Venezuela neste? Maduro krever solidaritet.

15

En uvanlig pressekonferanse ble avholdt 17/5 av Venezuelas president Nicolás Maduro. Ikke bare journalister og internasjonale medier ble invitert til Miraflores, Caracas, men også flere Venezuela-ambassader i verden deltok i konferansen i regjeringskontoret via nettet. Diplomatiske representanter for den bolivariske republikken Venezuela i Berlin hadde også invitert medier, men med unntak av Junge Welt var det liten interesse i de tyske kommers-mediene.

Med overføringer i ambassadene ville Maduro gjøre hele verden oppmerksom på at det nå er en internasjonale aggresjon på gang mot Venezuela. For å få budskapet tydelig fram la han fram overskrifter om Venezuela i internasjonal presse: `USA regner med at Maduro ikke vil bli sittende ut sin valgperiode`, var overskrift i den spanske høyre-avisa ABC i Madrid. Mens Washington Post skrev at `Venezuela trenger absolutt politisk intervensjon fra utlandet`. 

`Vi har rett til å regjere i vårt eget land`, understreket Maduro. Med grunnloven i hånden sa han at det forberedes intervensjon på linje med Libya eller Syria: `Imperiet prøver å blande seg inn i våre indre anliggender etter at de klarte å gjennomføre kuppet i Brasil`, advarte han. Maduro ba derfor alle empatiske, anstedige mennesker, regjeringer og organisasjoner i verden om å reise seg for Venezuelas uavhengighet og demokrati. Til slutt tok han fram det berømte sitatet fra Martin Niemöller: Da de hentet meg, var det ingen flere som kunne protestere`.

Den protestantiske presten Martin Niemöller er kjent for diktet Likegyldighet. Vi gjengir det her nedenfor:
Først tok de kommunistene men jeg brydde meg ikke for jeg var ikke kommunist.
Deretter tok de fagforeningsfolkene men jeg brydde meg ikke for jeg var ikke fagforeningsmann.
Så tok de jødene men jeg brydde meg ikke for jeg var ikke jøde.
Til slutt tok de meg. Men da var det ingen igjen til å bry seg.

11. og 13. mai krenket USA-spionfly med AWACS-overvåkingsutstyr Venezuelas luftrom. Boeing 707 E-3 Sentry-maskinens manøvrer gjør situasjonen dramatisk og vi må reagere i forhold til truslene: `Vårt luft-forsvar og flyvåpen oppdaget og reagerte adekvat på denne inntrengeren. Folket godtar ikke slike provokasjoner uten at vi går til mottiltak`, sa Maduro. Samtidig fordømte han skarpt uttalelser fra Colombias ex-president Álvaro Uribe, som 13/5 fra Miami krevde at `opposisjonen i Venezuela ble støttet av demokratiske militære enheter`.

«De vil ha kaos og vold i landet vårt», advarte Maduro og fortsatte: `Internasjonale medier sprer et falskt bilde av Venezuela og vår regjering for å legitimere en militær-intervensjon`. Samtidig sa han at landet hans var inne i sin dypeste krise på 10-år. Likevel garanterer vi utdanning, helse og mat`. Han sammenliknet med Europa. Arbeidsløsheten i Venezuela er lavere enn i flere land på det gamle kontinentet, som Spania. Og: `Hvordan behandler de europeiske land ulykkelige mennesker som flykter fra kriger, de europeiske ledere selv står bak? Middelhavet er blitt en stor kirkegård, mens mediene der bekymrer seg for Venezuela.`

Ved avslutning av 4 timers-konferansen takket Maduro på Twitter alle deltakere utenlands og for flere solidaritetsinnspill. `Venezuela fortsetter på livets vei for politisk uavhengighet`, understreket han til slutt.


 

Per Lothar Lindtner for derimot.no , 24/5-16. Kilde: JW/Carmela Negrete, 19/5-2016.


Les også John Pilger: Venezuela smutskastas systematiskt

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


15 KOMMENTARER

 1. ja, han, Mugabe, Zuma, Castro, Kim jong un og en skokk med andre komplett udugelige «statsledere» i den tredje verden burde for lengst vært satt under administrasjon av mer kompetente vestlige teknokrater

  • Jeg antar at Helge Bøe er ironisk, men det er aldri godt å være sikker på noe med mindre man kjenner folk godt.

