Krigen i Jemen og oljeledningen

0
Det er skarpe etniske og religiøse konflikter i Jemen, samtidig som landet i generasjoner har vært en del av stormaktsspillet på den arabiske halvøya.

Med støtte fra «det internasjonale samfunnet», inkludert Norge naturligvis, fører Saudi Arabia en barbarisk krig mot sitt sørlige naboland Jemen, blant annet i allianse med al Qaida.

En side ved denne krigen som ikke har vært oppe i internasjonale medier, er at den også, surprise, surprise, delvis handler om en oljeledning.

I et telegram fra den amerikanske ambassaden i Sana’a til US State Department ble det sagt i klartekst i 2008 at Saudi Arabia ønsker å bygge en oljeledning gjennom Jemen for å sikre seg noen strategiske fordeler. Det er WikiLeaks som har publisert telegrammet:

A British diplomat based in Yemen told PolOff that Saudi Arabia had an interest to build a pipeline, wholly owned, operated and protected by Saudi Arabia, through Hadramaut to a port on the Gulf of Aden, thereby bypassing the Arabian Gulf/Persian Gulf and the straits of Hormuz. Saleh has always opposed this. The diplomat contended that Saudi Arabia, through supporting Yemeni military leadership, paying for the loyalty of shaykhs and other means, was positioning itself to ensure it would, for the right price, obtain the rights for this pipeline from Saleh’s successor.

(PolOff betyr bare political officer i den amerikanske ambassaden.)

Michael Horton skrev for Jamestown Foudation i 2015:

The Kingdom’s primary interest in the governorate is the possible construction of an oil pipeline. Such a pipeline has long been a dream of the government of Saudi Arabia (Wikileaks, June 6, 2008; Yemen Times, April 9, 2012). [4] A pipeline through the Hadramawt would give Saudi Arabia and its Gulf State allies direct access to the Gulf of Aden and the Indian Ocean; it would allow them to bypass the Strait of Hormuz, a strategic chokepoint that could be, at least temporarily, blocked by Iran in a future conflict.

Akkurat som krigen i Syria delvis handler om transporten av olje og gass fra Persiabukta til Europa, gjør altså også krigen i Jemen det.

(Les mer om denne brutale krigen på steigan.no.) Her støtter Norge en krig som føres av et av de mest brutale regimene i verden, hodekapperne i Riyadh. Den har allerede ført til enorme lidelser. Og krigen handler altså i stor grad om hvordan hodekapperne skal bli enda rikere og holde seg ved makta. Hvorfor er det ingen protester mot dette i Norge.

Forrige artikkelNoruega en pié de guerras
Neste artikkelIS har stora ekonomiska problem
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).