Varför sköt Turkiet ned det ryska flygplanet?

0
Anders Romelsjö

Turkiet uppger att man skjutit ned ett ryskt Suchoj Su-24 attackflygplan (se nedan) med uppdrag att bomba ISIS, då planet påstås ha kommit in på turkiskt territorium. Planet har kraschat på turkiskt territorium. Enligt Rysslads försvardepartement finns övervakningsdata som visar att planet var på syriskt område när det sköts ned.

Nyhetsbanken rapporterar att generallöjtnant Jevgenij Buzjinskij gör följande expertkommentar ”Turkarna förnekar inte att de har skjutit ned planet. En annan sak är att de säger att vi har flugit in i deras luftrum. Enligt uppgiftskulle de ha försökt kontakta planet innan det sköts ned av ett turkiskt F-16-plan. Jag betvivlar den versionen. För det första har vi undertecknat ett protokoll om förebyggande av incidenter i luften med USA. Jag är helt övertygad om att alla USA:s allierade vet om innehållet i protokollet. Och även om flygplanet flugit 1 km in på turkiskt territorium är det inte skäl att skjuta ned det.
Sedan tror jag att turkarna har skjutit ned flygplanet med en missil, och inte med ett F-16.
Turkiet uppger att man varnat planets pilot flera gånger innan det sköts ned. Borde kunna kollas, förutsatt att uppgifterna ej förvanskas.

Från Nyhetsbanken hämtas också På en presskonferens sa president Putin att nedskjutningen går ut över kampen mot terrorismen i Turkiet. Oberoende vad man tycker om Putin så är det förstås så. Istället för att ta kontakt med Ryssland omedelbart efter nedskjutningen har Turkiet kontaktat Nato, som om deras flygplan blivit nedskjutet av Ryssland istället för tvärtom, sa han också. Tragedin kommer att få allvarliga konsekvenser för relationerna mellan Moskva och Ankara, underströk han. ”Det är ett knivhugg i ryggen, som utdelats av terrorismens sponsorer.”
Enligt presidenten angreps det ryska flygplanet 1 km från gränsen, på syriskt territorium och kraschade 4 km från gränsen.Bilden nedan sägs visa detta.
Turkiet Ryssland 151124 (http://m.sputniknews.com/military/20151124/1030695406/mod-su-24-flight-path.html)
Daily & Sunday Express skriver ”WORLD WAR III? Downed Russian jet ‘was NOT in Turkish airspace when shot out of the sky’ (http://www.express.co.uk/news/world/621880/Russian-Jet-Warplane-Vladimir-Putin-Syria-Turkey-Airspace-WWIII-ISIS-Obama-Hollande)
Sveriges utrikesminister, Margot Wallström säger enligt Nyheterna tisdag kl. 16.45 att ”Den ryska insatsen har hittills varit mycket problematisk” i en kommentaren till nedskjutningen. Bättre hade IS inte kunnat ha uttalat sig. Kampen mot IS har ingen vikt för vår kompetensmässigt mycket lättviktiga utrikesminister, däremot har det stor vikt för henne att vara USA:s duktiga lakej, för att nu uttrycka sig försiktigt och diplomatiskt.

Nu har NATO haft ett krismöte efter Turkiets nedskjutning.
OM Nato vill delta i kampen mot terrorismen ”på riktigt” ska ett starkt uttalande ske mot Turkiets nedskjutning.
DN skriver att Jens Stoltenberg efter mötet sa att NATO står bakom Turkiets nedskjutning och ”Nu behövs lugn och nedtrappning”?, dvs den angripne Ryssland ska acceptera det hela, eller hur ska man annars tolka det?
Den ytterst USA-vänlige Michael Winiarski skriver under rubriken ”Putins vågspel ökar risken för mer kaos i världspolitiken”. Att Ryssland ger sig in i kampen mot terrorismen uppskattas inte.

Putin sa vidare igår ”Ett hugg i ryggen från terroristernas medbrottslingar”. Har han skäl för denna bedömning?
USA-stödda Turkiet – en stöttepelare för terrorismen.

I nära allians med Qatar och muslimska brödraskapet har NATO-landet Turkiet varit transitland för vapen och utländska rebeller/terrorister till Syrien. IS oljeexport har till stor del gått via Turkiet. På liknade sätt har al-Qaida- gruppen Jabhat al Nusra, Ahrar al Sham och andra jihadistgrupper fått leverans av vapen och terrorister.

