Afrika: Verste tørke på femti år

8

Den verste tørken på et halvt århundre har rammet store deler av Afrika. Mer enn 50 millioner mennesker står overfor hungersnød og få land er så hardt rammet som Etiopia.
Det er Der Spiegel som skriver dette.

Gjeteren og nomaden Ighale Utban pleide å være ganske velstående med sine hundre geiter. Men nå har han bare fem igjen etter at resten av geitene har dødd av vannmangel.

– Vi kan ikke lenger vandre med dyrene, sier Utban, fordi døden venter der ute.

Millioner av andre afrikanske bønder og nomader opplever samme skjebne som Utban. Det er erklært unntakstilstand i Malawi, Mosambik, Zimbabwe, Lesotho og Swaziland. Sør-Afrika opplever en voldsom prisøkning på matvarer på grunn av tørken.

Det sørlige Afrika og Afrikas horn, det vil si Somalia, Djibouti, Eritrea og særlig Etiopia er ille ute.
Meteorologer knytter tørken til værfenomenet El Niño, som har slått spesielt hardt til denne gangen.
En studie fra Columbia Universitys Lamont-Doherty Earth Observatory sier at Afrikas horn tørker ut på grunn av global oppvarming.

Zambia, som har hatt rikelig med billig strøm fra det store vannkraftanlegget i Karba ved Zambezi-elva opplever nå at vannføringa er så liten at det har ført til en serie med strømutkoplinger, som har vart mange timer hver gang. Kenya har hatt en av de raskest voksende økonomiene i Afrika. På grunn av tørken er situasjonen helt forandret, og landet er på vei inn i ei alvorlig økonomisk krise.

I Malawi er matvareprisene 73% høyere enn gjennomsnittet de siste tre årene og 2,8 millioner mennesker er truet av sult.

Prognoser fra FN sier at Afrikas befolkning vil øke fra en milliard til fire milliarder i dette århundret.

Samtidig er Afrika det kontinentet der imperialistmaktene nå forbereder seg til en ny runde med kamp om kontinentets rike naturressurser.

Refleksjonene gir seg sjøl.

Les også: Strongly increasing heat extremes in the Middle East and North Africa (MENA) in the 21st century

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


8 KOMMENTARER

 1. Ved hjelp av værmodifikasjon som USA i følge deres egne dokumenter har drevet med siden 1948, kan en påføre et land eller kontinent hvor en ønsker økt innflytelse og kontroll ulike værfenomen, som for eksempel en tørkekatastrofe. Et av virkemidlene er spraying med ørsmå metall og plastpartikler. Fuktigheten i luften slår seg så umiddelbart ned på disse. Den får derfor ikke samlet seg til større dråper. Slik forhindres nedbør.

 2. «Afrika: Verste tørke på femti år»

  «The best laid schemes of mice and men go often askew»: Kapitalismens behov for stabilitet undergraves av dens egen konsekvenser i økende klimakatastrofer. Dette vil vi se mer og mer av, helt til det økonomiske systemet kollapser.

  Det er fortusigbart av mengden CO2 sluppet ut i den allerede vaklende Biosfæren, like sikkert som at vann koker ved 100 grader C.

  «This changes everything» som Naomi Klein skriver. – Enten forandrer vi i menneskeheten (særlig USA-NATO-nyliberalismen) oss, eller så forandres vi av utslippene vi allerede har gjort.

  Muligheten for å fortsette som «før» (selv om «før» også alltid har vært i endring) med uendelig vekst på denne endelig kloden, er over.

  Denne kommende sommeren er det allerede overtydelig at kloden, Gaia, holder på å forandre oss. Vi kan samarbeide eller dø. Det er valget vi har. Utsettelser gis ikke. Fysikkens lover har dømt oss til underkastelse under Biosfærens krav.

  Se også:
  «Fort McMurray’s Communist Moment. – The wildfire sparked a crisis that, for a time at least, burned anti-social attitudes to ashes.»
  http://thetyee.ca/Opinion/2016/05/14/Fort-McMurray-Communist/

  • IMF har regnet ut at kapitalismen trenger en vekst på rundt 3 % for ikke å kollapse. Dessverre samarbeider nå alle innen dette systemet om å sentralisere makten på stadig færre hender, for slik å kunne fortsette det systemet vi har. Deres samarbeid er absolutt ikke ment for å skape økt samarbeid i verden, men for å gjøre det klart for oss at det ikke er noe alternativ til TINA.

