– Sarin-gassen kom fra Tyrkia

0

21. august 2013 ble opprørerkontrollerte områder i Ghouta i Damaskus utsaatt for angrep med giftgassen sarin. Hundrevis av mennesker ble drept og angrepet ble brukt av vestmaktene som et bevis på at regjeringa til Bashar al Assad er ond og må styrtes. Regjeringa beskyldte imidlertid opprørene for å ha gjennomført gassangrepet. Det hadde også vært et gassangrep 19. mars samme år. Da sa Carla del Ponte, sveitsisk medlem av FNs undersøkelseskommisjon at FN hadde sterk og konkret mistanke, men ikke endelige bevis, på at det var opprørerne som sto bak angrepet.

Barck Obama gjorde klart til flyangrep mot Syria etter Ghouta-episoden. Men i siste liten stoppet han angrepet. Seymour Hersh skriver:

Obama’s change of mind had its origins at Porton Down, the defence laboratory in Wiltshire. British intelligence had obtained a sample of the sarin used in the 21 August attack and analysis demonstrated that the gas used didn’t match the batches known to exist in the Syrian army’s chemical weapons arsenal….

‘We knew there were some in the Turkish government,’ a former senior US intelligence official, who has access to current intelligence, told me, ‘who believed they could get Assad’s nuts in a vice by dabbling with a sarin attack inside Syria – and forcing Obama to make good on his red line threat.’

Nå har den tyrkiske parlamentarikeren Eren Erdem sagt at saringassen som ble brukt i Ghouta kom til opprørerne i Syria via Tyrkia. I et intervju med russiske RT sa Erdem, som representerer opposisjonspartiet CHP:

There is data in this indictment. Chemical weapon materials are being brought to Turkey and being put together in Syria in camps of ISIS which was known as Iraqi Al Qaeda during that time.

Den tyrkiske avisa Today’s Zaman skriver at dette har fått den tyrkiske påtalemyndigheten til å innlede etterforskning mot Erdem for forræderi. (Forræderi snakker man vel om når folk røper militære hemmeligheter?)

In a written statement on Tuesday, Erdem defended himself by saying that he has been subject to a smear campaign against him over statements he made during conferences in Parliament. He maintained that he based his statements regarding Turkish businessmen’s procurement of sarin and chemical weapons for radical groups such as the Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL) on an investigation conducted by a Turkish court in 2013.According to Erdem, the Adana Chief Prosecutor’s Office, in an investigation coded 2013/139, arrested five Turkish citizens while a Syrian was prosecuted for procuring ingredients for radical groups in Syria for the production of chemical gas. However, those who were arrested as part of the investigation were released a week later, Erdem added.

Allerede i 2013 hadde altså den tyrkiske påtalemakta i Adana en sak mot tyrkiske statsborgere for å ha lever sarin til jihadister i Syria. Og det eneste Edem har gjort er å vise til disse saksdokumentene. Den berømte amerikanske journallisten Robert Parry skriver:

Erdem said the prosecutor’s office, using technical surveillance, discovered that an Al Qaeda jihadist named Hayyam Kasap acquired the sarin.

At the press conference, Erdem said, “Wiretapped phone conversations reveal the process of procuring the gas at specific addresses as well as the process of procuring the rockets that would fire the capsules containing the toxic gas. However, despite such solid evidence there has been no arrest in the case. Thirteen individuals were arrested during the first stage of the investigation but were later released, refuting government claims that it is fighting terrorism.”

Erdem said the released operatives were allowed to cross the border into Syria and the criminal investigation was halted.

Det begynner vel å bli nokså opplagt at Ghouta-angrepet var en «falsk flagg»-episode som var skapt for å bli brukt som påskudd for et amerikanske angrep på Syria. Og det blir mer og mer klart hvor djupt Tyrkia og den tyrkiske etterretningstjenesten MIT er involvert med jihadistene i Syria. Sånn sett er det logisk at Erdem blir tiltalt for forræderi og ikke for eksempel for å ha spredd usannheter. Han har avslørt fakta som det militære ønsker å holde hemmelig.

Forrige artikkelKerry i Moskva: – Vi ser likt på Syria
Neste artikkelUSA krever at Tyrkia trekker tropper ut av Irak
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).