Nesten full stopp i USAs vekst

0

Det amerikanske handelsdepartementet la 28. januar 2016 fram tall for fjerde kvartal 2015. De viser at veksten i USAs økonomi bremser kraftig. Innenlandsproduktet økte med bare 0,7%, og for varige industriprodukter falt etterspørselen med 5,1%. Dette melder henholdsvis Reuters og Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Tallene viser at veksten i USA har falt hele siste halvår 2015. Forbrukermarkedet, som står for mer en to tredeler av USAs økonomi vokste med bare 2,2%, og det er skarpt ned fra 3,0% i tredje kvartal, men likevel var det det eneste «lyspunktet» i kvartalsrapporten.

Den sterke dollaren gjør at USAs industri har problemer på alle eksportmarkeder.

USA har i virkeligheten ikke kommet seg etter finanskrisa i 2008. Det som har skjedd har for det meste bestått av pengetrykking og gjeldsøkning. Sju år med praktisk talt nullrente. Pengetrykking fra The FED på totalt 3700 milliarder dollar. Total gjeldsøkning på 6000 milliarder dollar. Og så klarer man bare en økning i BNP på 2,4%.

Dette betyr jo at alle de virkemidlene som er brukt bare har gjort økonomien så mye mer sårbar, så mye mer ustabil, og det uten at man har løst et eneste grunnleggende problem. Situasjonen er derfor mye mer alvorlig enn den var før finanskrisa.

CNBC skriver: Why 2016 keeps getting uglier for US economy.

CNN Money: U.S. economy grinds to near halt at end of 2015.

American manufacturing, which makes up 10% of the economy, is in a recession and the industry’s key index, ISM, has declined for six straight months. Consumer spending was negative or flat for seven out of 12 months last year.

Storbanken MorganStanley mener at sjansen for en resesjon i 2016 er 20%.

Det later til at 2016 blir en røff seilas også for USAs økonomi. Men Wall Street har alltid et kort i bakhånd når økonomien svikter: mer krig.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.