Bernie Sanders’ kapitulasjon og Hillary Clintons kommende krig i Syria

8

I sin kvasi-kompromiss-tale sist torsdag, kringkastet uten levende publikum (antakelig for å slippe utbuing), startet Bernie Sanders med denne observasjonen:  «Valgdager kommer og går.  Men politiske og sosiale revolusjoner som prøver å forandre vårt samfunn vil aldri slutte».  Med andre ord:  Selv om jeg gir meg, vil jeg at bevegelsen jeg har skapt skal fortsette.


Av Gary Leupp, professor i historie ved Tufts Universitet.

Oversatt og bearbeidet for derimot.no av Ingunn Kvil Gamst

Han siterte forskjellige pågående massebevegelser, og han sa:»Det er det denne kampanjen har handlet om det siste året.  Det er hva politisk revolusjon handler om».

Undertekst:Alt handler om å få ungdommen inn i det demokratiske partiet – med den hensikt å forandre det.

Så kommer den nå velkjente selv-gratulasjonen om at han vant 22 stater i primærvalget, og repetisjon av hans slagord om at «vårt syn på framtiden» ikke er en «fjern drøm» eller «en radikal idé».  «Det skal bli en bred folkelig bevegelse».

Dette forteller oss at det som vil komme skal bli en svær bevegelse  Det er en følge av det vi har sett , at i alle primærvalgene vant Sanders blant folk under 45.  «Disse er menneskene som ER framtiden i vårt land».  Han lovpriser ungdommen for alle telefonhenvendelser og all agitasjon, og at til og med ungdommer som er tynget av studiegjeld har bidratt til kampanjen.

sanders_supporters_miami_ap_img.jpg
Sanders hadde stor støtte blant ungdommen i USA

«Denne kampanjen har aldri handlet om en enkelt kandidat.  Det handler alltid om å forandre Amerika».

Så følger – omtrent en femdel av talen – om en oppramsing av diverse «skammelige ting» i dagens realitet i Amerika, men uten å bruke ordet kapitalisme én eneste gang.  Så glir han over til Trumps saker:

«Den viktigste politiske oppgaven vi har i de neste fem månedene er å forsikre oss om at Donald Trump blir slått, ja grundig slått».  Hvilket betyr, «vi» må alle – som vår viktigste oppgave– støtte Wall Streets kandidat Clinton mot denne rasistbjasen.

Hovedsaken i talen kommer litt før midten, med en nedslående henvisning til onsdagsmøtet mellom Sanders og Clinton og deres ektefeller, et møte Sanders kom strålende ut fra.

«Jeg hadde sjansen til å møte minister Clinton og diskutere noen av de viktige sakene som landet vårt og det demokratiske partiet står overfor».  Med andre ord – kapitulasjon.

Det var her buingen burde ha skapt en demonstrasjon. Mulighet?  Virkelig, onkel Bernie, du får det til å høres ut som det er en ære å småprate med en Wall Street krigshisser.

hillary-clinton_4.jpg
Hillary Clinton er krigsindustrien og Wall Street sin representant

«Det er ingen hemmelighet at minister Clinton og jeg er svært uenige om noen svært viktige saker. Men det er også sant at våre syn er ganske like i andre saker.  Jeg ser fram til, i de kommende ukene, å fortsette diskusjonen mellom de to kampanjene for å være sikker på at mine tilhengeres syn skal komme fram, og at det demokratiske partiet vil bli den mest progressive plattformen i historien, og at demokratene faktisk vil slåss for en slik dagsorden».

Med andre ord, hun er ikke så ille allikevel.  Jeg vil at dere ser litt på Hillary, og gjør dere klar til  å arbeide sammen med henne.

Så følger en lang harang om reformer som er nødvendige i det demokratiske partiet og hva det står for.  Det ser absolutt ut som et sprelsk krav om forandring – og kulminerer i en appell til unge folk om å engasjere seg i politikken, og arbeide på det nivået.

Begravet i listen finner vi følgende forsiktige uttalelse: «Vi må se nøyere på sløseri, kostnadsoverskridelser og ineffektivitet ved alle sider i regjeringen – inkludert forsvarsdepartementet.  Og vi må være sikre på at våre modige unge menn og kvinner i det militære ikke blir kastet inn i  evigvarende krigføring i Midt-Østen eller i andre krigen vi ikke skulle vært med i».

