Blundar Sverige för Odessamassakern?

0
Nazi-plakat som hyller massakren i Odessa

I länder där många brott mot mänskliga rättigheter begås med regeringens goda minne döljs ofta brotten. Dokumentären Ukraina revolutionens mörka sida som visades i SVT2 måndagen 23 maj tog upp högerextrema gruppers våld i Ukraina. Odessamassakern 2 maj 2014 var det främsta exemplet. Rättsväsendet prövar inte ens detta massmord. De skyldiga döms inte och utövarna kan istället hyllas som nationens hjältar. Filmen visar att de var skyldiga till ett massmord. Organisationer för mänskliga rättigheter i Sverige och Ukraina undviker att ta moralisk ställning till frågan om huvudansvaret för massmordet och angriper i internationellt samarbete istället visningen av filmen i Sverige för att vara rysk propaganda.


Av Tord Björk


Nazi-plakat som hyller massakren i Odessa
Nazi-plakat som hyller massakren i Odessa

Ukrainabulletinen svarar med att starta en internationell kampanj mot förnekandet av Odessamassakern och ställer de sakliga och moraliska huvudfrågorna. Sverige kan inte fortsätta vara ett land som blundar för massmord.

Sveriges reaktion på att en ukrainsk-nationalistisk mobb sätter en facklig byggnad i brand och orsakar att 42 anhängare av ett federalt styre dödades har varit skadlig. Carl Bildt visade vägen redan när massakern skedde. Han frågade sig på twitter om det inte handlade om motsatsen till ett massmord på människor som flyr från en mobb, ett försök av pro-ryska grupper att ta makten genom att ockupera administrativa byggnader där de dödade alltså hade sig själva att skylla.

Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter och dess ordförande Martin Uggla har valt att ikapp med ukrainska myndigheter blunda för de moraliska och sakliga skyldigheter en organisation har som säger sig värna om universella mänskliga rättigheter. På något annat sätt är det svårt att tolka organisationens agerande. Tillsammans med Maidan Norway och ukrainska organisationer har Östgruppen fört en internationell kampanj som förtalat dokumentären. En av grunderna för kampanjen är en artikel författad av journalisten John Færseth publicerad i den norska tidningen Dagbladet. Han motsätter sig dokumentären som visar att en massaker ägde rum. I stället visar den norske journalisten till att ”mycket tyder på att huvudansvaret för dödsfallen ligger hos brandkåren” som anlände sent på brandplatsen.

Martin Uggla fortsätter med sin kampanj mot dokumentären på sin facebooksida 23.5. Han länkar till en ukrainsk artikel från Kharkivs grupp för försvar av mänskliga rättigheter. Det är en av källorna till den internationella kampanjens förnekande av Odessamassakern och smutskastning och av dokumentären. Artikeln inleds med orden: «Kan lögner som dödar och snedvridning av händelser som har lett till massiva brott mot de mänskliga rättigheterna skyddas av rätten till yttrandefrihet?»

Östgruppen och dess samarbetspartner Maidan Norway använder sig av denna typ av källor. De anser att de som säger att det skedde ett massmord i Odessa sprider rysk propaganda även om de inte går lika långt som på den ukrainska organisationens hemsida. Där hävdas att de som säger att det var en massaker är skyldiga till att sprida lögner som leder till massiva brott och inte borde ha rätt att yttra sig.

Ukrainabulletinen har nu startat en internationell kampanj mot de som smutskastat dokumentären och förnekar Odessamassakern. I den ställer vi oss bl.a. fyra frågor till Östgruppen, den mest centrala organisationen med resurser i den internationella kampanjen:

1. Menar ni att det finns några moraliska ursäkter för mordbrännarna i Odessa 2 maj 2014 på grund av argumentet att de hade blivit provocerade av pro-federalisterna inne i byggnaden?

2. Har er organisation satt er in i fakta och källor och gjort er egen bedömning för att komma fram till slutsatsen att det inte fanns någon massaker som ägde rum i Odessa?

3. Maidan Norway hänvisar till ukrainska källor som förnekar att ett massmord skedde i Odessa 2 maj 2014 för att försvara sin roll i att inleda en internationell kampanj mot dokumentären. Håller ni med om de ukrainska källornas förnekande av en massaker?

4. Vad är den moraliska och rationella bedömning er organisation gör baserat på eget granskande av fakta och källor för att komma fram till vem som ansvarade för 42 människors död när mordbrännare kastade molotovcocktails in i en facklig byggnad i Odessa 2 maj 2014?

Tord Björk

Internationella kampanjen hemsida.
Namninsamling
Östgruppens öppna brev om dokumentären – med länk till artikeln i Dagbladet som citeras i insändaren – hittar ni här:
Kharkivs grupp för försvar av mänskliga rättigheter.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.