– Norge har dårligere råd enn dere trodde

36

OECDs visedirektør Bob Ford har vært på Norges-besøk og fortalt norske politikere noen sannheter de burde ha skjønt for lengst. Han sier til Dagens næringsliv:

– Gitt muligheten for at avkastningen kan bli lav, så bør Norge tenke på hva det har råd til. Norge har dårligere råd enn dere trodde da oljeprisene var 50 eller 100 dollar fatet.

oljeplattform oljepris

Hvor ofte har vi ikke hørt at Norge er verdens rikeste land? Hvor ofte er ikke dette mantraet brukt til å begrunne hva som helst? Det spiller ingen rolle at det aldri har vært sant.

 • Når det gjelder BNP per innbygger, kjøpekraftsjustert, så har IMF oss på 6. plass og Verdensbanken på 7. plass i 2014 (før oljeprisen stupte).
 • Oljefondet har riktignok en papirverdi på 7048 milliarder kroner (19.01.2016), men siden krona har falt med 33% siden juli 2014, skyldes mesteparten av den nominelle stigninga siste år kronas fall.
 • Oljefondet kalles også Statens pensjonsfond, utland, men det kommer aldri til å bli brukt til pensjoner. Det er blitt integrert med internasjonal finanskapital. Men dersom det skulle vært brukt til pensjoner, så er det verd å notere seg at statens pensjonsgjeld er like stor som Oljefondet.
 • Statsbudsjettet for 2016, som regjeringen la frem 7. oktober, forutsetter en oljepris på 440 kroner fatet. Med dagens oljepris vil statsbudsjettet sprekke med minst 60 milliarder.
 • Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF har gjennomgått Norges tilstand og beregnet et totalt
  vedlikeholds- og oppgraderingsbehov på 2600 milliarder, som nesten tilsvarer et halvt oljefond.
  Mest kritisk er det for jernbane, avløpsanlegg, fylkesveier og fengsler.

Så vår rikdom er relativ, usikker og knyttet til et pyramidespill som vi ikke har noen som helst oversikt over. Men våre politikere har ridd høyt på oljeformuen og brukt den til å kjøpe seg posisjoner i det imperialistiske systemet.

Og sånn kunne vi fortsette. Norske politikere har oppført seg som vår tids Bør Børson. Johan Falkberget skrev om dette stykket:

– Det var i den verste tulltiden da alle mennesker ble så komisk gale. Og jeg hadde sett med ned for å refse den fortullede samtiden min med harmens salte ris.
I hellig vrede satt jeg meg ned og skrev alvorlig.

Falkbergets hellige vrede hadde vært enda mer på sin plass i dag. Den tulletida som har fulgt med oljeeventyret overgår enhver galskap som ble begått i jobbetida. Og denne tulletida har gjort om Norge til en krigernasjon og knyttet oss tett til USAs offensive imperialisme og Wall Street. Og skal vi være ærlige, så har denne galskapen også rammet svært mange nokså vanlige nordmenn.

Nå er eventyret over. Sunnmørsposten skriver om supplybransjen: «Det er et drama som utspiller seg i supplybransjen. Ratene stuper, rederiene sliter med en voldsom gjeld til banker og obligasjonseiere, og nå er kassene med kontanter i ferd med å gå tomme.»

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


36 KOMMENTARER

 1. Vi har ikke god råd, vi er en forgjeldet nasjon, og gjelden øker. Gjeldsgraden for Staten er omkring 75 %, kommunene har 433 milliarder kroner i gjeld, og husholdningene har 2850 milliarder. Når renten øker og børsene kollapser vil (svært) mange bli hjemløse. Dette vil snart bli skikkelig stygt.

  • Gjelden til husholdningene har stort sett vært nyttet til å bygge syke suburbane eneboliger, hjemme, på fjellet og ved sjøen.

   – Sick Suburban «Homes» are Increasing while Income is Decreasing: http://permaliv.blogspot.no/2015/11/sick-suburban-homes-are-increasing.html

   «Suburbia is the worst waste of resources in the history of mankind». – James Howard Kunstler

   Tenk hvis vi hadde benyttet disse pengene til å bygge lommenabolag, lommelandsbyer og innført lommedemokratiet!

   Den suburbane eneboligen er ikke et hjem, men et økonomisk veksthus! Stadig større for å fylles opp med stadig mere dritt for å holde følge med «the Joneses».

