– IMF går med i den nye kalde krigen

0

Som jeg meldte i går har Det internasjonale pengefondet (IMF) vedtatt å fravike sine egne regler for å holde regimet i Ukraina under armene. Helt i strid med IMFs eget avtaleverk skal den krigførende oligarkstaten, som ikke kan betale sine egne regninger, nå få drive for kreditors regning.
Den kjente amerikanske gravende journalisten Michael Hudson (1) har også notert seg dette og skriver i Counterpunch at IMF har gått med i den nye kalde krigen:

The IMF has now been drawn into the U.S. Cold War orbit. On Tuesday it made a radical decision to dismantle the condition that had integrated the global financial system for the past half century. In the past, it has been able to take thelead in organizing bailout packages for governments by getting other creditor nations – headed by the United States, Germany and Japan – to participate. The creditor leverage that the IMF has used is that if a nation is in financialarrears to any government, it cannot qualify for an IMF loan – and hence, for packages involving other governments.

This has been the system by which the dollarized global financial system has worked for half a century. The beneficiaries have been creditors in US dollars.

But on Tuesday, the IMF joined the New Cold War. It has been lending money to Ukraine despite the Fund’s rules blocking it from lending to countries with no visible chance of paying.

Men hva betyr dette? Hva blir konsekvensene av at IMF river opp sitt eget regelverk for å støtte Kiev-regimet? Hudson svarer:

By doing so, it announced its new policy: “We only enforce debts owed in US dollars to US allies.” This means that what was simmering as a Cold War against Russia has now turned into a full-blown division of the world into the Dollar Bloc (with its satellite Euro and other pro-U.S. currencies) and the BRICS or other countries not in the U.S. financial and military orbit.

Altså: En regel for Loke og en regel for Tor. Russland har, så vidt, kunnet leve med USA-dominansen i IMF, så lenge reglene har gjeldt for alle. Og Kina har til nå så vidt kunnet godta at landet er så urimelig underrepresentert i IMF som det er – så lenge reglene har vært der for å følges. Når USA nå vipper spillebordet til fordel for en klientstat, må Russland og Kina trekke den slutningen at dette ikke er ei forening der de har noe å gjøre. Enn så lenge sitter de jo, som medlemmer av IMF, som garantister for det insolvente Kiev.

Det USA har gjort ved å gi Christine Lagarde ordre om å fatte dette vedtaket er å kaste ikke én, men en sekk med skiftenøkler, inn i et maskineri som har tjent USAs interesser i en menneskealder. Fra nå av splittes verdensøkonomien i to, eller som Hudson skriver:

Why then should these non-dollarized countries remain in the IMF – or the World Bank, for that matter? The IMF move effectively splits the global system in half,between the BRICS and the US-European neoliberalized financial system.

Å si at dette vil få dramatiske konsekvenser er vel dagens understatement. At dette ikke er en hovedsak i det norske mediebildet er bare nok en bekreftelse på hvor hjernevasket og inkompetente de norske mediene er.

Les også:

Årets viktigste møte (som du ikke har hørt om)

BRICS-landa utfordrer USA og Verdensbanken

Russland og Kina planlegger eget SWIFT-system for banktransaksjoner

 

Merknad:

(1) Som en leser peker på, har jeg feil referanse på Michael Hudson. Det rettes opp hermed. Den riktige Michael Hudsons nettside finner du her.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelItalia setter kjelker i veien for nye Russland-sanksjoner
Neste artikkelEr det fare for krig mellom Irak og NATO-landet Tyrkia?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).