Nå skal velferdsstaten smadres

0

Angrepene på velferdsstaten har pågått lenge. Den storstilte privatiseringa av barneomsorg og helsevesen som begynte med barnehageforliket var den første virkelig store omlegginga. Raseringa av det organiserte arbeidslivet gjennom bruk av importerte kontraktører på luselønn – under dekke av EØS-avtalen – har vært og er det neste.

siv jensen

Nå har masseimmigrasjonen gitt borgerskapet den slegga som skal til for å smadre velferdsstaten en gang for alle. Og det beste av det hele, sett fra kapitalens synsvinkel, er at venstresida ikke bare vil godta det, men applaudere det, siden velferdsstaten vil bli smadret for en god sak.

Overdrivelse? Nei. Her fra Italia ser jeg venstreorientert mobilisering for å «bruke skatteletten til Syriadugnaden».

Dette høres jo både solidarisk og radikalt ut. Og intensjonene er utvilsomt de beste. Problemet er bare at venstresida allerede har brukt opp skatteletten i sine alternative budsjetter og sin retorikk. SV har brukt skatteletten til å styrke kommuneøkonomien, heldagsskolen, til ansatte i hjemmetjenesten og sykehjem, samt til å styrke kommunesektoren.

Rød Ungdom har brukt skatteletten til 11 måneders stipend og studielån.

Partiet Rødt har så vidt jeg kan se ikke lagt fram noe alternativt statsbudsjett, men som alternativ til skattelette har man snakket om grønn fastlandsindustri, fornybare pilotprosjekter og grønne arbeidsplasser.

Og alt dette er utmerkede og verdige formål som alternativer til skattelettelsene. Men hvis man så setter i gang en kampanje for å bruke skattelettelsen til immigrasjonskostnader (kostnader som man vel benektet eller ikke ville snakke om for bare noen uker siden), så er det sine egne hjertesaker man fraskriver seg.

Andre på venstresida har vært rause med oljefondet og sagt at immigrasjonsregninga kan betales med peeng på bok. Men dette er å spre illusjoner. Oljefondet er blitt en del av internasjonal finanskapital, og det er all grunn til å diakutere bruken av det. Men da bør man jo helst ha en helhetlig politikk for det.

Og dessuten er det jo ikke det som vil skje. Vi veit hvem som har makta i Norge og vi veit utmerket godt at immigrasjonskrisa vil bli brukt til å rasere kommunebudsjetter, som alt fra før har knape tidr. Den vil bli brukt til å kutte i velferdsordninger, pensjoner og trygder. Å late som om det er noe annet som kommer til å skje, er mer enn lovlig naivt.

Og migrasjonskrisa vil bli, og blir allerede brukt, til å gjø opp en guffen klasse av velferdsbaroner, som vil gjøre milliardformuer på utleie av boliger til 60.000 kroner måneden.

Migrasjonskrisa er vår sjokkdoktrine. Når sånne akutte kriser oppstår og folk står rådville, viser kapitalens representanter en uhyre dyktighet og handlekraft når det gjelder å ødelegge velferdsordninger som det ellers ville ha blitt en kjempestor kamp om.

Det hadde vært en fordel om venstresida, eller det som måtte være igjen av den, våknet av dvalen og slutter å snakke som om dette er snakk om en nasjonal dugnad. Bare ordene «bredt nasjonalt forlik» burde få venstresida og fagbevegelsen til å gå i kampformasjon. Dette blir et råkjør fra kapitalens side mot lønninger, arbeidslivsavtaler, pensjoner, trygder og sosiale ordninger – alt for den gode sak, naturligvis. Å tro noe annet er å tro på julenissen, det vil si, det er vel egentlig mer realistisk å tro på nissen.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.