– Mannen som brakte jihad til Storbritannia, gjorde det takket være MI6

0

«Radikaliseringa av muslimsk ungdom i Storbritannia med pakistansk bakgrunn begynte midt på nittitallet med full kjennskap fra britisk og amerikansk etterretning.»
Dette skrev B. Raman, tidligere leder av anti-terror avdelinga i Indias etterretningnstjeneste for utlandet, RAW, i en artikkel i Asia Times i 2005:

In the mid-1990s, the Pakistan-based jihadi group Harkat-ul-Mujahideen (HUM – previously known as the Harkat-ul-Ansar, HUA ) sent a contingent to help Bosnian Muslims in their fight against the Serbs. They were sent by the government of Benazir Bhutto at the request of the Bill Clinton administration. The contingent, which was raised and trained by Lieutenant General (retired) Hamid Gul, former director general of Pakistan’s Inter-Services Intelligence (ISI), who himself used to visit Bosnia, included a large number of British Muslims of Pakistani origin.

According to estimates, about 200 Muslims of Pakistani origin living in the United Kingdom went to Pakistan, received training in the camps of the HUA, and joined the HUA in Bosnia with the blessings of London and Washington. Among them was Omar Sheikh, who went on to mastermind the murder of US journalist Daniel Pearl in 2002.

A decade before Bosnia, the CIA had raised and funded a large corps of jihadis of Arab origin – including Osama bin-Laden – to help the Afghan mujahideen in their jihad against Soviet troops in Afghanistan in the 1980s.

Det er Nafeez Ahmed som henter fram igjen Ramans artikkel i en større gjennomgang av sammenhengen mellom vestlig etterretning og jihadistgruppene.
Artikkelen har tittelen The man who brought jihad to Britain, did so thanks to MI6, og er publisert på InsurgeIntelligence.

Ahmed skriver:

In 1993, Azhar was founding chief of the Pakistani militant group Harkat ul-Mujahedeen (HuM), previously called Harkat ul-Ansar (HuA). In both guises, Harkat was closely protected by Pakistan’s Inter Services Intelligence (ISI), due to its key role in the CIA-MI6 backed war to eject the Soviets from Afghanistan.
A core feature of this covert programme was the bastardisation of Islam: the financing of extremist preachers and the proliferation of thousands of madrasahs preaching violent jihadism.
So concerned were the West’s national security mandarins to ensure these burgeoning madrasahs taught the ‘right’ doctrines, they directly financed the printing of hundreds of thousands of textbooks supplied to Muslim school children, “filled with violent images and militant Islamic teachingsin the words of the Washington Post.

Saudi Arabias rolle i forbindelse med 11. september er et aktuelt tema nå med diskusjonen om de «28 sidene» i USA. Ahmed nevner et annet forhold:

…after the 9/11 terrorist attacks, intelligence sources discovered that Azhar’s right-hand man had wired $100,000 directly to chief 9/11 hijacker, Mohammed Atta, on the instructions of former Pakistani ISI chief, General Mahmoud Ahmed.

Han peker også på at al-Qaeda i seg sjøl ble skapt av etteretningstjenestene. De fant til og med på navnet.

According to the late former British Foreign Secretary Robin Cook, the term ‘al-Qaeda’ was, from the beginning a Western intelligence invention:
“Al-Qaida, literally ‘the database’, was originally the computer file of the thousands of mujahideen who were recruited and trained with help from the CIA to defeat the Russians.”*

Jeg er klar over at noen på «venstresida» ikke synes det er god tone å mistenke vestlige etterretningstjenester for å gjøre annet enn det mediene hevder at de gjør. Men hva skal en stakkar gjøre når etterretningsfolkene sjøl innrømmer at de har skapt det jihadistiske uhyret?

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.