Aung San Suu Kyi og undertrykkelsen av Rohingya-folket

5

Aung San Suu Kyi har vært Vestens stjerne i Myanmar siden hun og partiet hennes vant valget i 1990, men ble nektet seieren av militærjuntaen. Hun er blitt overøst med priser, alt fra Rafto-prisen og Sakharov-prisen til Nobels fredspris.

8. november 2015 vant partiet hennes, NLD, en overveldende seier i valget til nasjonalforsamling og sikret seg et flertall på 86%. Men ikke alle er llike begeistret. Spesielt er det reist spørsmål om Suu Kyis holdning til det muslimske Rohingya-folket. De er en minoritet på 1,3 millioner mennesker og de nektes stemmerett i Myanmar. Den kjente journalisten Nafeez Ahmed skriver om dem i Middle East Eye:

Last October, the International State Crime Initiative (ISCI) at Queen Mary University in London found that the Rohingya, who reside largely in Rakhine state, face “the final stages of a genocidal process”. Leaked government documents show that plans to inflict “mass annihilation” have been prepared at the highest levels.

The ISCI report catalogues the rape, torture, massacres, arbitrary detention, land theft and ghettoisation perpetrated as part of “a longer-term strategy by the state to isolate, weaken and eliminate the group”.

Likevel har fredsprisvinneren vært taus om behandlinga av Rohingya-folket. Sjøl om hun har fått internasjonal kritikk for dette, har det ikke plaget hennes støttespillere i Washington og London. Nafeez Ahmed peker på at Vesten og Kina kappes om å sikre seg olje- og gassrikdommer i Myanmar. Kina har i samarbeid med Myanmar bygd en olje- og gassledning som går diagonalt gjennom landet og fram til den kinesiske byen Kunming. Oljeledningen reduserer Kinas avhengighet av transport gjennom den smale Malakkastredet, som lett kan bli blokkert i en eventuell krisesituasjon.

Denne ledningen går gjennom Rohingya-områdene. Både Saudi Arabia og Qatar har økonomiske interesser i dette prosjektet og i Myanmars energiressurser. Nafeez Ahmed skriver:
A report by the UK government’s department for Trade and Investment (UKTI) was similarly breathless: “Burma is estimated to possess 3.2 billion barrels of oil and 18 trillion cubic feet (tcf) of natural gas reserves… Its unproven resources may be vastly greater.”
Med sånne verdier i spill, er stormaktene ikke så opptatte av minoritetsrettigheter, og det gjelder såvel Kina som Storbritannia og USA. Nå er det kappløpet om råvarer, transportlinjer og markeder det handler om. Analytikeren Eric Draitser skriver:
However, despite the triumphant cheers of ‘democracy’ and ‘freedom’ from the media, echoing the message from the halls of power in the West, there are issues of much greater significance than slogans and abstractions; geopolitics and strategic alignment are the real interests of Washington, London, and Brussels.
Kina har stor og økende innflytelse i Myanmar. Den posisjonen ønsker både Vesten og India å utfordre. Og da gjelder det å ikke snakke for høyt om undertrykkelsen av minoritetene i Myanmar, enten det er muslimske Rohingya eller kristne Kachin.

 

KampanjeStøtt oss

5 KOMMENTARER

  1. Myanmar er nok bare brukt i et politisk spill av vesten/USA/Nato, for å vinne tilgang til et militærstrategisk viktig område.

    • Hogge ned skogen, bygge ut vannkraft, drive folk til storbyene, gruvedrift og olje. Det er oss, vesten. Kort sagt ødelegge hele landet. Vesten har nok av marionetter. Hvorfor skulle en som Malala gå ut mot Donald Trump, for eksempel?

  2. Muslimske minoriteter har en tendens til å ikke greie å leve med andre. Det greier de ikke i nabolandene Thailand eller Filippinene, og det greier de ikke i Burma heller. Derfor motsetter myndighetene seg å ha en gruppe som ikke greier å leve der uten å drepe, voldta og angripe majoritetsbefolkningen. Det er den store synden til myndighetene i Burma – å ville ta vare på nasjonalstaten og innbyggerne som bor der. Den tankegangen er jo helt ut i vestlige land, der masseinnvandringen holder på å snu opp ned på livene til folk flest. Derfor er det selvsagt veldig viktig for vestlige medier og myndigheter å fortelle at denne slags nasjonalisme er fullstendig forkastelig, og at de som prøver å beskytte den jevne borger mot vold er problemet. For hva skulle skje om folk ikke ble fortalt tydelig hva de skulle mene om dette og dristet seg til å tenke at kanskje vi i Vesten kunne fått myndigheter som tok vare på de nasjonale interessene våre og ikke prøvde å legge ned de bestlige nasjonalstatene så raskt som mulig? Det er jo nazisme, det.

    Når det gjelder akkurat denne saken så er det altså slik at de av rohingyaene som er statsløse ikke får stemme i valget. Sånn er det i alle andre land også, for å stemme må du være statsborger.

    • Du har mange viktige poenger her. Problemet er at Myanmar har 135 etniske grupper. Slik likner det noe på Yunnan-provinsen i Kina. Hvis disse gruppene ikke behandles med respekt, men med stornasjonssjåvinisme, så legges grunnlaget for at de kan bli brukt av imperialistmaktene. Det er klart at ikke minst Saudi Arabia vil vite å utnytte dette. Det er enda en grunn til å løse disse motsetningene som motsetninger i folket.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.