Nesten full stopp i USAs vekst

8

Det amerikanske handelsdepartementet la 28. januar 2016 fram tall for fjerde kvartal 2015. De viser at veksten i USAs økonomi bremser kraftig. Innenlandsproduktet økte med bare 0,7%, og for varige industriprodukter falt etterspørselen med 5,1%. Dette melder henholdsvis Reuters og Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Tallene viser at veksten i USA har falt hele siste halvår 2015. Forbrukermarkedet, som står for mer en to tredeler av USAs økonomi vokste med bare 2,2%, og det er skarpt ned fra 3,0% i tredje kvartal, men likevel var det det eneste «lyspunktet» i kvartalsrapporten.

Den sterke dollaren gjør at USAs industri har problemer på alle eksportmarkeder.

USA har i virkeligheten ikke kommet seg etter finanskrisa i 2008. Det som har skjedd har for det meste bestått av pengetrykking og gjeldsøkning. Sju år med praktisk talt nullrente. Pengetrykking fra The FED på totalt 3700 milliarder dollar. Total gjeldsøkning på 6000 milliarder dollar. Og så klarer man bare en økning i BNP på 2,4%.

Dette betyr jo at alle de virkemidlene som er brukt bare har gjort økonomien så mye mer sårbar, så mye mer ustabil, og det uten at man har løst et eneste grunnleggende problem. Situasjonen er derfor mye mer alvorlig enn den var før finanskrisa.

CNBC skriver: Why 2016 keeps getting uglier for US economy.

CNN Money: U.S. economy grinds to near halt at end of 2015.

American manufacturing, which makes up 10% of the economy, is in a recession and the industry’s key index, ISM, has declined for six straight months. Consumer spending was negative or flat for seven out of 12 months last year.

Storbanken MorganStanley mener at sjansen for en resesjon i 2016 er 20%.

Det later til at 2016 blir en røff seilas også for USAs økonomi. Men Wall Street har alltid et kort i bakhånd når økonomien svikter: mer krig.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


8 KOMMENTARER

 1. Slik jeg forstår det er denne gjelden ikke USAs gjeld annet enn i teorien, men pakket inn i forskjellige versjoner og spredt utover verden i et finmasket nett, som holder banker, forsikringsselskaper og pensjonsplaner flytende.

  http://www.zerohedge.com/news/2016-01-16/deflation-monster-has-arrived

  «The above charts show how hopelessly entangled the worldwide web of debt has become. Yes, it’s all made possible by the delusion that somehow being owed money by an insolvent entity will endlessly prevent your own insolvency from being revealed. How much longer can that delusion last?»

  • «The above charts show how hopelessly entangled the worldwide web of debt has become. Yes, it’s all made possible by the delusion that somehow being owed money by an insolvent entity will endlessly prevent your own insolvency from being revealed. How much longer can that delusion last?»

   Den samme peke-leken gjenfinnes i en lignende versjon av og til i visse deler av den private sfære/ illegale økonomien, men der er regelen at selv om alt skjer på krita skal det med ganske jevne mellomrom synes (som i poker), og hvis ikke spenna stemmer kommer det en slem fyr på døra di og panter ut både 50-tommeren og kneskålene dine. Men jeg har sjelden hørt om noen med baller og frekkhet nok til å sende en torpedo ut for å slippe å betale gjelda si.

   Men i den globale pokeren gjør man jaggu det også, jfr. Steigans ord:

   Det later til at 2016 blir en røff seilas også for USAs økonomi. Men Wall Street har alltid et kort i bakhånd når økonomien svikter: mer krig.

   • Her ble det 6 rette og to tilleggstall. Det amerikanske forsvaret er verdens største arbeidsgiver. Fred og atomenergi er ett spøkelse, men det største spøkelset for USA er tapt markedsposisjon og mangel på profitable naturressurser. I følge ên økonomikalkulator er migrasjon fra USA estimert til over halvparten av befolkningen inneværende generasjon, hvis man følger den tradisjonelle økonomien. Stikkord i denne sammenheng: St. Thomas i Nevada, Hooverdams baderinger og Detroit. Her vil Asia og Afrika få en befolkningsvekst, multikulturell sådan. Hvordan ser Russland på «vestlige» flyktninger etter siste flopp?

 2. Første kvartal 2014 hadde USA en vekst på 5%. Dette viser vel at det som trigget veksten var skiferoljeindustrien og ringvirkningene av denne. Yellen må da ha kunne sette denne yoyo effekten og skjønt at de ikke kunne sette opp rentene ?

  • Økt gjeldsvekst er mer korrekt. Et land som konstant er nesten 500 mrd dollar i underbalanse, og har økt gjeldstaket i snitt på årsbasis med 1000 mrd dollar – bør begrepet «vekst» snart byttes ut med hva det er, insolvens.

 3. Finanskapitalens nettsteder kan være nyttig lesing.
  Redusert profitt.
  Under overskriften “ Barclays: Profit Margins Could Be Pointing Towards a Recession», skriver nettstedet «Blomberg Business» 5.10.2015 at «profit margin» er fallende og at dette kan tyde på at USA er på vei mot en ny resesion. http:// /news/articles/2015-10-05/barclays-profit-margins-could-be-pointing-towards-a-recession
  Profit margin (på norsk: fortjenestemargin) er ikke det samme som «den marxistiske profittraten». Men «Profit margin» måler hvor stor andel fortjenesten (profitten) utgjør av salgsinntektene og er uansett et mål på lønnsomhet.
  Økt gjeld for bedriftene.
  Samme nettsted, 28 jan 2016, overskrift: “The $29 Trillion Corporate Debt Hangover That Could Spark a Recession. Om nivå på bedriftenes gjeldsbelastning: ” Debt at global companies rated by Standard & Poor’s reached three times earnings before interest, tax, depreciation and amortization in 2015, the highest in data going back to 2003 and up from 2.8 times last year, according to the ratings company.”
  Økonomisk krise
  Redusert profitt og økt gjeldsbelastning vil føre til et fall I investeringene. Etterspørselen reduseres og sannsynlighet for en større økonomisk nedgangsperiode øker.
  I følge http://uk.businessinsider.com : Dec. 4, 2015: “JP MORGAN: “We see a 76% chance of recession within 3 years”.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.