   Det som skjer i Venezuela nå har vært på beddingen i noen år. Vår tids imperiemakt er ikke til å spøke med 🙁

   • I Venezuela tok de kriminelle makten ved å kalle seg for sosialister, og da alle nå vet at det bare er et tidsspørsmål om før svineriet rakner, så handler det i første rekke om å få vestlige sosialistiske sauer til å forsvare seg slik at de kan få plyndre noen uker ekstra.

    • Du blander kortene. Man kan forsvare Venezuelas rett til å styre uten innblanding fra USA og andre fiendtlige makter uten å forsvare noe av Chavez/Maduros politikk. Dessuten er det åpenbart at Venezuelas krise også skyldes sabotasje o.l. fra deler av opposisjonen, som står i ledtog med den verste av de verste, USA.

     • Hva er strøm og bensinprisen Venezuela?

      Ellers er det dødslett for USA å ødelegge for sosialistisk makt, da de bare behøver at hjelpe korrupte drittsekker til makten under det sosialistiske banneret, og så er det de progressive som forsvarer rovdriften.

      Brasil er et annet eksempel, hvor de progressive ikke kan ta svin som går på to ben og kaller seg sosialister.

    • emma eller Tunglet eller hva du nå til enhver tid kaller deg: Den måten du skriver på tilfører ingenting av verdi til denne diskusjonen. Hvis du ikke skjerper deg vesentlig, nlokkerer jeg deg igjen. Lag deg en egen blogg der du kan skrive hva du vil.

 2. Men hvem skal administrere våre udugelige ledere, slike som Solberg, Brende, Stoltenberg etc?

 3. Klassekampen som jo er hele venstresidens avis mener at det er Maduru som skuffer.
  Latin-Amerika-forsker Benedicte Bull får slippe til med at Chavistene «må selv ta mye av skylda for dagens krise».
  Hun mener også at Maduros angrep på utenlansk innblanding først og fremst er «et desperat tforsøk på å skape intern enhet.»
  Og hun har «forsket» mye og fulgt godt med i denne saken, så dette har hun greie på.
  Du verden!
  Og avisa viser seg fra sin mest «seriøse» side.

  • Det er vel liten tvil om at styret i Venezuela de siste 20årene kunne vært mye bedre. Når det er sagt så er det ganske sterke interne og eksterne krefter som prøver å ødelegge. Etter kuppforsøket i 2002 skulle man tro de hadde fått øyene opp for utfordringen og forstod de virkelig måtte ta grep for å gjøre landet mer robust men nei..

  • Det ene utelukker ikke det andre. Det at Chavistene «må selv ta mye av skylda for dagens krise» står ikke i motsetning til at USA faktisk har motarbeidet chavistene i over 15 år, med støtte til statskupp etc.

  • «Klassekampen som jo er hele venstresidens avis mener at det er Maduru som skuffer.»

   Noen damer mener det er mennene med fotformsko som venstresiden dyrket frem som skuffer, da den nye progressive mannen er så redd den politisk korrekte pekefinger, at han villig tar parti med overgriperne, så lenge overgriperen holder seg til det progressive dogmet om at det er CIA og kapitalismen har skylda for all faenskapen?

 4. Det slår meg at begrepet «regionalisert borgerkrig» dukker opp stadig vekk. Det brukes både om krigen i Syria og Jemen av Klassekampen. At naboland som Saudi, Qatar og Tyrkia kan dekkes av et så diffust begrepet, er en ting, men når USA og hele Nato kostebinneriet er med, blir det totalt meningsløst. Før i tiden kalte avisa den type krig for «Intervensjonskrig».

 5. Hei Pål. Dette er på siden, men dette er vel interessant, eller hva?

  Det virker som Saudi-Arabia er blitt skikkelig forbannet fordi USA nå forsøker å legge skylden på dem for 9/11 (ref de 28 sidene), og Saudi-Arabia sier nå at USA selv planla og utførte 9/11 for å kickstarte krigen mot terror. Saudi-Arabia sitter utvilsomt på endel informasjon om 9/11, og dersom de går ut og forteller det de vet, kan dette bli virkelig interessant.

  http://www.breitbart.com/jerusalem/2016/05/22/saudi-press-u-s-blew-up-world-trade-center-to-create-war-on-terror/

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.