Journalisten Rick Sterling behandlade frågan om NATO:s stöd i en artikel i ConsortiumNews (https://consortiumnews.com/2015/06/25/turkeys-troubling-war-on-syria/) 25/6 och av Pål Steigan följande dag. Jag har också behandlat en del av dessa frågor i tidigare blogginlägg – se mer nedan:

Rick Sterling skriver bland annat:
•De politiska och militära huvudkvarteren för de väpnade rebellgrupperna i Syrien ligger i Turkiet, där många av deras politiska ledare bor.
•En del av jihadisternas kommendanter bor i Turkiet och pendlar in i Syrien för att föra krig när det behövs, vilket bl.a. visats i dokumentärfilmen Wolves of the Valley.
•Turkiets underrättelsetjänst MIT har ställt upp med lastbar för att transportera stora mängder vapen och ammunition till rebellerna i Syrien, bl.a. mer än 2000 lastbilslass till IS.
•Turkiet misstänks ha försett jihadisterna med kemiska vapen i Ghouta i augusti 2013 – se mer nedan. al-Nusra-krigare arresterades i Turkiet med saringas avsett för Syrien, men släpptes igen.
•Turkiets utrikesminister, spionchef och ledande officerare planlade en provokation som skulle ge Turkiet en anledning att angripa Syrien. Detta har dokumenterats i hemlig uppspelning (och har behandlats av blogginlägg av mig).
•Turkiet har givit direkt hjälp i form av militärt stöd, ambulanser och logistik. Turkiet har till och med ned skjutit ett syriskt flygplan som angrep jihadisterna. Erdogan påstod att flygplanet var över turkiskt territorium men störtade sju kilometer inne i Syrien, så påståendet är tveksamt.
•Turkiet har nyligen förstärkt sitt samarbete med Qatar och Saudiarabien för att förse rebeller med avancerade vapen, vilket medfört militära framgångar för rebellerna i Idlib og Jisr al Shugour i nordliga Syrien. Turkiet hjälpte till genom att störa syrisk radiokommunikation.
•IS får enligt New York Times en stadig ström av nya rekryter via Turkiet.
•Turkiet har sett till att IS fått stora mängde råvaror för att tillverka bomber för användning i Syrien.
•Turkiska myndigheter har förbjudit siter på internet som avslöjar landets stöd till rebeller i Syrien.

Washington Post skriver att Saudiarabien nu har gått in i kriget i samarbete med Turkiet och Qatar och skriver att «Jordan and Israel have developed secret contacts with members of the Jabhat al-Nusra group along their borders.»

Veterans Today har publicerat artikeln ”Captured documents prov Turkish Alliance with ISS” för den som vill botanisera vidare.

Exclusive: Captured Documents Prove Turkish Alliance with ISIS

I denna flyktingströmmens tid kan vi lugnt påstå att Turkiets politik inte bara stött IS utan definitivt är en orsak till de ökade flyktingströmmarna till Sverige och andra länder i och utanför Europa.
Erdogan & Obama

Vidare, i ett blogginlägg 26/8 2014 skrev jag ”USA:s och Turkiets stöd till IS” (http://jinge.se/allmant/usa-och-turkiets-stod-till-isis.htm) nämnde jag att Daniel Pipes skrivit två månader tidigare att ”Ankara kan förneka att man hjälper ISIS men bevisen för är överväldigande. Eftersom vi har den längsta gränsen med Syrien”, skriver Orhan Kemal Cengiz, en turkisk dagstidningsjournalist, ”var Turkiets stöd avgörande för jihadisternas möjligheter att komma in och ut ur landet”. Det var inte någon tillfällighet att ISIS befästningar skockas nära gränsen till Turkiet. Kurder, akademiska experter och den syriska oppositionen är överens om att syrier, turkar (uppskattningsvis 3000) och utländska soldater (i synnerhet saudier men också ett ganska stort antal västerlänningar) har korsat den turkisk-syriska gränsen och ofta för att ansluta sig till ISIS. Vad den turkiske journalisten Kadri Gursel kallar en ”tvåvägs jihadist-motorväg” innebär ibland aktivt stöd från den turkiska underrättelsetjänsten. CNN har även visat en video om ”Jihadisternas hemliga smugglingsväg genom Turkiet”.

Turkarna tillhandhöll huvuddelen av ISIS finansiella tillgångar, logistik, träning och vapen. Turkiska invånare nära den syriska gränsen berättar om turkiska ambulanser evakuerar skadade ISIS-krigare till turkiska sjukhus från stridszonerna mellan kurder och ISIS. Faktiskt finns ett fotografi som visar ISIS befälhavare Abu Muhammad i en sjukhussäng i Hatay State Hospital under behandling för krigsskador i april 2014.
ISIS befälhavare i sjuksäng
* En turkisk oppositionspolitiker beräknar att Turkiet har betalat 800 miljoner dollar till ISIS för oljetransporter. En annan politiker informerar att turkiska soldater i aktiv tjänst tränar ISIS-medlemmar. Kritiker noterar att den turkiske premiärministern Recep Tayyip Erdoğan har haft tre möten med en viss Yasin al-Qadi, som har nära band till ISIS och har finansierat det.

