Europol: – 10.000 flyktningebarn savnet i Europa

0

Ifølge EUs kriminalenhet er minst 10.000 flyktningebarn som er kommet ensomme til Europa nå savnet. Man frykter at svært mange har havnet i hendene på kriminelle bander. Brian Donald, som er stabssjef i Europol, sier til The Observer at situasjonen er svært bekymringsfull for tusenvis av sårbare barn. Ifølge Brian Donald har 5000 barn forsvunnet bare i Italia, og at det er 1000 barn man ikke kan gjøre rede for i Sverige. Han advarert mot at profesjonelle «pan-europeiske kriminelle infrastrukturer» nå er målrettet mot flyktningene. The Observer skriver:

Donald confirmed Europol had received evidence some unaccompanied child refugees in Europe had been sexually exploited. In Germany and Hungary, the former a popular destination country for refugees and migrants, with the latter an important transit state, large numbers of criminals had been caught exploiting migrants, he said. “An entire [criminal] infrastructure has developed over the past 18 months around exploiting the migrant flow. There are prisons in Germany and Hungary where the vast majority of people arrested and placed there are in relation to criminal activity surrounding the migrant crisis,” said Donald.

The police agency has also documented a disturbing crossover between organised gangs helping to smuggle refugees into the EU and human-trafficking gangs exploiting them for sex work and slavery. He said that longstanding criminal gangs known to be involved in human trafficking, whose identity had been logged in the agency’s Phoenix database, were now being caught exploiting refugees.

Menneskesmugling er nå en av de mest profitable bransjene i Europa. Bare i 2015 gjorde smuglerne en profitt på 6 milliarder dollar eller over 50 millarder norske kroner. Dette sier Europols leder Rob Wainwright til The Independent:

Last year has been seismic in the development of the people-smuggling trade in Europe in particular, and we are now talking about its being a multibillion-dollar industry in the way it hasn’t before, and the Champion’s League of criminal sectors in Europe alongside drugs.

De kriminelle nettverkene strekker seg fra sør for Sahara i Afrika og helt nord til Skandinavia med titusener av kriminelle involvert i menneskesmuglinga. Og det omfatter alt fra småkriminelle til profesjonelle forbrytersyndikater.

Siden Italia er nevnt, pågår det nå et rettssak i roma mot et syndikat som kalles Mafia Capitale. De gikk over fra narkotikatrafikk til menneskesmugling, fordi det siste nå er blitt mer lukrativt. Denne forbryterbanden har forgreininger til Libya og tar for seg hele næringskjeden, fra menneskesmugling til drift av mottakssentra med offentlig støtte. De er også tiltalt for å ha betukket politikere fra de tre største partiene for å se en annen vei.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelNesten full stopp i USAs vekst
Neste artikkelHypocrisy and double-standards of the west
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).