   «»Keeping up with the Joneses» is an idiom in many parts of the English-speaking world referring to the comparison to one’s neighbor as a benchmark for social class or the accumulation of material goods. To fail to «keep up with the Joneses» is perceived as demonstrating socio-economic or cultural inferiority.» – Wikipedia

   Så har vi Barcode, som ikke er annet enn liberalistisk fascisme i glass og stål!

   Og vi som var på god veg til å bli en nasjon av dypøkologer før oljebølgen!

   • «In their effort to promote a liberated and classless society, the Modernists and their successors tried to stamp out history and tradition, and the meanings associated with them, as embodied in the places where we live and work. They failed to create a social utopia, but they did tremendous damage to the physical setting for civilization. Worshipping the machine and industrial methods as ends in themselves, they became the servants of an economy that plundered the future in order to power the engines of production and consumption for the present. This is the essence of the hubris that tries to destroy history: Yesterday’s tomorrow turns out to be no future at all. And this destructive, futureless economy is precisely the predicament in which Norway finds itself today.» – James Howard Kunstler, «The Geography of Nowhere», page 84

 2. Den som hadde vært født på 40-, 50-tallet, den gylne generasjonen, de vil nok alltid klare seg. Verre for oss yngre uten eiendom og fete kontoer.

  • De som ble født da ble født på begynnelsen av den nåværende supergjeldssyklusen, de som fødes nå fødes på slutten av vår supergjeldssyklus. Ingen tvil om at det var en fordel å bli født på begynnelsen av syklusen!

   «We are certainly entering a worrying period. We have not really understood how the economy works, so we have tended to assume we could fix one or another part of the problem. The underlying problem seems to be a problem of physics. The economy is a dissipative structure, a type of self-organizing system that forms in thermodynamically open systems. As such, it requires energy to grow. Ultimately, diminishing returns with respect to human labor–what some of us would call falling inflation-adjusted wages of non-elite workers–tends to bring economies down. Thus all economies have finite lifetimes, just as humans, animals, plants, and hurricanes do. We are in the unfortunate position of observing the end of our economy’s lifetime.» – Tverberg

   Takk til Steigan for hans observasjoner av slutten av vår økonomis levetid! Dess bedre vi forstår symptomene, dess bedre rustet er vi til å takle konsekvensene. Det er selvsagt trist å se vår økonomiske syklus brenne ut, da den har fulgt oss så lenge. Men ved å forstå kan vi bedre ruste oss for hva som kommer derpå.

   Det finnes fremdeles et lite håp, da Terje Bongard har bestemt seg for å oversette “The biological Human Being – individuals and societies in light of evolution” til Engelsk på egenhånd!

   http://blog.p2pfoundation.net/wp-content/uploads/Bongard-The_biological_human_-_chapter_1_translated-Language-corrected-1.pdf

   Måtte verden gripe denne redningsplanken!

   • Har ikke lest Bongards løsning, enda – men økonomien vil bli nullstilt og hvordan dette skal foregå må det komme en debatt på snart. De som sitter inne på gjeldsprofitten vil nok drøye dette i det lengste, fordi dette «regnskapet» vil en dag bli satt på dagsorden – av noen. Og det aner meg at selv den mest sindige vil måtte telle til ti flere ganger, for å beherske seg. Det blir litt av en jobb da det meste av makta er korrumpert, men det kommer… Største utfordringen blir å forklare idiotene hva som overhodet ikke kan være et «konkurranseutsatt» marked, for deretter å avhende private eiere «aksjer» som er frarøvet befolkningen.

    • Du trenger ikke lese, bare len deg tilbake i godstolen og lytt! (Samtalen er fra før Bongard ble sparket beina under av Norges forskningsråd i 2014, og han formelig sprudler av entusiasme.)

     – Episode 66: Inngruppa som styrende prinsipp i et bærekraftig demokrati: http://www.levevei.no/2013/02/episode-66-inngruppa-som-styrende-prinsipp-i-et-baerekraftig-samfunn/

     Grunnen til at vi må erstatte penger med inngruppa som limet i samfunnet er fordi vekstperioden er forbi og vi befinner oss nå i deflasjonens tidsepoke. Fra nå av blir vi bare fattigere. Med unntak av de superrike som benytter sine nettverk til å karre til seg stadig mer i en stadig fattigere verden. Men de forstår ikke at det er ikke-elitenes forbruk av forbruksvarer som holder systemet sammen, derfor vil de superrike også til slutt bli fortært av deflasjonsmonsteret.

