Hvem eier Schibsted?

17

Den største medieeieren i Norge er Schibsted-konsernet, som eier omkring 30% av landets aviser. Dette har jeg skrevet om i artikkelen: Who are the brain police?

Men en leser stilte meg oppfølgingsspørsmålet: Hvem eier Schibsted?

Og det er jo naturligvis interessant. De siste opplysningene om eierskap har jeg funnet på proff.no.

Den viser at de tre største aksjonærene ser ut til å være Blommenholm Industrier (Tinius-stiftelsen), Folketrygdfondet og NWT-media. (Sistnevnte er et svært konservativt svensk mediehus.)

Men når jeg sier «ser ut til å være» så er det fordi proff ikke har gruppert de mindre eierpostene. Det viser seg nemlig at finanskapitalen på Wall Street eier en betydelig del av Schibsted. Hvis man slår sammen eierposter som tilhører samme selskap, ser det slik ut:

JPMorgan Chase Bank 7,66 %
The Northern Trust Co 3,76 %
The Bank Of New York Mellon 3,37 %
Goldman Sachs & Co – Equity, Security Client Segr. 3,25 %
State Street Bank And Trust Co 2,92 %
Ubs Ag, London Branch 2,46 %
Montague Place Custody Services 1,95 %
Clearstream Banking S.a 1,91 %
Morgan Stanley & Co 1,61 %
Citibank N.a 1,54 %

Faste lesere av steigan.no vil kjenne igjen noen av de virkelige haiene på Wall Street, som JP Morgan, Goldman Sachs, Mellon og State Street.

Og hvis man summerer dette, viser det seg at disse finanskapitalistene til sammen eier 30,43% av Schibsted. I kapitalens verden er det mer enn nok til å ha full kontroll.

Og tro ikke at disse Wall Street-bankene er harde konkurrenter eller at de ikke samordner sine interesser. Det britiske finanstidsskriftet The Economist skriver There is less competition among banks than first meets the eye og viser til at at bankene de facto opptrer som et kartell.

 

 

 

KampanjeStøtt oss

17 KOMMENTARER

 1. Tinus- stiftelsen har ett stk A-aksje som gir stemmerett. Skulle være interessert å få vite hvem som har den i sin besittelse.

  Tinius var i møte i Bilderberg gruppen og hadde nært forhold til mange av Verdens mektigste mennesker. Han gjotde forretnger med Enskilda.

  Kanskje svaret er Rockefeller, eller Wallenberg…

 2. Disse Wall st. bankene støtter Hillary Clinton med millioner dollar. Det kan være nyttig å vite når Shibsted mediene om en stund skal fortelle oss at demokratiet virket og hun slo Bernie Sanders (med 10 – 30 dollarbidragene) på en fair måte. Dessuten investerer de sikkert i Republikansk seier også, så de kan ikke tape.
  Raul Castro sa i forrige uke på kommunistpartiets 7. Kongress at vi har ett parti og det skal være dønn åpent. USA har to, men begge jobber for de rike. Så hva er forskjellen?

 3. JP Morgan, Goldman Sachs, State Street osv, hvem eier disse? De eier hverandre, mer eller mindre. Et egentlig meget avansert og komplisert krysseierskap, it’s hard to point out the spider in the web.. 😉
  Rothschild, Rockefellers osv.

 4. «finanskapitalistene (som tilvirker penger;) til sammen eier 30,43% av Schibsted¨»

  “Whoever controls the media, controls the mind”
  ― Jim Morrison

  Eller

  “The media’s the most powerful entity on earth. They have the power to make the innocent guilty and to make the guilty innocent, and that’s power. Because they control the minds of the masses.”
  ― Malcolm X

  Grunnloven slår fast at det er folket som legitimerer makten, og at de som styrer må være folkevalgte. Men har vi en demokrati?:)

 5. Hvis vi ser på krysseierskap/vennetjenester, er Ole Jacob Sunde (leder av Tinius-stiftelsen) i styret av The Scott Trust Ltd – som kontrollerer britiske the Guardian.

  http://www.theguardian.com/gnm-press-office/2015/sep/18/new-appointments-to-the-scott-trust-ltd

  OJS er leder av Finansforvaltning A/S, «Vår misjon er å bevare og utvikle våre kunders formue» «løsninger… som de fleste ikke har tilgang til» skatteparadis og koselige forbindelser til samme bankene kan nok tenkes også her.

