Den neste bankkrisa blir et gigantran

0

Siden finanskrisa i 2008 er lovgivinga og regelverket i banksektoren totalt reorganisert. Mens innskyterne tidligere var delvis skjermet av loven, vil krisebanker nå kunne konfiskere innskuddene for å redde seg sjøl. Det betyr i prinsippet at når du setter penger i banken, er de ikke lenger dine, de tilhører banken, og blir rappet av banken hvis den er i trøbbel.

Nye bankregler tillater konfiskasjon

Fra 1. januar 2016 trer EUs bankdirektiv (BRRD Bank Recovery and Resolution Directive) i kraft. Etter dette direktivet vil såkalte «bail in»-regler gjelde, skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Banca Etruria og tre andre finansinstitusjoner i Italia, samt deres kunder har nå fått merke dette i praksis. På grunnlag av de nye reglene er småsparernes midler blitt konfiskert for å redde banken fra konkurs. En del av småsparerne har demonstrert foran bankens lokaler, blant annet i Arezzo, der de har ropt: – Tjuver! Vi vil ha pengene vår tilbake!

EU har forbudt Italia å bruke et bankgarantifond for å redde disse fire bankene, og dermed er det småaksjonærer og småsparere som må betale.

Det påskuddet EU bruker for de nye reglene er at skattebetalerne ikke skal betale for bankenes feil. Men det betyr samtidig å gi bankene rett til å konfiskere innskyternes penger i en krisesituasjon.

I november 2015 var det en italiensk pensjonist som hengte seg etter at hele sparebeløået han på € 110.000 ble konfiskert i en slik «redningsoperasjon». Han etterlot seg et sjølmordsbrev der han sa at han hadde vært kunde i 50 år og hadde investert i bankens obligasjoner. Siden Italia har et dårlig offentlig pensjonssystem er det mange småsparere som har valgt denne måten å prøve å sikre pensjonen på.

Den absurde politiske situasjonen i Italia understrekes av at mens det sosialdemokratiske partiet til Matteo Renzi spiller ball i hatt med banktoppene, sier det populistiske partiet Movimento 5 stelle til Beppe Grillo at «dersom vi likevel må betale kan vi like gjerne nasjonalisere bankene og splitte den kommersielle virksomheten fra den spekulative».

oljekrisa.no skriver Jan Herdal:

Det bygges systematisk opp til ei krise som vil sette 2008 i skyggen.

Under overflata brer desperasjonen seg, og hvis jeg hadde penger i amerikanske banker, ville jeg ha lest denne artikkelen av Ellen Brown veldig nøye: A Crisis Worse Than ISIS? Bank Bail-Ins Begin. For et år siden laget jeg en kort sammenfatning av Browns synspunkter her på oljekrisa.no.

Fantasillioner i derivatgjeld

Finanssystemet og eventuelle konsekvenser av et sammenbrudd er i betydelig grad globalisert. Bank for International Settlements i Basel i Sveits ser ut til å spille en nøkkelrolle i banksternes forsøk på å velte ansvaret for sine spekulasjoner over på folk flest over hele kloden.

Det er avslørende for systemet at bankenes derivatspekulasjoner er bedre sikret enn innskyternes penger. Tidligere var det vanntette skott mellom ordinær bankvirksomhet og finansbankenes spekulative plasseringer. De er fjernet.  Gjett hvem som er tiltenkt rollen som Svarte-Per.

The banksters bruker nå politikerne sine til å lage et system som skal garantere de store spekulantene mot tap, samtidig som alle andre må betale. Den neste bankkrisa tegner derfor til å bli et gigantisk ran av småsparernes penger til fordel for finanskapitalens høvdinger.

Forrige artikkelBort med alla kärnvapen!
Neste artikkelSaudi Arabia smuglet sovjetiske våpen fra Bulgaria til Syria
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).