     • «Grunnen til at vi må erstatte penger med inngruppa som limet i samfunnet er fordi vekstperioden er forbi og vi befinner oss nå i deflasjonens tidsepoke. Fra nå av blir vi bare fattigere.»

      Er dette noe Bongard sier, eller er det du/Tverberg som sier det?

   • Jeg leste Det biologiske mennesket (tankevekkende og spennende), har Bongard utgitt noe annet som kan være interessant å lese?

    • Enig! Han har noen artikler her og der, de fleste er nok samlet på bioman.no, ei håpløst uprofesjonell side. Siden han ble sparket beina under av Norges forskningsråd i 2014 har han dessverre ikke produsert noe som helst, og maktelitene har plassert ham trygt på et lite kontor på NINA for å studere insekter (dette gjelder landets fremste menneskekjenner!).

     Nå ser han imidlertid ut til å komme seg på beina igjen etter skuffelsen, og tar på egenhånd fatt på den store oppgaven det er å oversette boka si til engelsk!

  • Helt enig. Jeg synes synd i dere. Sa det akkurat til mannen min; Gud så heldige vi var som ble født (han) rett før, og jeg rett etter WW 2. Det var stritt mange ganger, ja, men alt hadde så mye positiv framtid i seg…Men nå..
   Ja, vi har nedbetalt ny pen liten leilighet. Vi snakker om det nesten hver dag; om hvor godt vi har det…
   Men varer det ut vår tid her på jorden? Det er slett ikke sikkert. Men, vi har allikevel fått vår del av bra liv.
   Hva med de unge, sier vi til hverandre. Det er så trist å se hvordan Norge, og verden forøvrig, utvikler seg.
   Russland ruster opp. Islam ruller innover Europa. Arbeidsledigheten stiger. Boliger – en fundamental menneskerett – er omgjort til et investeringsobjekt bare de mest bemidlede snart har råd til. Joda, det var tider hvor en måtte tenke seg om minst to ganger før en kjøpte en pølse i «bua», og man leide ett rom og kjøkken de første årene ungene var små – men allikevel – vi hadde utsikter til bedring…men hva nå? Hvilke utsikter har de unge i dag?

 3. Lysbakken og de andre på Stortinget som er gudbenådet med sitt hjerterom og menneskelighet og nestekjærlighet for alle andre enn sin egen befolkning ser vel gjerne så at Norge tok imot halve Afrika bruker og han bruker selvsagt ikke tid og hjernekapasiteten( i den grad den finnes) til å filosofere og analysere over hva flyktninger og migranter vil koste nordmenn over skatteseddelen de neste årene? Som alle vet dreier noen tusen «nye landsmenn» seg om flere hundre milliarder norske kroner.For det vesentlige økonomiske fyktningene som har «bestillt billett» av menneskesmugler til Norge. Dette er ingen spøk! Jeg kan inkludere hele Vesteuropa og si at flyktningestrømmen som ikke vil avta er begynnelsen på slutten for det Europa alle kjenner.
  At Norge bestiller nye moderne kampfly er en annen sak som bør debatteres, fordi snart er de også umoderne! Neste generasjons kampfly ER allerede ubemmanede droner! Ikke de vi ser idag, men mer » skarpe». Her skjer ting VELDIG raskt, og alle skal se at dette er ett gedigent feilgrep med disse F-35, og som skrevet i artikkelen, hvem skal Norge bombe? Vent på svaret fra USA, det er de som fører oss til «fienden.»
  For type år tilbake var alt annerledes, nordmenn ble lurt av Storting og Regjering til å tro at staten tok godt vare på oljepengene til «neste generasjon», fytte rakkern som alle ble rundlurt! Om en bank derimot skulle søle bort sin aksjekapital roper de bare på staten som kommer ilende med nye friske milliarder, derimot er det lite til overs for nyttige formål til sammfunnet, til eldre og syke, skoler, og til vei og rassikring og til jernbane.

