Kerry i Moskva: – Vi ser likt på Syria

0

Etter at USA siden 2011 har prøvd å styrte Bashar al-Assad i Syria og har ført en intervensjonskrig via stedfortredere som har påført landet enorme ødeleggelser og lidelser, er USA og Russland nå kommet fram til en avtale der de hevder å se likt på situasjonen i Syria.

Utenriksminister John Kerry var i Moskva 15. desember 2015 og hadde samtaler med sin kollega Sergeij Lavrov og president Vladimir Putin. Russiske RT oppsummerer møtet slik:

The US stands ready to work with Russia,” Kerry told journalists after meeting with Russian President Vladimir Putin and Foreign Minister Sergey Lavrov on Tuesday. He added that the two countries’ officials had had “a productive day” and the discussions had been “constructive.”

“Despite our countries’ differences, we demonstrated that when the United States and Russia pull together in the same direction, progress can be made,” Kerry said.

Det heter ikke lenger fra USAs utenriksminister at «Assad må gå». Nå heter det:

Russia and the United States agree that you can’t defeat Daesh without also deescalating the fight in Syria,” the Secretary of State said, adding that both Moscow and Washington are “focused on political process” and that “Syrians will be making decisions on the future of Syria.”

Kerry also said that Moscow and Washington have found “common ground” on which opposition groups should participate in the Syrian peace talks.

Dette skjedde bare tre dager etter at Angela Merkel sa at «Den internasjonale alliansen mot IS inkluderer ikke Assad og hans tropper.»

Endringa i USAs holdning skyldes ikke at Washington har tenkt seg om og funnet ut at de har tatt feil i fire år. Den skyldes utelukkende at USA er utspilt militært av Russland i Syria, og at man enten måtte gå inn for et kompromiss, gå på et knusende nederlag eller yppe til krig med Russland. Det ser ut som om Obama og Kerry har valgt kompromisset. Og i så fall er det godt nytt for verden og for Syria.

Men hva skal norske politikere og kommentariat gjøre? Nå har de i årevis gjort som sjefen har sagt, forlangt Assads avgang. Nå har sjefen skiftet signalene. Hva gjør de da? Løsning: Norske medier rapporterer ikke – og håper at folk skal glemme det i alt juleståket.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelAung San Suu Kyi og undertrykkelsen av Rohingya-folket
Neste artikkel– Sarin-gassen kom fra Tyrkia
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).