Den europeiske sentralbanken senker renta til null

9

Sjefen for Den europeiske sentralbanken (ESB), Mario Draghi, kunngjorde 10. mars 2016 at banken senker styringsrenta til 0%. Dette er et nærmest desperat forsøk på å sparke i gang en europeisk økonomi som ligger i stabilt sideleie. Rentekuttet var ikke på mer enn 0,05%, men symbolsk spiller det en større rolle. I tillegg tar banken nå en strafferente på 0,4% fra banker som har innskudd i ESB. Dette er et forsøk på å få i gang investeringene.

En økonom sa til FInancial Times at det virket som om ESB nå har kastet kjøkkenbenken etter problemene.

Mark Carney, sjef for Bank of England, advarte på forhånd mot at en nullrentepolitikk kunne låse fast verdensøkonomien i en lavvekstutvikling.

Økonomikommentator Ambrose Evans-Pritchard i The Telegraph sier at dette betyr at Draghi har spilt ut sitt siste kort.

Negative interest rates are widely seen as a tool to force down the exchange rate, a form of “currency war” that will no longer be tolerated by the US after the G20 meeting in Shanghai. The ECB’s shift to other tools is a sign that it is backing away from this game. “We’re not in that war at all,” said Mr Draghi.  … Professor Richard Werner from Southampton University, the man who invented the term QE, said the ECB’s policies are likely to destroy half of Germany’s 1,500 savings and cooperative banks over the next five years.

Eurokursen falt bratt da Draghis melding kom, men gikk rett til værs bare to timer seinere.
Negativrenter er en av grunnene til at tunge finansaktører nå ønsker å forby kontanter. For hvis det er forbudt med kontanter kan ikke folk ta ut penger dersom banken senker renta til under null. Da må de bare kjappe seg og bruke fra sin elektroniske konto før sparepengene blir enda mindre verdt.

Det Drgahi holder på med er det som kalles kvantitative lettelser, og etter læreboka hans skal dette føre til økte investeringer, flere jobber og økt produksjon. Men det har ikke fungert sånn, verken i USA eller EU. Investeringsgraden fortsetter å være rekordlav, og det kommer av at kapitaleierne ikke finner noe å investere i som kan gi dem den profittraten de ønsker. Som Michael Roberts skriver:

You can lead a horse to water, but you cannot make it drink. So no matter how much cash the central bank pumps in by buying government or even corporate securities, investment does not recover.  It’s like pushing on a string.  Such was the argument of Marx against the quantity on money theorists during the banking crisis of the 1840s.

Så Gammer’n har rett igjen.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


9 KOMMENTARER

 1. I et monetær system som bygger på tilliten at land og private aktører:) opprettholder verdi på fiat valutaen så er 0 rente nok dårlig butikk.

 2. Negativ rente => negativ avkasting på kapital. Då har kapitalismen gått inn i si siste fase og forsøker å leve av å fortære sin eigen hale .. Det blir, «interessant»..

  • Næh, i følge boken Robbyour Hood (få eksemplar som finnes i private biblioteker) – stjeler de fra de fattige for å gi til de rike. Er det ikke på slike grunnlag etikkbonuser blir gitt`a?

   • Det begynner å demre, men jeg tror ikke det står «stjeler de fra fattige for å gi til de rike» helt ordrett, det er vel «stjeler fra de late for å gi til de flittige»? Men dette er flisespikkeri, det betyr jo i grunnen akkurat det samme. Og etikkbonus blir det i alle fall!

 3. Teorien er at negative renter skal føre til at folk istedenfor å spare, bruker pengene på øket forbruk og investeringer. Men det virker helt motsatt.

  Grunnen til dette er folk ikke lenger får renter på sparepengene. Folk som sparer til pensjon, og som tidligere har trodd at de kunne leve på rentene av kapitalen, forstår nå at de ikke kan leve på rentene av kapitalen (fordi de ikke finnes lenger) og derfor må forbruke sin kapital som pensjonister. Dette betyr at de nå må spare 2-3 ganger så mye penger som tidligere for å overleve som pensjonister.

  Folk flest er ikke dumme. Det er Draghi & Co som er dumme. Negativ rente-politikken virker akkurat motsatt av hva Draghi tror: Istedenfor at folk bruker pengene ved negativ rente, som teorien sier, så sparer folk dobbelt så mye, for å ha penger å leve av som pensjonister.

  • Dum – dummere – dummest –
   Folk – folkere – flest –
   har aldri hatt så mye å spare –
   at de i det hele tatt kunne
   tenke seg –
   at det gikk an
   å leve av sparepengene
   langt mindre av rentene –

  • Draghi vet utmerket godt hva han gjør. Han følger manus. Det du er vitne til er ganske enkelt demonteringen av den gamle verdensordenen og innføringen av den nye. Totalt sammenbrudd er nødvendig. Derfor får vi både tredje verdenskrig og historiens overlegent største finanskrise tidlig i høst.

   Det Israeli Secret Intelligence Service gjorde i Palmyra, skal de også gjøre i storbyer i hele Europa.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.