Bare 55 ord av 2752, eller under 2 % av talen tok opp Hillarys spesialitet: imperialistisk utenrikspolitikk, og hennes spesielt blodige rolle siden hun var Førstedame, fra da hun heiet på USA/NATOs ødeleggelse av Jugoslavia til hennes støtte til Irak-krigen som senator og fram til hennes superhauk-rolle som utenriksminister, da hun alltid talte for flere tropper, mer bombing, mer krig fra Pakistan til Syria til Libya (og slik skapte mer hat,  tilbakeslag, terrorisme og geografisk utvidelse av Al Qaida og IS).

Som en avslutning erklærer Bernie:

Vi har begynt en lang og  krevende prosess for å forandre Amerika, en kamp som vil fortsette i morgen, neste uke, neste år og inn i framtiden.

Med andre ord, med  sukkerplommer i hodet vil du kjempe for Hillary (gjør det for meg, barn!) og få henne inn i Det Hvite Hus så hun kan hjelpe til  å sette i verk våre langsiktige hjemlige reformer, mens hun utvider den anti-russiske militæralliansen i NATO, provoserer Russland i Ukraina og Syria og neste sikkert  pumper opp nivået med USA-militære aksjoner i flere Midt-Østen-land.

Dette kaller jeg skammelig.  

Men sauene vil ikke alltid la seg vokte av gjeterhunden.  Mine to barn, 26 og 30 år gamle, er med i «Bernie or Bust» (Bernie eller arrestasjon)-gjengen.  Det er de som inspirerte meg til min egen begrensede entusiasme for Sanders hans kampanje.  De vil ikke på noen måte stemme på Hillary,  den mest uforsvarlige til nå heltinnen til militærindustrien.

Og hvis noen sier: «Vel, det må du.  Vi har et topartisystem, og det er ingen andre muligheter»,vil de svare med sin egen logikk og kraftuttrykk.

                                                            * * *

Mens  Sanders forbereder seg på å kaste inn håndkleet, er holdningen hos Clintontilhengerne i utenriksdepartementet at de må gjøre henne oppmerksom på den mest brukbare planen i hennes Syriakrig, en «flyforbudssone».

Det er ikke vanlig at 51 ansatte i utenriksdepartementet ikke bare undertegner og sender til sine overordnede en henvendelse som ber om en åpenlyst ulovlig og uunngåelig ødeleggende, morderisk krig for et regimeskifte, slik som USA fikk til i Irak og Libya.  De har til og med lekket til pressen om det.

495413681.jpg
Det er litt spesielt når 51 ansatte i USAs UD går ut med et skriv hvor de oppfordrer til mer krig i Syria. Det sier litt om den rådende holdningen til de som skal forvalte USAs utenrikspolitikk

 

At det har hendt er utvilsom riktig (som tidligere høytstående CIA-agent Ray McGovern sa på RT TV), det er et tilbud fra Clinton-ansatte i lavere stillinger i utenriksdepartementet.  Uten tvil, noen venter forfremmelser.

Er det ikke sannsynlig at de kommer med en plan for en endelig konfrontasjon med Russland?  Wall Street Journal rapportere:» Ansatte i Obama-administrasjonen har uttrykt bekymring for at et angrep på Assad-regimet vil føre til en direkte konflikt med Russland og Iran». Vel, herregud!

Min gjetning er at Hillary vil risikere dette.Det triste er at hun vil ha noen  tidligere Bernie-supportere med seg (de som var absolutt mot «milliardærklassen», men uvitende om USAs imperialisme rent generelt).  Og Bernie selv.

En «politisk revolusjon» som sender barna våre inn i nok en imperialistkrig, vil kanskje være den største og mest uforsvarlige revolusjon til nå.


PS: Bernie Sanders: «Yes,» I will vote for Hillary Clinton

KampanjeStøtt oss

8 KOMMENTARER

  1. jeg tror vi må se i øynene at det blåser en venstrevind og at en rekke aktører i Vesten drømmer om et bedre samfunn. Dette er prøving og feiling. Komentatoren som sier at Bernie Sanders aldri brukte ordet «kapitalisme» gir jeg ikke så mye for, heller ikke at Sanders valgte å støtte Clinton. Denne kritikken er for enkel. Når noen har uttalt de idealene som Sanders målbarblir neste fase hvorfor det ikke ble noe bedre med Clinton. Dette er en prosess der Sander’s trekk kanskje er det riktige i en lang utviking mot noe bedre. Å fal tilbake på slagord er neppe et skritt i riktig retning

  2. Med den enorme tilslutninga som Bernie Sanders har fått, og med det store innslaget av yngre mennesker som støtter ideene til Sanders , bør det være gode framtidsmuligheter for et reelt «3. alternativ» i USA!

