Polen trosser EU og søker tettere forbindelse med USA og NATO

0

Det høyreorienterte Lov- og rettferdighetspartiet (PiS) i Polen har reint flertall i nasjonalforsamlinga, sejmen, og kan derfor vedta de lover det måtte ønske. På kort tid har partiet gjennomført raske lovendringer som har skapt alarm i Brussel. I nyttårshelga 2015 drev den igjennom en medielov som både EU og Norsk presseforbund ser på som en trussel mot ytringsfriheten.

Forfatningsdomstolen er også omorganisert på en ny måte som er slik at det har fått EU-parlamentets president Martin Schultz til å kritisere Polen for å bryte med ”rettsstatens prinsipper” og si til Deutschlandfunk at det som utspiller seg i Polen har ”karakter av statskupp”. Luxemburgs utenriksminister Jean Asselborn sa på vegne av EU-presidentskapet at medienes og rettssystemets uavhengighet står i fare i Polen.

Visepresident i EU-kommisjonen, nederlenderen Frans Timmermans, har havnet i en brevpolemikk med den polske regjeringa der han kritiserer de nye lovene og kaller dem «ukonstitusjonelle».

Den konservative polske presidenten Andrzej Duda sa allerede i mai 2015 at han ønsker seg «mindre EU og mer NATO». I november 2015 sa den polske regjeringa at den ønsker utstasjonering av atomvåpen på polsk jord. Det ville i så fall bety at det som måtte være igjen av sikkerhetsavtaler mellom USA/NATO og Russland i Europa bokstavelig talt blir torpedert.

Gjestebloggeren Egil Lejon har forklart på steigan.no at det finnes en reaksjonær, nasjonalistisk drøm i Polen om å skape et såkalt międzymorze, «mellom havene» – det vil si en gjenreising av Polen-Litauen fra den gangen det strakk seg fra Østersjøen til Svartehavet.

Nå blir den samme tråden tatt opp av Deutsche Wirtschafts Nachrichten, som skriver at dagens ledelse i Polen «følger en gammel idé som går tilbake til den legendariske polske lederen Józef Piłsudski , og det dreier seg om det såkalte «intermarium»-konseptet».

Nettavisa DWN peker på at denne ideen i sin moderne form handler om å skape et belte av fiendtlige stater mot Russland fra de baltiske statene og Polen, gjennom den østlige delen av Balkan. Noen snakker også om å utvide det med Ukraina, Aserbajdsjan, Georgia og Tyrkia.

Dette vekker gjenklang i USA, som ser dette som en brekkstang for å hindre allianse mellom Tyskland og Russland og for å ringe inn Russland. For dette formålet driver nå USA en massiv styrking av militærapparatet i Polen, ifølge Defence News.

Og sjøl om EU-toppene kritiserer aldri så mye og truer Polen med sanksjoner dersom landet ikke tar sin del av immigrantene til EU; EU vil ikke kunne ramme Polen så lenge USA gir ordre til Brussel om å ligge unna.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.