Men norske politikere godtar alt

0

Den tyske ambassdøren til USA har protestert overfor USAs regjering på grunn av at Washington hindrer innsyn i viktige dokumenter i TTIP-forhandlingene, skriver Süddeutsche Zeitung.

Den tyske regjeringa vil ikke lenger godta at USA nekter medlemmer av Forbundsdagen innsyn i forhandlingstekstene om TTIP. Det tyske økonomidepartementet har derfor instruert Tysklands ambassadør til Washington om å legge inn en formell protest. I regjeringskretser i Berlsin sies det at ambassadøren gorde dette overfor USAs handelsrepresentant Michael Froman.

Den eneste muligheten medlemmene av Forbundsdagen har er å oppsøke et spesielt lesrom i USAs ambassade dersom de vil lese TTIP-tekstene.

Tysklands regjering har «gjentatte ganger og besluttsomt» satt seg imot USAs og EU-kommisjonens holdning for å sikre en utviidelese av Forbundsdagens tilgang til dokumentene. Dette presset har ikke lykkes.

Så nå gikk Tyskland til det skrittet å legge inn en formell protest. I motsetning til hva som er tilfelle i Europa, har alle medlemmer av USAs kongress tilgang til TTIP-dokumentene.
Hvis man trenger en illustrasjon på herre og knekt-forholdet mellom USA og dets såkalte allierte i Europa, kan man knapt finne noe bedre.

Den franske statssekretæren for utenrikshandel, Matthias Fekl, sa i september i et intervju med avisa Sud-Ouest,  at TTIP-forhandlingene ikke gjør framskritt, og at den franske regjeringa vurderer å bryte forhandlingene.

Avisa Libération kommenterer utfallet fra Fekl og spør hvorfor han er så sint. Den viser til et intervju avisa gjorde med ham i juni der han klagde på «et totalt fravær av åpenhet»:

Parlamentarikerne skal ha tilgang til dokumentene, men det får de ikke. Det får man bare i sikre rom i den amerikanske ambassaden. Amerikanske lovgivere har mye større tilgang til en rekke dokumenter enn det de europeiske parlamentarikerne har. Jeg krever gjensidighet.

Fekl sier også at det overhodet ikke er kommet noen seriøse tilbud fra USAs side.

Tyskland og Frankrike protesterer altså mot hemmeligholdet av TTIP-dokumentene, men hører vi noe liknende fra Børge Brende og Erna Solberg, eller for den del fra «opposisjonsleder» Jonas Gahr Støre?

De har vært på dressurkurs alle sammen og tenker sikkert at hvis de er eksemplarisk lydige, kan de kanskje få en like stor belønning som Jens Stoltenberg fikk da han gikk i spissen for å bombe Libya.

 

Forrige artikkelProblemet med det nyliberale venstre
Neste artikkelHvem står bak forbrytelsene i Paris?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).