EU tar kontroll over regjeringa i Romania

0

EU har for første gang tatt over neste hele regjeringsmakta i et medlemsland. I Romania er det innsatt ei regjering av teknokrater der de fleste kommer fra EU-jobber, fra IMF – og til og med fra en tenketank i USA. Det er Deutsche Wirtschafts Nachrichten som skriver dette.

Den nye statsministeren heter Dacian Ciolos, og har vært landbrukskommisær i EU. Som finansminister overtar Anca Paliu-Dragu, som har vært rådgiver både for EU-kommisjonen og for IMF. Ny justisminister blir Cristina Guseth, som har jobbet for EU-kommisjonen i Buchuresti og som leder Romania-seksjonen av Freedom House. Freedom House er finansiert av USA og er et redskap for USAs regjering, lett kamuflert som NGO.

Tidligere Romania-ambassadør til EU, Mihnea Motoc, blir forsvarsminister. Achim Irimescu fra landets EU-delegasjon blir landbruksminister, mens Aura Raducu fra den europeiske utvilingsbanken blir sjef for departementet for EU-midler.

54 mennesker ble drept og over 150 skadd under en brann i nattklubben Colectiv I Romanias hovedstad Bucuresti 30. okrober 2015. Tirsdag 3. november gikk 15.000 mennesker ut i en minne- og protestdemonstrasjon i bygatene. Protestene ble så omfattende på grunn av et oppdemt raseri mot korrupsjonen i landet, mot fattigdommen og arbeidsløsheten. Dette eksploderte i sorgen over de drepte.

Protestene førte til at statsminister Victor Ponta måtte gå av. Han var fra før satt under etterforskning på grunn av omfattende korrupsjon, samt skattesvindel og hvitvasking av penger. Den dagen Ponta gikk av demonstrerte 35.000 mennesker i gatene i Bucuresti.

EU har altså tatt bukta og begge endene i Romania, men noen løsninger på krisa i landet ligger ikke i kortene, så det er all grunn til å tro at misnøyen vli blusse opp igjen om ikke så lenge.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.