  3. Hillary Clinton vil være den beste garantien for haukene i USAs politiske og militære organer for en mer imperialistisk og aggresiv politikk overfor Russland og skape flere konflikter spesiellt i Midtøsten. Clinton er endel av det aggresive og farlige USA som ikke viker unna en krig, og hun har jo allerede bevisst sine krigerske kunnskaper med støtte til Irak invansjonen og bombinga av Libya. Og det verste er at hun ikke tar selvkritikk for noe, ikke engang for at USAs ambassadør ble drept i Bengazi som følge av en helt feilvurdering da hun var Utenriksminister. der hun ikke engang responderte på rop om hjelp fra ambassaden! Epost skandalen får ingen konsekvenser fordi hun er på lag med ulvene, de konservative som støtter hennes aggresive politikk overfor land og presidenter som ikke er på talefot med USA, hun er i «godt selskap» Etter Orlando masskeren viste hun en fekkhet uten sidestykke da hun angrep Trump fordi han etter massakeren uttalte at » det var dette han hadde advart mot, islamske ekstremister og radikalisme», men var det ikke riktig? Hadde Clinton eller Sanders advart? Nei, de som europeiske politikere lukker øynene og er skremte og tror at dette går over, bare ikke snakk stygt om radikal islam, ikke om islam i det hele tatt! Støtt opprørsgrupper som kjemper mot Assad, kjært barn har som kjent mange navn, derfor ikke viktig selv om det er al Qaida som skjuler seg bak andre navn, bare drep Assad! Og senere kan vi bombe de vi støttet, slik som i Afghanistan og libya, som vi bomber ISIL idag, husk at våpensmedene i USA skal ha gode dager fremover. Hillary Clinton vil skape ufred i Europa, under henne vil USA vise en mer aggresiv tone overfor Putin, og dette er farlig fordi Russland av idag er sterke og ser faren med at landet er omringet av Nato land som har mye urent mel i posen, politikere med nazi sympatier og korrupte, korrupte akkurat som Clinton familien som håver inn penger fra øst og vest, Clinton Foundation er en korrupt organisasjon, falsk, som håver inn penger fra land som bryter menneskerettighetene daglig, det er nok å nevne sharia landet Saudi Arabia og det konservative islam Qatar. Clinton familien er derfor blitt søkkrik av denne falske organisasjonen som tror folk er dumme, selv om de gir smuler til veldedighet, tar de brorparten selv! Hillary Clinton har ikke kunne fortelle velgerne om hvordan hun vil skape nye jobber, stoppe radikal islam, istenfor angriper hun Donald Trump i velkjent stil og sier at han ikke sier hvordan han skal skape flere arbeidsplasser, han bare lover, sier hun. Trump har faktisk erfaring med å skape jobber og forhandle frem løsninger over mange år, Clinton og hennes kollegaer i Kongressen har erfaring i å vedta krig! ( Og å derved skape mer av islamistisk ekstremisme der Europa lever mer farlig enn USA av denne grunn)

  4. Saken er vel ganske enkelt den at Sanders har tapt, og hans siste rest av politisk kapital er nå i stor grad avhengig av Clintons godvilje (fundert på svært vage hint om at «noe» kanskje kan skje om fire eller åtte år, neppe med Sanders selv). Sanders er sjakk matt, og hans uttalelser må ses i lys av det. Dette til tross for at han sannsynligvis hadde hatt gode sjanser i et ordentlig valg mot både Clinton og Trump, eller begge, men dette er det naturlige resultatet av USAs grunnleggende udemokratiske valgsystem.

  5. det er nesten så en gleder seg litt. hvis Hillary blir president og Sanders visepresident. hva skjer med Europa? Hva med forholdet til Russland? hvem skal møte Vladimir Putin? Clinton har snakket så mye dritt om den russiske presidenten at det blir pinlig for henne å møte han. blir Sanders gitt de oppgavene? hvordan skal de forholde seg til Kiev? og de forskjellige gruppene der. den nåværende visepresidenten Joe Biden har jo gode bånd til regimet i Kiev. hva med Sanders hvis han får den posisjonen? det kan bli ordentlig spennende fremover.

  6. I dag har Sander offisielt kastet inn håndkleet. Han har «endorsed» Hillary Clinton som demokratenes presidentkandidat. Men han blir ikke visepresident. Hvis det skjer, skal jeg spise sykkelen min, som Trond Andresen pleier å si.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.