De fleste av USAs soldater er leiesoldater

0
Anders Romelsjö
Anders Romelsjö

Genom att insatser av legosoldater i USA:s krig knappast rapporteras sker en underrapportering av krigsinsatser och av dödade i USA:s tjänst. Detta är huvudbudskapet i den artikel i Foreign Policy som jag översatt, förkortat och nu publicerar. Foreign PolicyDenna blogg har dock nämnt detta med legosoldater vid några tillfällen.

Ukraina USA-legosoldater 6a351d2cfeac63e00b8b3ce6a0559038
Bilden föreställer amerikanska legosoldater i Ukraina

I ett gästblogginlägg i maj 2014 skrevs ”Den stora tyska tidningen ”Bild am Sonntag” rapporterade i helgen att 400 legosoldater från Academi finns i Ukraina för att hjälpa kuppregeringen. Soldaterna tillhör det från Irak ökända USA-företaget Blackwater (som bytt namn) för privata-arméer. Det är väl känt att CIA-chefen Brennan, som skickligt utvecklat och spritt tortyr som ett framträdande redskap i USA:s tjänst, besökte Kiev för att par veckor sedan.”<a href=”http://jinge.se/allmant/ron-paul-uppmanar-till-icke-inblandning-i-ukraina.htm”>Ron Paul uppmanar till icke-inblandning i Ukraina
I Ukraina strider som bekant utländska legosoldater, däribland svenska, i Azov-bataljonen och andra fascistiska organisationer.

I mitten av maj publicerade New York Times New York Times en summering av president Barack Obamas insatser som överbefälhavare. Att klämma in sju år av olika militära operationer i en sammanhängande ”doktrin” är omöjligt, men dussintals artiklar kommer snart att försöka göra det. Det finns en viktig aspekt som dock som sällan nämns av media och aldrig av Obama: den exempellösa användning av privata entreprenörer för utländska militära operationer.
Obama har godkänt en fortsättning av två av de mest entreprenör-beroende krigen i USA:s historia. Som tidigare nämnts, finns det ungefär tre gånger så många entreprenörer (privatsoldater) (28,626 man) som amerikanska soldater (9800 man) i Afghanistan, långt över andelen uniformerade militärer i genomsnitt i USA:s tidigare krig. I Irak idag finns 7,773 privata och 4,087 reguljära amerikanska militärer. Dessa siffror inkluderar inte entreprenörer som stödjer CIA eller andra underrättelseaktiviteter utomlands eller i USA. Den 5 april uppgav admiral Michael Rogers, befälhavare för USA Cyber Command, under en senatsförhör att entreprenörerna utgjorde 25 procent av hans personal.

Under Obama har fler legosoldater (”privata militära entreprenörer, private military Contractors) dött i Irak och Afghanistan än alla reguljära amerikanska militärer i dessa länder. Mellan 1/1 2009 och 31/3 2016 dödades 1 540 legosoldater i Irak och Afghanistan (176 i Irak och 1364 i Afghanistan), medan 1 301 amerikanska soldater dödats i Afghanistan och Irak (289 i Irak och 1012 i Afghanistan). Förra året dog 58 legosoldater i Afghanistan eller Irak, jämfört med 27 amerikanska soldater gjorde det, inklusive i Syrien.

Det är inte enkelt att studera legosoldaternas roll i USA:s militära operationer. Den amerikanska regeringen ger bra överblick, särskilt inte eter 9/11. US Central Command (CENTCOM) började släppa uppgifter först under andra hälften av 2007 – ingen annan geografisk stridande kommandot tillhandahåller sådana uppgifter för sitt verksamhetsområde. Under 2011 fann Government Accountability Office att även om uppgifter från UD, USAID och Försvarsdepartementet krävs för att spåra antalet anställda dödade eller sårade så har Försvarsdepartementet fortfarande inte en system som på ett tillförlitligt sätt spårar döda och sårade entreprenörens legosoldater.

Dessutom nämns aldrig rollen, omfattningen och storleken av legosoldater (militära entreprenörer) när man informerar om amerikanska trupper i Irak eller Syrien. Journalister frågar sällan om detta. Vid de sällsynta tillfällen de frågar så har talespersoner för militären aldrig några uppskattningar tillgängliga.

Det är inte bara omöjligt att få tillförlitliga uppgifter om hur många legosoldater som tjänstgör eller dödas, man saknar uppgifter om hur många av dessa som är amerikanska medborgare. Enligt en uppskattning från Professional Services var endast cirka 32 procent av de döda legosoldaterna mellan 2001 och 2010 medborgare i USA.

Bara när amerikanska medborgare dör i tjänst för sitt land utomlands så publicerar Pentagon ett detaljerat pressmeddelande som beskriver den insats den döde deltog i, och om de dödades i strid eller på annat sätt.
När legosoldater dör ska det företag där de är anställda rapportera händelsen till Labor Department inom 10 dagar. Alternativt kan en familjemedlem lämna in en begäran om ersättning om försäkring finns. Då hamnar fallet i databasen varifrån uppgifter publiceras varje kvartal. År 2011 uppskattades att 68 procent av arbetsgivarna i legosoldaterna inte anmälde skador i tid. Sålunda är uppgifter om dödsoffer bland legosoldater nästan säkert för lågt.

Kongressen har begränsad kunskap om legosoldater, utom när en utländsk anställd av misstag dödar en amerikansk militär och vid flagranta fall av bedrägeri och missbruk med skattebetalarnas medel. Under 2011 fann en kongress kommission att åtminstone 31 miljarder och kanske så mycket som 60 miljarder dollar hade betalats i onödan pga slöseri eller bedrägeri med kontrakt. Men under ett decennium har det inte skett någon enda utfrågning i kongressen med fokus på det övergripande ansvaret för och av legosoldater i amerikansk militär verksamhet.
Obama krigare syrian-revolution
Under de kommande fem månaderna kommer man att få läsa en hel del om ”Obama-doktrinen” i synnerhet de ”light” militära insatser som man tror att han stöder, men inte om de omfattande insatserna av legosoldater. Om detta rapporterades så skulle Obamas ”light” vara två eller tre gånger så stor. När regeringen vägrar att ge information om legosoldater och när nyhetsmedia inte rapporterar om detta blir de officiella och de mänskliga kostnaderna för USA:s krig mindre betydelsefulla än de egentligen är.

intressant.se Ukraina, , , , , , , ,

Massakern i Odessa Ron Pauls uttalande Bild am Sonntag

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.