IS har stora ekonomiska problem

7
Anders Romelsjö
Anders Romelsjö

Diverse nyhetsbyråer och media åter uppgifter från AP om akut brist på pengar för ISIS. Det gäller bl.a. Fox News, Newsweek och Dagens Industri.
AP skriver ”BEIRUT (AP) — Faced with a cash shortage in its so-called caliphate, the Islamic State group has slashed salaries across the region, asked Raqqa residents to pay utility bills in black market American dollars, and is now releasing detainees for a price of $500 a person.” http://bigstory.ap.org/article/8525438a8ca94624934a8020f445ff41/faces-budget-crunch-killing-perks-and-slashing-salaries
Dagens Industri ”Islamiska Staten, IS, propaganda har gjort en stor sak av att kalifatet i Irak och Syrien styrs som en stat med myndigheter och sociala institutioner. Det sjunkande oljepriset, militära motgångar och flygattacker från Ryssland och den USA-ledda koalitionen mot viktig infrastruktur har slagit hårt mot IS finanser.” http://www.di.se/artiklar/2016/2/17/is-i-akut-penningkris/

islamic state
USA vill förstås ta åt sig hela äran ””Vi ser att våra ansträngningar har effekt på deras finansiella flöden, men det är svårt att veta hur stor”, säger Lisa Monaco, rådgivare till USA:s president Barack Obama till AP.
Kommentar: Under det år då USA ”bombade” ISIS (lågfrekvent, och ibland med varningsflygblad innan enligt New York Times) blev ISIS starkare. Sedan Ryssland gått in och genom framgångar på marken för Syriens armé har ISIS pressats tillbaka.

Lönerna i kalifatet har kapats med 50 procent. I ”huvudstaden” Raqqa – som nu attackeras av Syriens armé – är elektriciteten ransonserad och matpriserna skenar, enligt intervjuer med analytiker och flyktingar från IS-områden. Utgifter till vapen och lön för soldater utgör 2/3 av ISIS budget uppger AP.
•Sedan ett par veckor kräver IS också att invånarna i Raqqa betalar sin skatter och elräkningar i dollar.
IS har tidigare gett sina soldater bra löner, och bonus om de får barn eller gifter sig. I Fallujah fick IS-soldaterna tidigare 400 dollar i månaden, motsvarande 3.400 kronor. Nu får de inga pengar alls och deras matransoner har skurits ned till två mål om dagen. Samtidigt har befälhavarna slutat dela ut energidrycker och Snickers till sina soldater, uppger en invånare i den irakiska staden till AP.

”På grund av de exceptionella omständigheterna som den Islamiska Staten står inför har vi beslutat att minska mujahedins löner med hälften, och ingen, oavsett position, får undantas”, står det i ett direktiv som Aymenn Jawad al-Tamimi, forskare vid Middle East Forum tagit del av.

I Mosul ska IS ha slutat fängsla invånare som bryter mot sektens strikta klädregler och i stället börjat kräva in böter, allt för att fylla på den sinande kassan. Invånarna i Fallujah har också erbjudits att köpa loss fångar för 500 dollar per person, motsvarande 4.300 kronor. Det uppges kosta 1000 dollar för att lämna ISIS område.

En viktig orsak till att terrorgruppens finanser kollapsat är att den irakiska regeringen slutat betala ut löner till tjänstemän som till exempel lärare som är kvar i IS-kontrollerade områden. Skatter på dessa löner har tidigare gett terrorgruppen uppemot 10 miljoner dollar varje månad, motsvarande 85 miljoner kronor.

Även om IS situation har försvårats är organisationen långt ifrån utslagen. Islamisterna kontrollerar fortfarande stora områden i Irak och Syrien och deras soldater får fortfarande mat.
”Det här är inte katastrofalt för IS. Jag tror inte vi får se en intern revolt, utan snarare ett scenario av gradvis förfall och nedgång ” säger forskaren Aymenn Jawad al-Tamimi till AP.

Vad beror utvecklingen på?
AP nämner mer i förbifarten att Rysslands bombningar och framgångarna på slagfältet är en förklaring till ISIS problem. Allt talar för att detta är huvudorsaken. http://jinge.se/mediekritik/syrien-och-ryssland-leder-oss-i-kampen-mot-terrorismen.htm
Ryssland har ju också bombat ISIS oljetransporter till Turkiet, där olja sålts till bolag där Erdogans son Halil är inblandad.http://jinge.se/mediekritik/turkiet-och-familjen-erdogan-tjanar-storkovan-pa-oljekop-fran-is.htm Nu beskjuter Turkiet kurdiska YPG, som strider mot ISIS. Detta tiger våra desinformerande massmedia väsentligen om.
Syrien ISIS oljetransport
i Andra om: , ,, , Syrien, , , , , , ,

