Hvem eier Schibsted?

0

Den største medieeieren i Norge er Schibsted-konsernet, som eier omkring 30% av landets aviser. Dette har jeg skrevet om i artikkelen: Who are the brain police?

Men en leser stilte meg oppfølgingsspørsmålet: Hvem eier Schibsted?

Og det er jo naturligvis interessant. De siste opplysningene om eierskap har jeg funnet på proff.no.

Den viser at de tre største aksjonærene ser ut til å være Blommenholm Industrier (Tinius-stiftelsen), Folketrygdfondet og NWT-media. (Sistnevnte er et svært konservativt svensk mediehus.)

Men når jeg sier «ser ut til å være» så er det fordi proff ikke har gruppert de mindre eierpostene. Det viser seg nemlig at finanskapitalen på Wall Street eier en betydelig del av Schibsted. Hvis man slår sammen eierposter som tilhører samme selskap, ser det slik ut:

JPMorgan Chase Bank 7,66 %
The Northern Trust Co 3,76 %
The Bank Of New York Mellon 3,37 %
Goldman Sachs & Co – Equity, Security Client Segr. 3,25 %
State Street Bank And Trust Co 2,92 %
Ubs Ag, London Branch 2,46 %
Montague Place Custody Services 1,95 %
Clearstream Banking S.a 1,91 %
Morgan Stanley & Co 1,61 %
Citibank N.a 1,54 %

Faste lesere av steigan.no vil kjenne igjen noen av de virkelige haiene på Wall Street, som JP Morgan, Goldman Sachs, Mellon og State Street.

Og hvis man summerer dette, viser det seg at disse finanskapitalistene til sammen eier 30,43% av Schibsted. I kapitalens verden er det mer enn nok til å ha full kontroll.

Og tro ikke at disse Wall Street-bankene er harde konkurrenter eller at de ikke samordner sine interesser. Det britiske finanstidsskriftet The Economist skriver There is less competition among banks than first meets the eye og viser til at at bankene de facto opptrer som et kartell.

 

 

 

Forrige artikkel– Mannen som brakte jihad til Storbritannia, gjorde det takket være MI6
Neste artikkelUn nuevo modelo de reorganización de la sociedad ha nacido
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).