og vi får se mange militærkupp, invasjoner, sammenbrudd, opprør og revolusjoner. Ikke minst kommer vi til å se opptakten til den store, kortvarige krigen som er ment å avslutte den gamle verdensordenen vi fortsatt lever under.

 10. Slapp av folkens!

  Vår egen Torbjørn Jagland har ordnet saken. Saken er nå biff; problemet løst!

  Problemet var at EU ikke mer markant støttet Erdogan og kontrakuppet. Men nå har Jagland skværet opp med tyrkias despot, så verden kan gå videre, Merkel kan komme på visitt igjen og bla opp noen nye milliarder.

  Jagland er som kjent Europas ledende Marshall innen menneskerettigheter og har altså nå stemplet GODKJENT på kontrakuppet. Den «opprydding» som har pågått, med fengslinger, tortur, knebling av media og masseoppsigelser, ligger trygt innenfor det akseptable i Jaglands univers.

  Nå kan vi alle puste lettet ut og Jagland reise hjem for å fortsette sitt viktige arbeid med å slå ned på islamofobien, vår tids djeveldyrking, skal man tro de toneangivende.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.