Brasils fungerende president var USA-informant

0

I en politisk prosess som likner mye på et langsomt kupp har Brasils nasjonalforsamling vedtatt å etterforske landets folkevalgte president, Dilma Rousseff for korrupsjon, og dermed tvunget henne til å gå av inntil etterforskninga er avsluttet.

Tidligere visepresident Michel Temer er blitt oppnevnt som fungerende president. Temer har spilt en heller tvilsom rolle i den politiske prosessen mot Rousseff, og Wikileaks kan nå fortelle at han så tidlig som i 2006 opptrådte som informant for USAs generalkonsul i Sao Paulo.

I samtalen med generalkonsul Christopher McMullen framstilte Temer seg som et alternativ til daværende president Lula. Det går også fram av dokumentene at Temer tilbø USA å gi ytterligere informasjon om den politiske situasjonen i Brasil.

Dilma Rousseff har åpen anklaget Temer for å delta i en sammensvergelse for å styrte henne.

Det er utrvilsomt mye korrupsjon i Brasil, men man må ikke glemme at Rouseff ikke engang er anklaget for korrupsjon. Slik Kajsa Ekis Ekman skrev på steigan.no:

Dessutom är det förvånande hur få medier som nämner att processen mot Dilma Rousseff inte alls handlar om korruption. Hon är inte anklagad för korruption – Petrobrasskandalen gäller helt andra politiker och Dilma är faktiskt en av de få höga brasilianska politiker som inte anklagas för att själv ha stoppat undan pengar. Försöken att avsätta henne handlar om att hon ska ha fått Brasiliens ekonomiska statistik att se bättre ut än vad den är.

Rouseff kaller saken mot henne for et kupp, men hun har lovet å ikke gi seg, men kjempe videre:

When an elected president is suspended because of a crime she hasn’t committed, the name we give is not impeachment but a coup. …

I may have made mistakes but I did not commit any crime. The coup d’etat threatens to undo true victories of [the] last decade.

Brasil er et viktig land i verdensøkonomien, ikke minst i sin rolle som ett av fem medlemmer i BRICS-gruppa. BRICS-landa utgjør en trussel mot USAs forsøk på å sikre seg verdensherredømme, så for USA er det åpenbart et politisk mål å svekke BRICS ved å undergrave Brasil.

 

Forrige artikkelAfrika: Verste tørke på femti år
Neste artikkelPsykologisk krigføring, falske narrativer og bedrag
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).