 4. @KZ, Bongards hovedpoeng er at inngruppa må erstatte penger som limet i samfunnet: http://www.nina.no/archive/nina/PppBasePdf/poster%5C2012%5CBongard%20%20Can%20bytes%20save%20Poster%20Planet%20under%20Pressure%20London%20March%202012.pdf

  Når det gjelder det økonomiske aspektet er han dessverre begrenset av sine «biologiske briller». Eivind Berge sier det slik:

  «Det virker som alle bare kan se begrensningene på sitt felt. JMG er historiker, så han tror fremtiden bare blir en ny variant av fortiden. Bongard er biolog, så det er økologiske begrensninger han er opptatt av. Han er blind for det finansielle aspektet. Andre dyr trenger ikke noen gjeldsbasert økonomi for å bruke opp ressursene sine, så hvorfor skulle mennesket trenge det? Etter hans tankegang kan menneskene fint holde det gående til den siste dråpen med olje og alle økosystemtjenestene er oppbrukt. Geologer på sin side tror begrensningen ligger under bakken, så derav Hubberts kurve og klassisk peak oil-teori som går ut på at minkende reserver vil bli utvunnet til stigende priser i mange år. Men alle disse tar feil, og de tar dessverre feil i den forstand at vi møter en annen begrensing lenge FØR noen av de ovennevnte gjør seg gjeldende.

  Gail er aktuar, så for henne er det opplagt at begrensningen fortoner seg som en konkurs for et forsikringsselskap eller lignende. At hele verden går konkurs, alt kommer på opphørssalg og virksomheten må avvikles. Lave priser er på sett og vis grunnen til enhver konkurs, fordi alle bedrifter kunne klart seg om de fikk betalt mer. Arbeidsledighet er også et utslag av lave priser, fordi det betyr at prisen på arbeidskraften din er null. Alle greier å forstå konsekvensene av at enkeltbedrifter og individer møter sin personlige deflasjonskollaps, som utmerket godt kan føre til hjemløshet, sult og død i ekstreme tilfeller, men det er verre å overføre denne tankegangen til hele verden.»

  Jeg har forsøkt å forklare Bongard sammenhengene mellom gjeld, deflasjon etc, men han ser ikke ut til å ta innover seg at det skal være annerledes for oss enn for andre dyr som utarmer ressursgrunnlaget sitt. Dette er hvorfor jeg forsøker å få Bongard med på «Our Finite World» – konferansen i Beijing, slik at han kan diskutere disse spørsmålene direkte med Tverberg.

  «One thing that Prof. Feng has talked to me about is that he would like to host a “Finite World” conference in Beijing in 2016, if he can get the details worked out (and if the financial system stays together well enough, and if I would help with the endeavor). Because of the cost of transport and other details involved, he expects that the vast majority of the attendees would be from China–perhaps 80 Chinese attendees and 20 attendees from elsewhere in the world. Given the way Prof. Feng does things, I expect the plan would be to make videos of those talks available on line, to the many people who would not be able to travel to China.» – Gail Tverberg

  Jeg skal nå igjen ta kontakt med Tverberg i håp om at Bongard kan bli en av disse 20 delegatene. Takk for påminnelsen!

  • Takk for svaret. Jeg liker godt det Berge sier her. Helt enig med ham i dette. Alle har et begrenset perspektiv, og lar egen yrkesfaglig bakgrunn farge analysene. De er blinde for mange aspekter. Det gjelder naturligvis også Tverberg, som neppe forstår at teknologisk utvikling vil skape en post-scarcity-verden. Men det blir kanskje en verden for en ganske liten elite, og det er en viss sjanse for at veldig mange mennesker må dø i en storkrig etter en finanskrise, før den nye verdensordenen innføres, og eliten sakte ruller ut teknologiene de har holdt skjult i mange år.

 5. Nytt kjempefall på Oslo børs i dag. Også store fall på andre børser verden over.

  I går, etter en opptur på 1%, sa de proffe analytikerne i Oslo at trenden nå var snudd. Fra nå av skulle det bare gå opp, opp, opp.

  Det virker som det generelt er mye uro i verden nå. Ser vi snart starten på en skikkelig finanskrise og en voldsom intensivering av flyktningestrømmen?

