Venezuela neste? Maduro krever solidaritet.

0

En uvanlig pressekonferanse ble avholdt 17/5 av Venezuelas president Nicolás Maduro. Ikke bare journalister og internasjonale medier ble invitert til Miraflores, Caracas, men også flere Venezuela-ambassader i verden deltok i konferansen i regjeringskontoret via nettet. Diplomatiske representanter for den bolivariske republikken Venezuela i Berlin hadde også invitert medier, men med unntak av Junge Welt var det liten interesse i de tyske kommers-mediene.

Med overføringer i ambassadene ville Maduro gjøre hele verden oppmerksom på at det nå er en internasjonale aggresjon på gang mot Venezuela. For å få budskapet tydelig fram la han fram overskrifter om Venezuela i internasjonal presse: `USA regner med at Maduro ikke vil bli sittende ut sin valgperiode`, var overskrift i den spanske høyre-avisa ABC i Madrid. Mens Washington Post skrev at `Venezuela trenger absolutt politisk intervensjon fra utlandet`. 

`Vi har rett til å regjere i vårt eget land`, understreket Maduro. Med grunnloven i hånden sa han at det forberedes intervensjon på linje med Libya eller Syria: `Imperiet prøver å blande seg inn i våre indre anliggender etter at de klarte å gjennomføre kuppet i Brasil`, advarte han. Maduro ba derfor alle empatiske, anstedige mennesker, regjeringer og organisasjoner i verden om å reise seg for Venezuelas uavhengighet og demokrati. Til slutt tok han fram det berømte sitatet fra Martin Niemöller: Da de hentet meg, var det ingen flere som kunne protestere`.

Den protestantiske presten Martin Niemöller er kjent for diktet Likegyldighet. Vi gjengir det her nedenfor:
Først tok de kommunistene men jeg brydde meg ikke for jeg var ikke kommunist.
Deretter tok de fagforeningsfolkene men jeg brydde meg ikke for jeg var ikke fagforeningsmann.
Så tok de jødene men jeg brydde meg ikke for jeg var ikke jøde.
Til slutt tok de meg. Men da var det ingen igjen til å bry seg.

11. og 13. mai krenket USA-spionfly med AWACS-overvåkingsutstyr Venezuelas luftrom. Boeing 707 E-3 Sentry-maskinens manøvrer gjør situasjonen dramatisk og vi må reagere i forhold til truslene: `Vårt luft-forsvar og flyvåpen oppdaget og reagerte adekvat på denne inntrengeren. Folket godtar ikke slike provokasjoner uten at vi går til mottiltak`, sa Maduro. Samtidig fordømte han skarpt uttalelser fra Colombias ex-president Álvaro Uribe, som 13/5 fra Miami krevde at `opposisjonen i Venezuela ble støttet av demokratiske militære enheter`.

«De vil ha kaos og vold i landet vårt», advarte Maduro og fortsatte: `Internasjonale medier sprer et falskt bilde av Venezuela og vår regjering for å legitimere en militær-intervensjon`. Samtidig sa han at landet hans var inne i sin dypeste krise på 10-år. Likevel garanterer vi utdanning, helse og mat`. Han sammenliknet med Europa. Arbeidsløsheten i Venezuela er lavere enn i flere land på det gamle kontinentet, som Spania. Og: `Hvordan behandler de europeiske land ulykkelige mennesker som flykter fra kriger, de europeiske ledere selv står bak? Middelhavet er blitt en stor kirkegård, mens mediene der bekymrer seg for Venezuela.`

Ved avslutning av 4 timers-konferansen takket Maduro på Twitter alle deltakere utenlands og for flere solidaritetsinnspill. `Venezuela fortsetter på livets vei for politisk uavhengighet`, understreket han til slutt.


 

Per Lothar Lindtner for derimot.no , 24/5-16. Kilde: JW/Carmela Negrete, 19/5-2016.


Les også John Pilger: Venezuela smutskastas systematiskt

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelEt splittet Østerrike
Neste artikkelBlundar Sverige för Odessamassakern?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).