 6. Schibsted äger också svenska Aftonbladet och Svenska Dagbladet. Aftonbladet Sveriges största tidning och ger till läsarna – vad gäller utrikesnyheter – ren USA:propaganda. Förklaringen: de amerikanska bankernas 30,43 procents ägande. – Pål Steigans
  artikel «Hvem eier Schibsted?» borde få spridning även i Sverige. Som «folkupplysning».
  Ulla Johansson

  • Inntil vi vet jo hvem som står bak, og har kontroll over disse mektige konsern, eller hvorledes de bakenforliggende eierinteressene er samordnet, er det nok ikke mye, vi har å by neste generasjon…

   Eller, er det noe jeg ikke har fått med meg?

 7. «Negativt flertall – 33,4 prosent

  Hvis du eier over en tredjedel av selskapet har du det som kalles negativt flertall. Dette gjør at du kan forhindre vedtak på generalforsamlingen som krever kvalifisert flertall, f.eks. vedtektsendringer du ikke er enig i.

  Du kan også forhindre at selskapet slås sammen (fusjonerer) med flere andre selskaper, eller blir delt i to eller flere selskaper (fisjonerer).

  Du kan også blokkere muligheten for at det foretas en oppjustering (kapitalforhøyelse) eller nedjustering (kapitalnedsettelse) av aksjekapitalen i vedtektene. Det vil si at du hindrer muligheten for at aksjekapitalen økes i form av kontantinnskudd eller tingsinnskudd. Eller at det blir gitt en utbetaling til aksjonærene i forbindelse med nedskrivning av aksjenes verdi.

  Viktig: Selv ikke negativt flertall vil kunne hindre styrevedtak du ikke er enig i, hvis du ikke har andre allierte i styret. Hvis det er en majoritetseier som har to styremedlemmer mens du er styremedlem nummer tre, kan majoritetseieren langt på vei styre skuta som han vil, innenfor rammene av de eksisterende vedtektene.»

  Jf. http://firmanytt.no/hvem-har-kontroll-pa-selskapet/

  Ikke-listede småaksjonærer (33,53 %) har tilsammen negativt flertall i Schibsted. De kan godt utgjøre en samlet gruppe. Eller ihvertfall nok til å hjelpe de internasjonale NY-LON bankene til negativt flertall (33,34 %). Bankene og småaksjonærer sammen har nær nok til to tredels flertall – og ihvertfall simpelt flertall.

 8. Vi burde lære oss i skolen hva som styr media (eiende, kjøpemakt mm) og hvem som tilvirker penger. Banker og skapandet av penger, korrupt media, kjøpemakt og korrupsjon er sentralt og resulterer i dårlig demokratisk konkurranse blant annet (tenk at vi har siv som finansminister;)|. Aktører kjøper alt og alle og resultatet er at vi går i konk…. Vil man så kan man endre demokratiet til det bedre men da må vi nok gå i konk først da mennesker har hatt det før bra før lenge og tar saker og ting før gitt. Men boligpris heroin, QE, ponzi fiat penger og korrupt media blir nok dårlig butikk til slutt men det har vart en god fest..:)

  James B. Glattfelder: Who controls the world?
  https://youtu.be/NgbqXsA62Qs

 9. […] Paradigmeskiftet er allerede i gang, men det skal altså folk i Norge helst ikke få vite noe om. De etablerte mediene forsømmer sin oppgave å informere allmennheten om viktige politiske forhold, noe som er en av forutsetningene for et levende demokrati. I festtaler omtales pressen ofte som den fjerde statsmakt, underforstått som en fri og uavhengig kritiker og informasjonskilde. De etablerte mediene er kanskje uavhengige av staten, men det er de største kapitalkreftene som sitter med dominerende kontroll (se f.eks. her). Selv vårt hjemlige Schibsted er kontrollert av de største finanskreftene i USA. […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.