En beleilig terroraksjon i Ankara?

13

En bilbombe mot en militærbuss i Ankara 17. februar 2016 drepte minst 28 mennesker og såret over 60. Tyrkiske myndigheter la umiddelbart skylden på de kurdiske organisasjonene YPG og PKK. Men er det nå så sikkert at det var dem? Kurderne har ingenting å vinne på denne aksjonen. Det har derimot Tyrkia. Tyrkias jihadistvenner i Syria taper terreng for hver dag som går, og sultan Recep Erdoğan trenger et påskudd for å sende regulære tyrkiske styrker inn i krigen. Han trenger også noe som kan tvinge USA til å støtte eller godta en slik intervensjon. USA støtter YPG i Syria, mens Tyrkia ser på dem som terrorister.

Terroristene taper i Syria

Støttet av russisk flyvåpen har den syriske armeen knust en rekke terroristbaser i Nord-Syria. I og rundt byene Aleppo, Latakia og Homs taper terroristene terreng. Dette gjør at snart vil den syriske armeen være i stand til å stenge den strategiske grensepassasjen fra Tyrkia, Azaz-korridoren, som NATO-landet har brukt til å forsyne Den islamske staten og andre terrorgrupper i Syria. Samtidig rykker det kurdiske YPG fram mot Azaz, åpenbart med USAs velvilje.

Tyrkia er blitt kritisert av USA, Frankrike og EU for å ha angrepet YPG-stillinger i Syria. Tyrkias allierte krever at landet innstiller disse angrepene, skriver BBC.

Men Tyrkias statsminister Ahmet Davutoğlu sier at «Vi vil ikke tillate at Azaz faller». Can Acun, en forsker fra den regjeringsvennlige tenketanken SETA sier til BBC at Azaz og området omkring er svært viktig for Tyrkias sikkerhet og framtida for krigen i Syria. «Dette området er den landkorridoren som både den humanitære hjelpen passerer og som opprørerne trenger å holde. Derfor er Azaz av strategisk betydning.»

Men det er nettopp denne korridoren den syriske armeen og YPG nå er i ferd med å lukke til Ankaras store fortvilelse.

syria tyrkia azaz kart
Pila på venstre side av kartet viser hvor den lille, men strategisk viktige byen Azaz ligger.

Falsk flagg?

Både YPG og PKK avviser at de har hatt noe med terroraksjonen å gjøre. Tyrkiske medier arbeider under ekstremt vanskelige forhold, i og med at både redaktører og journalister kan risikere opp til livsvarig fengsel for å avsløre regjeringas og sikkerhetstjenesten MITs illegale handlinger.

Men likevel skinner det gjennom i for eksempel Today’s Zaman at nettavisa ikke tror på regjeringas påstander om skyldsforholdet. Avisa nevner både IS og al-Nusra som mer sannsynlige skyldige for bpmben i Ankara. Og den siterer folk som retter mistanken mot MIT og dens mektige sjef Hakan Fidan.

Sikkert er det i alle fall at MIT er fullt ut i stand til å gjennomføre en falsk flagg-aksjon eller å hjelpe terroristgrupper med å gjennomføre dem.

Sjølmordsaksjonen i den tyrkiske grensebyen Suruç 20. juli 2015 drepte 32 unge mennesker fra det sosialistiske ungdomsforbundet. Tyrkiske myndigheter hevder at det var Den islamske staten i Syria som sto bak. En Ankara-innsider som kaller seg Fuat Avni hevde Today’s Zaman at aksjonen ble gjennomført på ordre fra presidenten. Avni hevdet at ordren om å gjennomføre terroraksjonen i Suruç kom fra sjefen for den tyrkiske etterretningstjenesten MIT, Hakan Fidan, som en del av Erdoğans plan.

ISIL-celler under kontroll av Fidans tvilsomme team ble satt i aksjon i Suruç.

Det kan ikke utelukkes at det er noe slikt som har skjedd i Ankara.

tyrkia tanks

Tyrkias farlige spill

Som det nå er påvist gang på gang, har Tyrkia og Recep Erdoğan vært hovedstøttespillere for terroristene i Syria. Det er gjennom Tyrkia at Den islamske staten /Da’esh har fått sine forsyninger av mat, våpen og rekrutter. Og det er gjennom Tyrkia IS har eksportert sin stjålne olje for å selge den og gjøre store fortjenester – i full forståelse med Tyrkias regjering og familien Erdoğan. Og det er over denne grensa IS har sendt sine sårede soldater til sjukehus og helsestasjoner.

Recep Erdoğan har også vist at han er villig til og i stand til å bruke flyktninger som våpen mot EU for å oppnå det han ønsker. Når han nå er trengt opp i et hjørne på grunn av terroristenes nederlag i Syria, blir han ikke mindre krigersk, men mer.

Når Tyrkia bomber syriske og kurdiske styrker i Syria, så er det en hårsbredd fra å utløse en krig mellom Russland og NATO-landet Tyrkia. Og dette vet naturligvis Erdoğan meget vel – og han spiller på det.

