– Blir stoppet av Facebook

0

Avisa Klassekampen skriver 9.12.2015 om blokkeringa av undertegnede på Facebook.

Tidligere AKP (m-l)-leder Pål Steigan ble hindret i å publisere innlegg på Facebook, men får ikke vite hvorfor. Selskapet har kneblet flere kjente nordmenn den siste tida.

Mari Brenna Vollan skriver at flere kontroversielle samfunnsdebattanter er kastet ut eller blokkert på ulike måter av Facebook i det siste.

Dette setter søkelys på hva Facebook er og hvordan dette sosiale mediet fungerer.

Pål Steigan mistenker at Facebook har grepet inn overfor ham etter å ha mottatt klager fra andre brukere. Facebook skriver på sine sider at selskapet er avhengig av tips for å få fjernet uønskede innlegg eller blokkere personer som bryter retningslinjene.

– Det er bare Facebook som vet hva som har skjedd, men det er sannsynlig at Steigan har trampet over en eller annen regel for hva han får lov til å gjøre. Facebook har en lang liste med brukervilkår. Selskapet forbeholder seg ikke retten til å ta din førstefødte, men omtrent alt annet, sier Gisle Hannemyr, forsker ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo.

Etter å ha sett nærmere på Steigans sak, heller han mot at det ikke er snakk om en teknisk feil. Facebook er i sin fulle rett til å blokkere det selskapet vil fra nettstedet, understreker han.

– Facebook er et privat selskap, og dets interesser er ikke å ivareta samfunnsdebatten, men bunnlinja.

Samtidig åpner nettstedet for et «gatas parlament», sier Hannemyr:

– Man kan få stengt folks kontoer gjennom å organisere klagekampanjer mot dem. Hvis nok folk klager, stenger de i hvert fall kontoen midlertidig.

Jeg har i noen år vært en aktiv bruker av Facebook (FB), og jeg publiserer alle artiklene mine blant annet på Facebook. Men jeg har alltid tenkt at dette er et vindu som kommer til å bli lukket – jeg får bruke det så lenge det står åpent. 2. desember 2015 ble jeg for første gang blokkert da jeg prøvde å legge ut artikler på Facebook-grupper jeg har vært medlem av i årevis.

Dette fikk meg til å filosofere litt omkring de såkalte sosiale mediene og deres rolle.

De «sosiale mediene» gir et skinn av den absolutte ytringsfrihet. De er alt annet. De er først og fremst kapitalisering av folks private forhold og private forbindelser. De er ikke tjenester i ordets egentlige mening. På FB, Twitter osv. er det vi som er produktet. Selskapene eier «vårt» innhold og våre relasjoner og selger oss til sine kunder, deriblant de hemmelige tjenestene.

Blokkeringa av meg var en liten episode, men den setter søkelys på et svært viktig fenomen, så det var fint av Klassekampen å se den prinsipielle sida ved dette, og kanskje det til og med kunne føre til en mer opplyst debatt?

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelIMF endrer reglene for å redde Ukraina
Neste artikkelMedvedev: – Nedskytinga kunne ha ført til krig
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).