Saudi Arabias liksom-allianse mot terror

0

Saudi Arabia offentliggjorde 15. desember 2015 at landet har tatt ledelsen i en «34-lands allianse mot terror» med hovedkvarter i Riyadh. Al Arabiya skriver:

The countries here mentioned have decided on the formation of a military alliance led by Saudi Arabia to fight terrorism, with a joint operations center based in Riyadh to coordinate and support military operations,» the statement said.

The news agency said the coalition’s formation was «a duty to protect the Islamic nation from the evils of all terrorist groups and organizations whatever their sect and name which wreak death and corruption on earth and aim to terrorize the innocent.»

The 34 countries participating in the alliance along with Saudi Arabia are: Jordan, United Arab Emirates, Pakistan, Bahrain, Bangladesh, Benin, Turkey, Chad, Togo, Tunisia, Djibouti, Senegal, Sudan, Sierra Leone, Somalia, Gabon, Guinea, Palestine, Comoros, Qatar, Cote d’Ivoire, Kuwait, Lebanon, Libya, Maldives, Mali, Malaysia, Egypt, Morocco, Mauritania, Niger, Nigeria, Yemen.

Tatt i betraktning av at Saudi Arabia er hovedsponsor for jihadistisk terror og dessuten driver en terrorkrig i nabolandet Jemen i allianse med al-Qaida, er det litt vanskelig å ta denne alliansen på alvor som en allianse mot terror. Derimot må den oppfattes som et saudiarabisk forsøk på å ta en lederrolle blant muslimske land og å motvirke Russlands og Irans innflytelse i Syria.

På kartet ser imidlertid alliansen imponerende ut:

saudi arabias allianse

Dette er et godt apropos til artikkelen Syriakrigen og redselen for det tomme rom.

Forrige artikkelTerrordömda var vapenbröder med svenskstödd opposition
Neste artikkelAung San Suu Kyi og undertrykkelsen av Rohingya-folket
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).