   IMFs utregning om at vi MÅ ha en vekst på rundt 3 % var å finne i en kommentar av Tverberg under hennes forrige essay: «Debt: The Key Factor Connecting Energy and the Economy»

   De på toppen vet inderlig vel at systemet deres kollapser hvis veksten kommer under 3 %, derfor ruster de seg nå på alle måter og er desperate etter å få overnasjonal kontroll over alle nasjonale og folkevalgte organer.

   Dessverre er det ingenting som kan redde kapitalismen fra konsekvensene av økt entropi, hovedsaklig økt gjeld og økt forurensning, som også medfører økt byråkratisk overbygning. Denne byråkratiske overbygningen suger livsgrunnlaget ut av ikke-elite-arbeideren, som dessverre for de på toppen er fundamentet deres system bygger på. Derfor vil hele systemet kollapse på samme måte som Babylon, ved at kjøpekraften suges opp av byråkratiet og elitearbeiderne.

   Revelation 18:11-13 seems to describe the situation after Babylon’s collapse as one of lack of demand.

   11 «The merchants of the earth will weep and mourn over her because no one buys their cargoes anymore— 12 cargoes of gold, silver, precious stones and pearls; fine linen, purple, silk and scarlet cloth; every sort of citron wood, and articles of every kind made of ivory, costly wood, bronze, iron and marble; 13 cargoes of cinnamon and spice, of incense, myrrh and frankincense, of wine and olive oil, of fine flour and wheat; cattle and sheep; horses and carriages; and human beings sold as slaves.»

   Vi trenger altså et nytt system som ikke trenger vekst og som utvisker forskjellene mellom elite- og ikke-elite-arbeidere, da vi ikke har råd til å holde oss med deres privilegier. Dette vil si en borgerlønn i grunn, så får vi bestemme demokratisk hvilke privilegier f.eks. ordføreren skal ha innenfor rammene av bærekraft.

   Terje Bongard har løsningene!

   Gail Tverberg utreder alvoret i situasjonen!

   – The real oil limits story; what other researchers missed: https://ourfiniteworld.com/2016/05/12/the-real-oil-limits-story-what-other-researchers-missed/

   Folk flest holder for ørene og lukker øynene for alvoret, mens de ser på ESC og synger sha-la-la og spiser totenflak.

  • Kapitalismen har ikke behov for stabilitet. Den lever av det motsatte.

   Og vann koker ikke alltid på 100 grader. Det avhenger av lufttrykk.

   Jeg stiller meg avventende i den såkalte klimadebatten. Det er alt for mye jeg lurer på. Jeg HAR trodd på den, bevares – på begynnelsen av nitti-tallet var jeg fullstendig med. Men etter hvert er det for mange ting som skurret, her også. Jeg begynte å erkjenne at grunne til at jeg så ukritisk kastet meg på dette, var at jeg hadde sluppet opp for argumenter for hvorfor det økonomiske systemet ikke var bra. Så jeg (og mange andre) grep begjærlig denne sjansen til å putte kjepper i hjula på kapitalismen. At jeg visste lite, og trodde desto sterkere.
   Det bekymrer meg at fokuset på dette, setter nesten alle andre hensyn til side. Som at vi er villige til å spre kvikksølvforurensning til hver liten krok, ved å eliminere vanlige glødepærer. Det er også blitt vridd til å rettferdiggjøre å holde andre i fattigdom, fordi kloden vår ikke skal tåle det.

   Særlig det faktum at de benytter mange av de samme metodene som økonomer, og at etterprøvbarheten er like svak, gjør meg skeptisk.

   Jeg er ikke en gang sikker på at global oppvarming er noe å frykte. Jeg vil mye heller ha klimaet som gjorde Hardangervidda skogkledt og Saharah grønt, giktisk som jeg er.

 3. Og msm skremmer opp Uempatiske nordmenn på selvelste 17. mai (Dagbladet). Ordre fra US (?) om støtte til nåværende regjerings iver etter å berike landet med migranter fra Afrika og Midtøsten. Vel, litt motvekt her, hva tørke angår.:
  https://anthropocene.live/

  = Lars Bern nyeste innspill.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.