Saudi Arabia i krise utfordrer sjia-muslimer over hele verden

0
Saudi Arabias ambassade i Tehran i brann

Saudi Arabia har startet det nye året med å henrette 47 mennesker på én dag, angivelig fordi de skal ha vært «terrorister». Den fremste av de henrettede var en sjiamuslimsk geistlig som het Nimr al-Nimr. Han var en av de mest markante kritikerne av det saudiarabiske kongedømmet, og vel ansett blant sjiamuslimer i hele regionen.

Saudi Arabias ambassade i Tehran i brann
Saudi Arabias ambassade i Tehran i brann

Reaksjonene har vært sterke. I Tehran ble Saudi Arabias ambassade angrepet og satt i brann. Irans øverste leder Ali Khameni tweetet that «oppvåkningen vil ikke la seg undertrykke», mens speakeren i Irans parlament, Ali Larijani sa at henrettelsen vil utløse «en malstrøm» i Saudi Arabia. Iran sier med nokså klare ord at henrettelsene vil føre til det saudiske kongedømmets undergang.

I Bahrains hovedstad Manama var det protestdemonstrasjoner, som ble møtt med et massivt oppbud av væpnet politi. Iraks statsminister Haider al-Abadi sa at henrettelsen vil påvirke sikkerhetssituasjonen i hele Midt-Østen. Også innad i Saudi Arabia har det vært protester. I den østlige Qatif-regionen kom det til gatedemonstrasjoner.

Saudi Arabias vestlige støttespillere har reagert nervøst. Barack Obama og David Cameron har i årevis sett gjennom fingrene med kongedømmets henrettelser, brutale undertrykking og støtte til jihadisme, og Obama har sjøl latt seg overøse av personlige gaver fra Riyadh. Men nå er de redde for at den siste henrettelsesbølgen kan destabilisere hele regionen. Derfor har det kommet noen halvhjertede protester.

Men det er det rene hykleri. Hodekapperne i Riyadh, som ikke skiller seg fra Den islamske staten ved annet enn at de har lykkes, støttes av USA, Storbritannia, NATO – og naturligvis også av ubetydelige stater som Norge og Sverige. Som journalisten Robert Fisk skriver, kan vi regne med enda flere sånne sleipe uttalelser fra Vesten, fordi:

It will also present the West with that most embarrassing of Middle Eastern problems: the continuing need to cringe and grovel to the rich and autocratic monarchs of the Gulf while gently expressing their unease at the grotesque butchery which the Saudi courts have just dished out to the Kingdom’s enemies. Had Isis chopped off the heads of Sunnis and Shias in Raqqa – especially that of a troublesome Shia priest like Sheikh Nimr – we can be sure that Dave Cameron would have been tweeting his disgust at so loathsome an act. But the man who lowered the British flag on the death of the last king of this preposterous Wahabi state will be using weasel words to address this bit of head-chopping.

Blant de henrettede var også en saudiarabisk leder for al-Qaida, Faris al-Zahrani, og det betyr jo at kongedømmet også legger seg ut med terroristorganisasjonen de er allierte med i den forbryterske krigen i Jemen.

Krigen i Syria er fra Saudi Arabias side både en krig om kontrollen av eksportrutene for olje og gass og en krig mot sjiamuslimene i Syria. Krigen er i hovedsak en imperialistisk krig om råvarer og kontroll, men den har også elementer av å være en religionskrig. Ved å henrette en ledende sjia-geistlig har Saudi Arabia helt enda mer bensin på det sekteriske bålet, og det er ingen grunn til å tro at konflikten stopper der.

Sjiaene er riktignok i mindretall i de fleste muslimske land, men de er en betydelig minoritet.

sjia sunni kart

Saudi Arabia har store indre problemer. Økonomien i det søkkrike landet er ikke hva den var. De sekteriske spenningene øker, og landets aggressive krigspolitikk i Jemen og Syria skjerper problemene ytterligere. Kong Salman har siden han overtok tronen vist at han vil prøve å løse problemene med mer av det samme. Det er ikke vanskelig å se hvordan det kan føre til enda mer krig og elendighet.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.