Afrika: Verste tørke på femti år

0

Den verste tørken på et halvt århundre har rammet store deler av Afrika. Mer enn 50 millioner mennesker står overfor hungersnød og få land er så hardt rammet som Etiopia.
Det er Der Spiegel som skriver dette.

Gjeteren og nomaden Ighale Utban pleide å være ganske velstående med sine hundre geiter. Men nå har han bare fem igjen etter at resten av geitene har dødd av vannmangel.

– Vi kan ikke lenger vandre med dyrene, sier Utban, fordi døden venter der ute.

Millioner av andre afrikanske bønder og nomader opplever samme skjebne som Utban. Det er erklært unntakstilstand i Malawi, Mosambik, Zimbabwe, Lesotho og Swaziland. Sør-Afrika opplever en voldsom prisøkning på matvarer på grunn av tørken.

Det sørlige Afrika og Afrikas horn, det vil si Somalia, Djibouti, Eritrea og særlig Etiopia er ille ute.
Meteorologer knytter tørken til værfenomenet El Niño, som har slått spesielt hardt til denne gangen.
En studie fra Columbia Universitys Lamont-Doherty Earth Observatory sier at Afrikas horn tørker ut på grunn av global oppvarming.

Zambia, som har hatt rikelig med billig strøm fra det store vannkraftanlegget i Karba ved Zambezi-elva opplever nå at vannføringa er så liten at det har ført til en serie med strømutkoplinger, som har vart mange timer hver gang. Kenya har hatt en av de raskest voksende økonomiene i Afrika. På grunn av tørken er situasjonen helt forandret, og landet er på vei inn i ei alvorlig økonomisk krise.

I Malawi er matvareprisene 73% høyere enn gjennomsnittet de siste tre årene og 2,8 millioner mennesker er truet av sult.

Prognoser fra FN sier at Afrikas befolkning vil øke fra en milliard til fire milliarder i dette århundret.

Samtidig er Afrika det kontinentet der imperialistmaktene nå forbereder seg til en ny runde med kamp om kontinentets rike naturressurser.

Refleksjonene gir seg sjøl.

Les også: Strongly increasing heat extremes in the Middle East and North Africa (MENA) in the 21st century

 

Forrige artikkelEuropol blir overstatlig – massiv økning av overvåkning
Neste artikkelBrasils fungerende president var USA-informant
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).