Polen trosser EU og søker tettere forbindelse med USA og NATO

0

Det høyreorienterte Lov- og rettferdighetspartiet (PiS) i Polen har reint flertall i nasjonalforsamlinga, sejmen, og kan derfor vedta de lover det måtte ønske. På kort tid har partiet gjennomført raske lovendringer som har skapt alarm i Brussel. I nyttårshelga 2015 drev den igjennom en medielov som både EU og Norsk presseforbund ser på som en trussel mot ytringsfriheten.

Forfatningsdomstolen er også omorganisert på en ny måte som er slik at det har fått EU-parlamentets president Martin Schultz til å kritisere Polen for å bryte med ”rettsstatens prinsipper” og si til Deutschlandfunk at det som utspiller seg i Polen har ”karakter av statskupp”. Luxemburgs utenriksminister Jean Asselborn sa på vegne av EU-presidentskapet at medienes og rettssystemets uavhengighet står i fare i Polen.

Visepresident i EU-kommisjonen, nederlenderen Frans Timmermans, har havnet i en brevpolemikk med den polske regjeringa der han kritiserer de nye lovene og kaller dem «ukonstitusjonelle».

Den konservative polske presidenten Andrzej Duda sa allerede i mai 2015 at han ønsker seg «mindre EU og mer NATO». I november 2015 sa den polske regjeringa at den ønsker utstasjonering av atomvåpen på polsk jord. Det ville i så fall bety at det som måtte være igjen av sikkerhetsavtaler mellom USA/NATO og Russland i Europa bokstavelig talt blir torpedert.

Gjestebloggeren Egil Lejon har forklart på steigan.no at det finnes en reaksjonær, nasjonalistisk drøm i Polen om å skape et såkalt międzymorze, «mellom havene» – det vil si en gjenreising av Polen-Litauen fra den gangen det strakk seg fra Østersjøen til Svartehavet.

Nå blir den samme tråden tatt opp av Deutsche Wirtschafts Nachrichten, som skriver at dagens ledelse i Polen «følger en gammel idé som går tilbake til den legendariske polske lederen Józef Piłsudski , og det dreier seg om det såkalte «intermarium»-konseptet».

Nettavisa DWN peker på at denne ideen i sin moderne form handler om å skape et belte av fiendtlige stater mot Russland fra de baltiske statene og Polen, gjennom den østlige delen av Balkan. Noen snakker også om å utvide det med Ukraina, Aserbajdsjan, Georgia og Tyrkia.

Dette vekker gjenklang i USA, som ser dette som en brekkstang for å hindre allianse mellom Tyskland og Russland og for å ringe inn Russland. For dette formålet driver nå USA en massiv styrking av militærapparatet i Polen, ifølge Defence News.

Og sjøl om EU-toppene kritiserer aldri så mye og truer Polen med sanksjoner dersom landet ikke tar sin del av immigrantene til EU; EU vil ikke kunne ramme Polen så lenge USA gir ordre til Brussel om å ligge unna.

Forrige artikkelSaudi Arabia i krise utfordrer sjia-muslimer over hele verden
Neste artikkelVi er nå inne i en svært dramatisk økonomisk periode
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).