  Det er verdt å merke seg at januar tradisjonelt alltid har vært den måneden der børsene går OPPOVER. Ikke nedover. Januar har pleid å være den aller beste måneden …

 6. Det er muligens starten på det virkelig store krakket vi bevitner nå. Kanskje det kommer en liten korreksjon opp igjen i morgen, og da kommer samtlige norske «eksperter» til å juble og si at trenden er snudd, fra nå av blir det bare gull og grønne skoger. Og så kommer fredagen, og det blir et nytt fall på minst fem prosent.

  I 2016 kan vi nok få se både massive bail-outs og bail-ins for å redde storbankene fra konkurs. Banksterne kommer til å beslaglegge enorme verdier for å dekke sine utestående fordringer. Millioner av mennesker kommer til å legge ut på flukt. Menneskesmuglerne og etterretningsfolkene kommer til å gjøre god butikk. ISIS vinner terreng. Det blir en opphetet stemning i mange regioner. Mange kommer til å miste jobben, også i Norge. I verste fall kommer forsyningslinjer til å bryte sammen. Når det ikke lenger er brød å få kjøpt i butikken, eller når pengene er blitt verdiløse, da bitest hestene.

  • Skulle ønske vi hadde satset større på hesteoppdrett ( en plan B for transport med hest) , i en krise, hesten som jo ikke er oljeavhengig, kan få maten ut. Den kan også brukes til jordbruk og framkomstmiddel,og mange andre ting. På Tretten har de jo ekspertisen.

 7. Og her kan dere lese litt om hvilke metoder banksterne bruker når en redaktør eller journalist er frekk nok til å skrive sannheten om korrupsjonen deres: http://www.thedailysheeple.com/cnbc-execs-children-murdered-1-day-after-cnbc-reports-43-trillion-bankster-lawsuit_102012

  En CNBC-sjefs to barn ble brutalt myrdet fire timer etter at CNBC hadde en korrupsjonsavdekkende sak på trykk. Umiddelbart etter drapene ble artikkelen fjernet. Message received, altså.

  Da er det forståelig at nesten ingen medier tør å sette banksterkritiske artikler på trykk. Og at stort sett alle politikere logrer servilt for bankstermafiaen.

 8. Løsningen er kanskje at mine gode naboer og jeg konkurrerer om å ha det mest fattigslig? Den som vinner får høyest status i premie:-) Forøvrig vil jeg påstå at hvis man ikke sulter eller fryser kan man ha et godt liv i jammerdalen. «Det er itte spørsmål om åssen en har det men åssen en tar det» sa de gamle her oppe i skogbygdene.

 9. Jeg tipper vi får en liten dead cat bounce på mange børser i dag. Thina Saltvedt og resten av de norske «ekspertene» kommer naturligvis til å kalle det en reversering av trenden.

  Men snakket går høyt om QE4 nå, og dette snakket gjør nok også at mange investorer igjen begynner å kjøpe aksjer, så det kan forsåvidt hende at børsene skal opp litt også i de neste ukene, ikke bare i dag.

  QE4 vil sikre de korrupte, råtne banksterne mer penger til å fortsette sin gedigne svindel og sin voldtekt av verdens folk.

 10. Statsbudsjettet vil sprekke med 60 milliarder på tapte oljeinntekter. Er det mulig å få et estimat på hvor mye tapte skatteinntekter fra Olje, supply og andre tilbringer tjenester vi får? Har en anelse at dette vil være et større beløp. I tillegg skal vi nå fø på flere arbeidløse og 31 000 pluss pluss familegjenforening(indeks 0,7) og kvoteflyktninger(8000 på tre år). Noen som ser Trine Schei Granda under neste års budejettforhandligere preke og det grønne skiftet og hva pengene skal gå til? Man ser raskt at det blir helt umulig å komme i land med neste budsjett ganske enklet fordi de er i bakkant hele tia. Vi trodde, vi visste ikke… er gjennomgangsmelodien både hos politikere og økonomer. Siw Jensen vet nok en del av det du så klokt legger fram her. Hun burde dele tallene og bekymringene med folket.

 11. Ja , tenk å bygge en økonomi så ensidig ; i realiteten bare på olje og fisk .
  Dette er en ‘revolusjon’ som har foregått bak vår rygg uten nevneverdig debatt .
  Globaliseringa har tatt strupetak på oss , og selvfølgelig står vi fattigere tilbake på lang sikt .
  De som skal bygge opp igjen landet på sikt får en stri jobb i en befolkning som har glemt gamle håndtverksfag og jordbruk !!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.