Saudi Arabia i krise utfordrer sjia-muslimer over hele verden

0
Saudi Arabias ambassade i Tehran i brann

Saudi Arabia har startet det nye året med å henrette 47 mennesker på én dag, angivelig fordi de skal ha vært «terrorister». Den fremste av de henrettede var en sjiamuslimsk geistlig som het Nimr al-Nimr. Han var en av de mest markante kritikerne av det saudiarabiske kongedømmet, og vel ansett blant sjiamuslimer i hele regionen.

Saudi Arabias ambassade i Tehran i brann
Saudi Arabias ambassade i Tehran i brann

Reaksjonene har vært sterke. I Tehran ble Saudi Arabias ambassade angrepet og satt i brann. Irans øverste leder Ali Khameni tweetet that «oppvåkningen vil ikke la seg undertrykke», mens speakeren i Irans parlament, Ali Larijani sa at henrettelsen vil utløse «en malstrøm» i Saudi Arabia. Iran sier med nokså klare ord at henrettelsene vil føre til det saudiske kongedømmets undergang.

I Bahrains hovedstad Manama var det protestdemonstrasjoner, som ble møtt med et massivt oppbud av væpnet politi. Iraks statsminister Haider al-Abadi sa at henrettelsen vil påvirke sikkerhetssituasjonen i hele Midt-Østen. Også innad i Saudi Arabia har det vært protester. I den østlige Qatif-regionen kom det til gatedemonstrasjoner.

Saudi Arabias vestlige støttespillere har reagert nervøst. Barack Obama og David Cameron har i årevis sett gjennom fingrene med kongedømmets henrettelser, brutale undertrykking og støtte til jihadisme, og Obama har sjøl latt seg overøse av personlige gaver fra Riyadh. Men nå er de redde for at den siste henrettelsesbølgen kan destabilisere hele regionen. Derfor har det kommet noen halvhjertede protester.

Men det er det rene hykleri. Hodekapperne i Riyadh, som ikke skiller seg fra Den islamske staten ved annet enn at de har lykkes, støttes av USA, Storbritannia, NATO – og naturligvis også av ubetydelige stater som Norge og Sverige. Som journalisten Robert Fisk skriver, kan vi regne med enda flere sånne sleipe uttalelser fra Vesten, fordi:

It will also present the West with that most embarrassing of Middle Eastern problems: the continuing need to cringe and grovel to the rich and autocratic monarchs of the Gulf while gently expressing their unease at the grotesque butchery which the Saudi courts have just dished out to the Kingdom’s enemies. Had Isis chopped off the heads of Sunnis and Shias in Raqqa – especially that of a troublesome Shia priest like Sheikh Nimr – we can be sure that Dave Cameron would have been tweeting his disgust at so loathsome an act. But the man who lowered the British flag on the death of the last king of this preposterous Wahabi state will be using weasel words to address this bit of head-chopping.

Blant de henrettede var også en saudiarabisk leder for al-Qaida, Faris al-Zahrani, og det betyr jo at kongedømmet også legger seg ut med terroristorganisasjonen de er allierte med i den forbryterske krigen i Jemen.

Krigen i Syria er fra Saudi Arabias side både en krig om kontrollen av eksportrutene for olje og gass og en krig mot sjiamuslimene i Syria. Krigen er i hovedsak en imperialistisk krig om råvarer og kontroll, men den har også elementer av å være en religionskrig. Ved å henrette en ledende sjia-geistlig har Saudi Arabia helt enda mer bensin på det sekteriske bålet, og det er ingen grunn til å tro at konflikten stopper der.

Sjiaene er riktignok i mindretall i de fleste muslimske land, men de er en betydelig minoritet.

sjia sunni kart

Saudi Arabia har store indre problemer. Økonomien i det søkkrike landet er ikke hva den var. De sekteriske spenningene øker, og landets aggressive krigspolitikk i Jemen og Syria skjerper problemene ytterligere. Kong Salman har siden han overtok tronen vist at han vil prøve å løse problemene med mer av det samme. Det er ikke vanskelig å se hvordan det kan føre til enda mer krig og elendighet.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkel– Halvering av FNs rasjoner utløste flyktningestrømmen
Neste artikkelPolen trosser EU og søker tettere forbindelse med USA og NATO
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).