Men norske politikere godtar alt

0

Den tyske ambassdøren til USA har protestert overfor USAs regjering på grunn av at Washington hindrer innsyn i viktige dokumenter i TTIP-forhandlingene, skriver Süddeutsche Zeitung.

Den tyske regjeringa vil ikke lenger godta at USA nekter medlemmer av Forbundsdagen innsyn i forhandlingstekstene om TTIP. Det tyske økonomidepartementet har derfor instruert Tysklands ambassadør til Washington om å legge inn en formell protest. I regjeringskretser i Berlsin sies det at ambassadøren gorde dette overfor USAs handelsrepresentant Michael Froman.

Den eneste muligheten medlemmene av Forbundsdagen har er å oppsøke et spesielt lesrom i USAs ambassade dersom de vil lese TTIP-tekstene.

Tysklands regjering har «gjentatte ganger og besluttsomt» satt seg imot USAs og EU-kommisjonens holdning for å sikre en utviidelese av Forbundsdagens tilgang til dokumentene. Dette presset har ikke lykkes.

Så nå gikk Tyskland til det skrittet å legge inn en formell protest. I motsetning til hva som er tilfelle i Europa, har alle medlemmer av USAs kongress tilgang til TTIP-dokumentene.
Hvis man trenger en illustrasjon på herre og knekt-forholdet mellom USA og dets såkalte allierte i Europa, kan man knapt finne noe bedre.

Den franske statssekretæren for utenrikshandel, Matthias Fekl, sa i september i et intervju med avisa Sud-Ouest,  at TTIP-forhandlingene ikke gjør framskritt, og at den franske regjeringa vurderer å bryte forhandlingene.

Avisa Libération kommenterer utfallet fra Fekl og spør hvorfor han er så sint. Den viser til et intervju avisa gjorde med ham i juni der han klagde på «et totalt fravær av åpenhet»:

Parlamentarikerne skal ha tilgang til dokumentene, men det får de ikke. Det får man bare i sikre rom i den amerikanske ambassaden. Amerikanske lovgivere har mye større tilgang til en rekke dokumenter enn det de europeiske parlamentarikerne har. Jeg krever gjensidighet.

Fekl sier også at det overhodet ikke er kommet noen seriøse tilbud fra USAs side.

Tyskland og Frankrike protesterer altså mot hemmeligholdet av TTIP-dokumentene, men hører vi noe liknende fra Børge Brende og Erna Solberg, eller for den del fra «opposisjonsleder» Jonas Gahr Støre?

De har vært på dressurkurs alle sammen og tenker sikkert at hvis de er eksemplarisk lydige, kan de kanskje få en like stor belønning som Jens Stoltenberg fikk da han gikk i spissen for å bombe Libya.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.