Ifølge flere kilder har Tyrkia sendt 500 soldater fra Free Syrian Army inn i Azaz for å kjempe mot kurderne derfra. Tyrkia har også sjøl truet med bakkeinvasjon. Russlands svar på det er at et slikt angrep vil risiskere å bli møtt av russiske bombefly.

I og med at nå både Russland og USA støtter YPG, er de en slags «indirekte allierte». Dette er livsfarlig for Erdoğan og hans strategi, derfor ønsker han å skape situasjoner som vil tvinge USA til å støtte Tyrkia mot Russland. Og da er en terroraksjon som YPG får skylda for og en påfølgende tyrkisk «straffeaksjon» mot YPG i Syria en mulig vei å gå.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


13 KOMMENTARER

 1. Noen «løse» betraktninger:

  Siden angrepene er såpass rettet mot det militære, så er min oppfatning at det likevel kan være kurdere som står bak.

  Det som taler for kurdere:
  – Rettet mot militære og ikke sivile eller turister. Mål å presse tyrkiske myndigheter til å gjenoppta fredsforhandlingene med kurderne.

  Det som taler i mot:
  – Kurdiske terroraksjoner kan skade kurdernes sak om mer selvstyre, særlig hvis de rettes mot turister og sivile.

  «False-flag»-operasjon, men fra en helt annen kant.
  – Hva hvis målet med (false-flag) aksjonen er å få Tyrkia til å sende inn bakkestyrker i Syria?
  – Det vil gjøre tyrkiske militære til legitime mål. Det kan tjene både kurderne og russerne som har et fly å hevne.

  • Det er vanskelig å sitte her på avstand med heller dårlig kikkert og skulle gjette hvem av alle de mulige skyldige som har vært ute denne gangen.

   Kommandør af Den Løse Kanon, Sultan, Kalif og Atatürk i revers, Recep Erdoğan & Co og/ eller the Usual Suspects og Vova Superputin er i hvert fall alle sammen soleklare kandidater, ved siden av kurdiske aktører.

   Men at nevnte kanon, uansett om han faktisk har noe med det å gjøre selv eller ikke, ville komme til å peke på kurderne var 100% forutsigelig. Han ville pekt på kurderne om så Obama og Putin sto arm i arm med verdenspressen til stede og brølte til ham at det var dem, sammen, som gjorde det. Uten at sistnevnte scenario er spesielt sannsynlig, kanskje.

   • USA og Russland sammen om å bombe Tyrkia? – Nei, det er jo heeelt usannsynlig. Kunne aldri skjedd. – Bortsett fra for 100 år siden (1916-17). (Eller evt. ett år eller to frem i tid, etter hektisk kaos i verden først.)

 2. Jag tror inte så mycket på det där att Erdogan agerar helt självständigt och sätter USA i en ”besvärlig” sits.
  Läs nedan vad 4th media skriver om att USA är den spelare, som till fullo använder sig av Machiavellis tankar!
  Vad så om det är USA, som står bakom false flag aktionen i Ankara?
  Och syftet är klart att piska upp en stämning Turkiet för en intervention.
  Lägg därtill att USA trappar upp propagandakriget mot Ryssland och Syriska regeringen, att de medvetet angripit sjukhus. Och man utnyttjar ju nu sina agenter inom UN och Läkare utan gränser för att få s.k. trovärdighet för denna grova anklagelse.
  Om nu det blir en invasion av Turkiet och Saudis m.m., vad ska Ryssland kunna göra?
  Kontrar de med ett angrepp över gränsen till Turkiet, så lär ju NATO få sin förevändning för bombningar av ryska styrkor. Och gör de det inte, så blir de indragna i ett långvarigt krig, där USA förser motståndarna med all tänkbar logistisk uppbackning. Och Ryssland och Syrien får ännu svårae att få in understöd. Britterna kontrollerar ju Gibraltar och Turkarna Bosporen och Egypten vågar knappast utmana USA i ett sådant scenario.
  Vad gäller kuderna, så kan nog USA mycket skickligt spela på den sidan också, såsom de gjorde under kriget Irak – Iran!

  http://www.4thmedia.org/2016/02/washingtons-machiavellian-game-in-syria/
  http://www.4thmedia.org/2016/02/the-neoconservatives-are-brewing-a-wider-war-in-syria/

  Mycket viktig artikel för att förstå taskspelet i FN!!!
  Hur USA & Co använder sig av sina ”agenter” i FN (Germany and the UNO against Syria):
  http://www.voltairenet.org/article190102.html

  Stafan Lundberg

 3. At terroraksjonen rettet seg mot tyrkiske militærenheter og ikke sivile og turister, er fordi Erdogan med dette vil overbevise det tyrkiske militæret om at en invasjon i Syria er nødvendig. Det er stor skepsis og motvilje innad i den tyrkiske forsvarsstaben om en slik aksjon, for de vet hva det kan komme til å koste. Og dersom Erdogan bruker pisken og gir ordre om invasjon av Syria, så kan det tenkes at resultatet istedet blir et militært opprør mot Erdogan. Og det vil han ikke risikere.

 4. Enda en beleilig terroroaksjon i Tyrkia. Erdogan har holdt på i fire og et halvt år med dette spillet for å få NATO med seg. Hva blir hans neste desperate trekk?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.