Tyrkias versjon og NATO

0

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier i en kommentar til Tyrkias nedskyting av det russiake kampflyet at «– Vi står sammen med Tyrkia. Vi vil fortsette å følge med på utviklingen nær NATOs grenser.»

NATO gir et inntrykk av å støtte Tyrkias versjon av det som skjedde, men tilslutninga er overraskende halvhjertet til å komme fra den kanten.

Tyrkia har da også sendt et brev til FN der Tyrkia sjøl, antakelig ufrivillig, avslører hvor «triggerhappy» de har vært. I brevet står det at flyet var innenfor tyrkisk luftrom i 17 sekunder i en lengde av 1,15 miles. De burde ha kontrollert regnestykkene sine før de forfattet et slikt brev. Det de påstår er altså at flyet holdt en hastighet på 243 miles/time eller 391 km/t. Det er stallefart for et fly som dette. En Su-24 har en maksfart på 1320 km/t, så sjøl om vi skulle godta Tyrkias påstand om at flyet var over tyrkisk territorium, så kan det bare ha vært noen få sekunder.

Som den høytrangerte tyrkiske piloten Beyazit Karatas sier, så var det russiske flyet ingen trussel mot Tyrkia. Og sjøl USA mener at det kan bare ha vært snakk om et par sekunder. Tyrkia hevder at de «advarte piloten 10 ganger». Det lar seg ikke gjøre på den tida vi snakker om. Et annet spørsmål er: hvor var flyet da det ble skutt ned? Hvis det var over tyrkisk territorium i bare noen få sekunder, så var det høyst sannsynlig over syrisk territorium da det ble skutt ned. Dette viser også at de som skjøt, har vært veldig løse på avtrekkeren. Her ville man skyte ned et russisk fly.

Noen tyrkiske kommentatorer sier at dette var en provokasjon som hadde til hensikt å hindre en videre tilnærming mellom Tyrkia på den ene sida og Russland og Kina på den andre. Andre understreker at «sultan Erdoğan» og hans hemmelige tjenester MIT innser at de står med ryggen mot veggen, og at de derfor ønsker en eskalering som også trekker NATO djupere inn.

Det er også klart at Tyrkia ser at Russland er i ferd med å knekke de terroristgruppene som Tyrkia støtter i Syria, og at dette kan være den militære bakgrunnen for nedskytinga. I så fall er det dårlig beregning. Episoden kommer til å føre til at Russland blir enda mer knallhard i å utrydde nettopp disse terroristleirene. Og det blir ikke bedre av at Tyrkias turkmenske venner har publisert en video der de hevder å ha skutt ned, les henrettet, de russiske pilotene da de hang i fallskjerm.

Deutsche Wirtschafts Nachrichten sier ganske riktig at NATO er blitt nervøs på grunn av Russlands effektive krig mot IS/Da’esh og andre terrorister i Syria, fordi den «avslører NATO-medlemmet Tyrkias forhold til islamistisk terror.»

Og det er naturligvis pinlig for Obama at Russland nå bomber de terroristene som USA har finansiert og bygd opp.

Obama har antakelig innsett at USAs strategi har slått feil, og ønsker å komme ut av den fella landet har havnet i. Tyrkias nedskyting av det russiske Su-24-flyet kan gjøre det vanskeligere for ham. Skal se at det også var en av hensiktene?

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.