IS har stora ekonomiska problem

0
Anders Romelsjö

Diverse nyhetsbyråer och media åter uppgifter från AP om akut brist på pengar för ISIS. Det gäller bl.a. Fox News, Newsweek och Dagens Industri.
AP skriver ”BEIRUT (AP) — Faced with a cash shortage in its so-called caliphate, the Islamic State group has slashed salaries across the region, asked Raqqa residents to pay utility bills in black market American dollars, and is now releasing detainees for a price of $500 a person.” http://bigstory.ap.org/article/8525438a8ca94624934a8020f445ff41/faces-budget-crunch-killing-perks-and-slashing-salaries
Dagens Industri ”Islamiska Staten, IS, propaganda har gjort en stor sak av att kalifatet i Irak och Syrien styrs som en stat med myndigheter och sociala institutioner. Det sjunkande oljepriset, militära motgångar och flygattacker från Ryssland och den USA-ledda koalitionen mot viktig infrastruktur har slagit hårt mot IS finanser.” http://www.di.se/artiklar/2016/2/17/is-i-akut-penningkris/

islamic state
USA vill förstås ta åt sig hela äran ””Vi ser att våra ansträngningar har effekt på deras finansiella flöden, men det är svårt att veta hur stor”, säger Lisa Monaco, rådgivare till USA:s president Barack Obama till AP.
Kommentar: Under det år då USA ”bombade” ISIS (lågfrekvent, och ibland med varningsflygblad innan enligt New York Times) blev ISIS starkare. Sedan Ryssland gått in och genom framgångar på marken för Syriens armé har ISIS pressats tillbaka.

Lönerna i kalifatet har kapats med 50 procent. I ”huvudstaden” Raqqa – som nu attackeras av Syriens armé – är elektriciteten ransonserad och matpriserna skenar, enligt intervjuer med analytiker och flyktingar från IS-områden. Utgifter till vapen och lön för soldater utgör 2/3 av ISIS budget uppger AP.
•Sedan ett par veckor kräver IS också att invånarna i Raqqa betalar sin skatter och elräkningar i dollar.
IS har tidigare gett sina soldater bra löner, och bonus om de får barn eller gifter sig. I Fallujah fick IS-soldaterna tidigare 400 dollar i månaden, motsvarande 3.400 kronor. Nu får de inga pengar alls och deras matransoner har skurits ned till två mål om dagen. Samtidigt har befälhavarna slutat dela ut energidrycker och Snickers till sina soldater, uppger en invånare i den irakiska staden till AP.

”På grund av de exceptionella omständigheterna som den Islamiska Staten står inför har vi beslutat att minska mujahedins löner med hälften, och ingen, oavsett position, får undantas”, står det i ett direktiv som Aymenn Jawad al-Tamimi, forskare vid Middle East Forum tagit del av.

I Mosul ska IS ha slutat fängsla invånare som bryter mot sektens strikta klädregler och i stället börjat kräva in böter, allt för att fylla på den sinande kassan. Invånarna i Fallujah har också erbjudits att köpa loss fångar för 500 dollar per person, motsvarande 4.300 kronor. Det uppges kosta 1000 dollar för att lämna ISIS område.

En viktig orsak till att terrorgruppens finanser kollapsat är att den irakiska regeringen slutat betala ut löner till tjänstemän som till exempel lärare som är kvar i IS-kontrollerade områden. Skatter på dessa löner har tidigare gett terrorgruppen uppemot 10 miljoner dollar varje månad, motsvarande 85 miljoner kronor.

Även om IS situation har försvårats är organisationen långt ifrån utslagen. Islamisterna kontrollerar fortfarande stora områden i Irak och Syrien och deras soldater får fortfarande mat.
”Det här är inte katastrofalt för IS. Jag tror inte vi får se en intern revolt, utan snarare ett scenario av gradvis förfall och nedgång ” säger forskaren Aymenn Jawad al-Tamimi till AP.

Vad beror utvecklingen på?
AP nämner mer i förbifarten att Rysslands bombningar och framgångarna på slagfältet är en förklaring till ISIS problem. Allt talar för att detta är huvudorsaken. http://jinge.se/mediekritik/syrien-och-ryssland-leder-oss-i-kampen-mot-terrorismen.htm
Ryssland har ju också bombat ISIS oljetransporter till Turkiet, där olja sålts till bolag där Erdogans son Halil är inblandad.http://jinge.se/mediekritik/turkiet-och-familjen-erdogan-tjanar-storkovan-pa-oljekop-fran-is.htm Nu beskjuter Turkiet kurdiska YPG, som strider mot ISIS. Detta tiger våra desinformerande massmedia väsentligen om.
Syrien ISIS oljetransport
i Andra om: , ,, , Syrien, , , , , , ,

AP Dagens Industri Newsweek Fox News Eva Bartletts hela artikel Eva Bartletts blogg DN 30/10 M Wallström Syrian Observatory Barrel bombs i Syrien – med referenser Rapport om civila dödsoffer Synapze-artikeln Newsnow McCain SvD 1/10 Globalresearch 1/9 2015 Guardian 28/9 Washington Post Holland om Putins fredsplan Guardian DN 27/9 Press TV 21/9 Counterpunch 23/9 Ryssland planerar flygattacker mot ISISRyska uttalanden 24/9 Foreign Policy SR Bo-Inge Andersson 25/9 Pål Steigan 19/9
Blogginlägg 13/9 Ryssland hjälper Syrien New York Times 17/9 Opednews ” target=”_blank”> DN 3/9 Russia Today Christian Science Monitor 8/9 The Guardian ABC News Pål Steigan 1/9 DWN USA & Co stödjer ISIS! Intervju med general Flynn Pål Steigan 3/8 Senator Black Todayszaman Aftonbladet 28/7 EU-observer 28/7 Pål Steigan 27/7 Al-monitor Pål Steigan 29/7 Globalresearch om DIA-rapporten Zero-hedge om DIA-rapporten Om DIA-rapporten Pål Steigan 25/5 Daily Mail 26/5 DN 13/5 Pål Steigan 5/5 Clarkes CNN-intervju Newsweek 12/1 Globalresearch 19/2 om ”kriget mot IS” DN 26/2 Joe Bidens medgivande New Eastern Outlook Sveriges radio 20/11 Reuters 7/11 ABC 21/11 Globalresearch 30/9 Daniel Ellsberg SvD 6/10

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelKrigen i Jemen og oljeledningen
Neste artikkelEn beleilig terroraksjon i Ankara?