I blogginlägget 29/7 ”Turkiet – USA:s vapendragare i stöt åt IS för att störta Assad” tillade jag ** EU-länder är bland köpare av olja från IS, vars export Turkiet underlättat. EU:s ambassadör i Irak Jana Hybášková uttalade (2/9 2014 i Europa-parlamentet) ”We have blocs of trucks, some of them contain 5000 trucks in one spot, and we have five places like this of illicit trading of oil. Unfortunately we have European member states buying this oil.”

Nå, varför sköt då Turkiet ned det ryska flygplanet
Vi har alltså starka belägg för att Turkiet kraftfullt stödjer IS och al-Qaida sedan länge. Du har väl läst alla stora artiklar om detta i svenska massmedia?
I Counterpunch igår kväll (svensk tid) skrev Mike Whitney (som skrivit många intressanta artiklar) artikeln ”Turkey Downs Russian Fighter to Draw NATO and US Deeper into Syrian Quagmire” Enligt artikeln vill Erdogan ha en flygförbundszon på andra sidan av den syriska gränsen (vilket USA och andra då och då förespråkat) för att lugnare fortsätta att leverera vapen och krigare till IS och andra. Är det sant – Kan en demokratisk vald president göra något sådant?! Ja, fakta visar enligt min mening att detta pågått några år med stöd av andra så kallade (”bristfälliga”) demokratiska stater som USA, Frankrike, Storbritannien och kanske rentav Sverige.

Ett genom ISIS och andra terroristgrupper försvagat, kanske splittrat Syrien innebär i sig en starkare maktställning för Erdogan. Då minskar möjligheterna för kurderna, som fått aktning för sina insatser mot ISIS, att få en egen stat också. Turkiet har också påstått att Ryssland har bombat turkmenska byar i Syrien nära gränsen. Men Turkmen leader Ali Türkmani has said “There is a perception operation that is being waged over the Turkmens. The regime will of course attempt to maintain its territorial integrity. As such, threats from al-Nusra and the Free Syrian Army are being targeted [by Russian air strikes]. It’s not correct to say the Turkmens are being targeted.”

Mike Whitney skriver optimistisktThe decisive battle took place more than a week ago at Kuweris airbase east of Aleppo. This was the tipping point for the war although the imminent fall of Aleppo is bound to attract more notoriety. It’s clear now that the Russian-led coalition is winning the war, has foiled US attempt to remove Assad, and that the bulk of the foreign mercenaries will either be killed or captured.”

Jag är mer avvaktande. Visst har det varit riktiga framgångar sedan Ryssland gick in i kriget mot terrorismen, men jag är inte alls säker att någon avgörande seger har skett. Hoppas jag har fel!

i Andra om: ,, , , ,
,, , Syrien, , , , , ,

Nyhetsbanken I Nyhetsbanken II Consortiumnews 25/6 Pål Steigan 26/6 Blogginlägg 26/8 2014 Blogginlägg 29/7 2015 Counterpunch 24/11 2015 Express 25/11 att NATO DWN 29/10 Pål Steigan 1/11 Jan Guillou i Ab Bärgslagsbladet Arboga Tidning 27/10 Professorsblog 28/10 Pål Steigan 23/10 Putin talar med Saudiarabiens kung New York Times om Rysslands krigSputnik News 23/10 Möte mellan Assad och Omans utrikesminister Sputniknews 26/10 Globalresearch om krig mot ”moderata rebeller” ETC 17=10 Ab om Syrien Synapze-artikeln Newsnow McCain SvD 1/10 Globalresearch 1/9 2015 Guardian 28/9 Washington Post Holland om Putins fredsplan Guardian DN 27/9 Press TV 21/9 Counterpunch 23/9 Ryssland planerar flygattacker mot ISISRyska uttalanden 24/9 Foreign Policy SR Bo-Inge Andersson 25/9 Pål Steigan 19/9
Blogginlägg 13/9 Ryssland hjälper Syrien New York Times 17/9 Opednews ” target=”_blank”> DN 3/9 Russia Today Christian Science Monitor 8/9 The Guardian ABC News Pål Steigan 1/9 DWN USA & Co stödjer ISIS! Intervju med general Flynn Pål Steigan 3/8 Senator Black Todayszaman Aftonbladet 28/7 EU-observer 28/7 Pål Steigan 27/7 Al-monitor Pål Steigan 29/7 Globalresearch om DIA-rapporten Zero-hedge om DIA-rapporten Om DIA-rapporten Pål Steigan 25/5 Daily Mail 26/5 DN 13/5 Pål Steigan 5/5 Clarkes CNN-intervju Newsweek 12/1 Globalresearch 19/2 om ”kriget mot IS” DN 26/2 Joe Bidens medgivande New Eastern Outlook Sveriges radio 20/11 Reuters 7/11 ABC 21/11 Globalresearch 30/9 Daniel Ellsberg SvD 6/10 DN 11/9

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelTyrkias versjon og NATO
Neste artikkelJuncker: – Faller Schengen, faller euroen!