AP Dagens Industri Newsweek Fox News Eva Bartletts hela artikel Eva Bartletts blogg DN 30/10 M Wallström Syrian Observatory Barrel bombs i Syrien – med referenser Rapport om civila dödsoffer Synapze-artikeln Newsnow McCain SvD 1/10 Globalresearch 1/9 2015 Guardian 28/9 Washington Post Holland om Putins fredsplan Guardian DN 27/9 Press TV 21/9 Counterpunch 23/9 Ryssland planerar flygattacker mot ISISRyska uttalanden 24/9 Foreign Policy SR Bo-Inge Andersson 25/9 Pål Steigan 19/9
Blogginlägg 13/9 Ryssland hjälper Syrien New York Times 17/9 Opednews ” target=”_blank”> DN 3/9 Russia Today Christian Science Monitor 8/9 The Guardian ABC News Pål Steigan 1/9 DWN USA & Co stödjer ISIS! Intervju med general Flynn Pål Steigan 3/8 Senator Black Todayszaman Aftonbladet 28/7 EU-observer 28/7 Pål Steigan 27/7 Al-monitor Pål Steigan 29/7 Globalresearch om DIA-rapporten Zero-hedge om DIA-rapporten Om DIA-rapporten Pål Steigan 25/5 Daily Mail 26/5 DN 13/5 Pål Steigan 5/5 Clarkes CNN-intervju Newsweek 12/1 Globalresearch 19/2 om ”kriget mot IS” DN 26/2 Joe Bidens medgivande New Eastern Outlook Sveriges radio 20/11 Reuters 7/11 ABC 21/11 Globalresearch 30/9 Daniel Ellsberg SvD 6/10

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


7 KOMMENTARER

 1. IS fester grepet om Libya, som har mye større oljereserver enn Syria: http://www.dn.no/nyheter/utenriks/2016/02/19/2056/Terror/vil-bygge-terrornettverk-og-angripe-egyptolje

  «Det er en rekke konsekvenser som kan true regionen og styrke IS dersom terrorgruppen klarer å kontrollere Libya.

  Gruppens grep om Irak og Syria løsnes stadig, og en rekke angrep mot IS-kontrollerte oljefelt i regionen skader inntjeningen for gruppen.

  Daglig pumpes rundt 40.000 fat olje opp i Syria. Til sammenligning produseres nesten 400.000 fat per dag i Libya, som inntil få år siden produserte 1,6 millioner fat om dagen.

  I tillegg til potensielle oljeinntekter, finnes det en rekke strategiske fordeler for IS i å kontrollere Libya.

  – Libya er en hovedterminal for smuglerruter gjennom Afrika. Det gjør at det er store inntjeningsmuligheter for gruppen her. IS er svært flinke til å bruke eksisterende kriminelle nettverk til egen inntjening, sier Ali.

  Libya vil også være et effektivt hovedsete for et omfattende terrornettverk på kontinentet:

  – Andre grupper som sverger troskap mot IS’ ideologi på kontinentet vil også tjene på å ha IS i Libya. Der vil de kunne få tilgang til våpen, militær trening og opplæring i å tjene penger, sier han.

  Den nigerianske terrorgruppen Boko Haram, som kontrollerer deler av Nigeria og mindre territorier i nabolandene Niger og Kamerun, er en av flere afrikanske terrororganisasjoner som har sverget troskap til IS.»

  • Godt å høre at våre gutter har kontroll på bakken i Libya i det minste. Det ville vært for galt dersom de gamle norske F-16’enes antakelig siste bombetokt over Afrika hadde vært forgjeves. Men vi må jo regne med at f.eks. en mann som siden har vist seg kvalifisert for en toppjobb i NATO gjorde en glimrende analyse på forhånd som borget for at det foretrukne resultat ville oppnås ved anvendelse av den valgte fremgangsmåte.

   • «Ifølge El Amrani oppfordrer nå IS nye rekrutter om å reise til Libya i stedet for til Syria og Irak, både fordi det er enklere og fordi det ledelsen i IS ser Libya som startet på en ekspansjon ellers i Afrika.»

    http://www.nrk.no/urix/frykter-is-har-10.000-soldater-i-libya-1.12812507

    Tipper Putin er glad for å slippe å ha disse herjende i Russlands «sårbare undermage»! Han har ved å fordrive IS fra Syria gjort en meget viktig jobb for Russlands sikkerhet. Men stakkars, stakkars Afrika! Og vi bør ikke føle oss for trygge i Europa heller, det er ikke mye lengre mellom Libya og Italia enn over Skagerrak. Lykkes IS i Libya blir det stygt!

    Ja, de norske F16 og våre politikere har gjort en fabelaktig jobb!

    • Ps! Vi ser her to eksempler på politisk dømmekraft. Det ene eksemplet, Libya, viser dømmekraften til NATOs leder. Det andre, Syria, viser dømmekraften til Russlands president.

     Så får hver og en gjøre seg opp sin mening om hvem som besitter den beste dømmekraften. Men jeg anbefaler å ikke benytte vestlige media til denne analysen. Selvsagt, med unntak av steigan.no!

    • IS i Libya og den italienske mafiaen har helt sikkert mange felles interesser. Her kan vi se begynnelsen på en ny storkoalisjon. Er det denne nye koalisjonen som vil overta Europa ettersom det europeiske samarbeidet rakner?

     • PS2! Håper da det italienske folk vil sende en varm takk til det norske folk og våre briljante politikere, som beredte grunnen for dette nye samarbeidet over Middelhavet. Det fortjener vi!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.