Italia setter kjelker i veien for nye Russland-sanksjoner

0

EUs sanksjoner mot Russland utløper 31. desember 2015. EU-kommisjonen hadde planlagt en rutinemessig fornyelse, slik deres Herre og Mester over dammen har forlangt. Men Italia har lagd problemer for dem. Avisa Il Sole 24 Ore skriver at den italienske regjeringa ikke vil godta noen automatisk forlenging, men har foreslått «un dibattito politico» om saka, altså en liten politisk debatt. Det er nok til å skape kaos i Brussel.

Den italienske regjeringa har foreslått at man åpner for «en liten politisk debatt» om fornyelsen av de økonomiske sanksjonene som utløper 31. desember. Dette sier diplomatiske kilder i Brussel overfor Ansa. En seksmåneders fornyelse var tenkt som «punkt A», men uten diskusjon, på møtet mellom de permanente representantene for de 28 medlemslanda. Italia har ikke godkjent forslaget om en automatisk forlengelse på seks måneder, men har bedt det luxemburgske presidentskapet om å sette temaet opp til debatt mellom de 28 ambassadørene. Presidentskapet har dermed strøket temaet fra dagsordenen og vil vurdere om det skal settes opp på utenriksministermøtet førstkommende mandag eller toppmøtet mellom statslederne som finner sted 17.-18. desember.

Man skulle jo ikke trodd at det å foreslå en «liten debatt» om noe som faktisk ødelegger hundretusener av arbeidsplasser i medlemslanda og skader forholdet til nabolandet Russland, skulle være så oppsiktsvekkende. Men EUs presidentskap vet at det er tvilsomt om det egentlig er flertall for fortsatte sanksjoner dersom saka kom opp til reell behandling. Det er derfor man er så redd for å åpne bare en liten flik av den saka.

Sanksjonen har ødeleggende konsekvenser for EUs medlemsland og de oppsto aldri som noe ønske fra noen av dem, men etter et meget sterkt politisk press fra USA, slik Joe Biden så levende fortalte studentene på Harvard.  Ifølge Det hvite hus sa han blant annet følgende:

Hele tida har vi gitt Putin et enkelt valg: Respekter Ukrainas suverenitet eller ta imot de stigende konsekvensene av å ikke gjøre det. Dette har gjort at vi kunne samle verdens viktigste utviklede land til å påføre Russland kostnader. Det er sant at de ikke ønsket å gjøre det. Men igjen var det USAs ledelse, og det at USAs president insisterte, og noen ganger måtte vi nærmest gjøre dem forlegne for å få dem til å stå opp og ta økonomiske tap for å påføre kostnader.

Il Sole 24 Ore skriver at italiensk økonomi taper mye på sanksjonene. «I løpet av de første åtte månedene av 2015 har Italias eksport til Russland rast nedover i verdi med 29 prosent, fra 6,4 milliarder euro i 2014 til 4,5 milliarder euro i 2015.»

Dette er massivt tap av jobber. Dette er tungt for mange industrier, regioner og ikke minst – for svært mange mennesker.

Også tysk økonomi lider under sanksjonene. Deutsche Wirtschafts Nachrichten forteller at tysk bilindustri har tapt 43% av sitt marked i Russland. Også tysk landbruk er sterkt skadelidende. Hele 280.000 landbruksbedrifter melder om store tap. Det er snakk om et gjennomsnitlig tap på 35%. Og igjen kan det oversettes til jobber og menneskeskjebner.

Når EU-kommisjonen likevel innstiller på en automatisk fortsettelse av denne skadelige politikken, er det altså ikke innbyggerne i medlemslanda de har i tankene. De forholder seg til ordren fra store far i Washington. Og likevel blir de overrasket over at velgerne vender dem ryggen.

 

Forrige artikkelMedvedev: – Nedskytinga kunne ha ført til krig
Neste artikkel– IMF går med i den nye kalde krigen
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).