Brasils fungerende president var USA-informant

0

I en politisk prosess som likner mye på et langsomt kupp har Brasils nasjonalforsamling vedtatt å etterforske landets folkevalgte president, Dilma Rousseff for korrupsjon, og dermed tvunget henne til å gå av inntil etterforskninga er avsluttet.

Tidligere visepresident Michel Temer er blitt oppnevnt som fungerende president. Temer har spilt en heller tvilsom rolle i den politiske prosessen mot Rousseff, og Wikileaks kan nå fortelle at han så tidlig som i 2006 opptrådte som informant for USAs generalkonsul i Sao Paulo.

I samtalen med generalkonsul Christopher McMullen framstilte Temer seg som et alternativ til daværende president Lula. Det går også fram av dokumentene at Temer tilbø USA å gi ytterligere informasjon om den politiske situasjonen i Brasil.

Dilma Rousseff har åpen anklaget Temer for å delta i en sammensvergelse for å styrte henne.

Det er utrvilsomt mye korrupsjon i Brasil, men man må ikke glemme at Rouseff ikke engang er anklaget for korrupsjon. Slik Kajsa Ekis Ekman skrev på steigan.no:

Dessutom är det förvånande hur få medier som nämner att processen mot Dilma Rousseff inte alls handlar om korruption. Hon är inte anklagad för korruption – Petrobrasskandalen gäller helt andra politiker och Dilma är faktiskt en av de få höga brasilianska politiker som inte anklagas för att själv ha stoppat undan pengar. Försöken att avsätta henne handlar om att hon ska ha fått Brasiliens ekonomiska statistik att se bättre ut än vad den är.

Rouseff kaller saken mot henne for et kupp, men hun har lovet å ikke gi seg, men kjempe videre:

When an elected president is suspended because of a crime she hasn’t committed, the name we give is not impeachment but a coup. …

I may have made mistakes but I did not commit any crime. The coup d’etat threatens to undo true victories of [the] last decade.

Brasil er et viktig land i verdensøkonomien, ikke minst i sin rolle som ett av fem medlemmer i BRICS-gruppa. BRICS-landa utgjør en trussel mot USAs forsøk på å sikre seg verdensherredømme, så for USA er det åpenbart et politisk mål å svekke BRICS ved å undergrave Brasil.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.