TTIP – ikke mye innsyn for de folkevalgte

3

Som kjent er det svært viktig for USA å holde forhandlingene om TTIP så hemmelige som mulig. I Tyskland er dette nå et tema, fordi de folkevalgte i Forbundsdagen har krevd å få innsyn i dokumentene. Men det er lettere sagt enn gjort, melder Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Delegerte til Forbundsdagen blir effektivt hindret i å få innsyn. Dokumentene kan bare leses ett sted, og det er i den amerikanske ambassaden to ganger i uka mellom 10 og 12 på formiddagen. Hittil har bare 139 representanter hatt muligheten til å bla i papirene. (Sleivspark: kunne de ikke gjort det femte onsdag i måneden mellom halv tolv og 11.30?)

Dette viser mange ting, for eksempel at dette ikke er en avtale mellom likeverdige, det er et USA-diktat overfor vasallene, og det er noe folket ikke skal få vite noe om før fella har smekket igjen bak oss, og ikke en gang de folkevalgte i EUs største nasjon er tiltrodd et absolutt innsyn i en «avtale» som vil være skjebnesvangre for alle som går med på den.

Hvordan er det mulig at folkevalgte parlamentarikere fortsatt godtar dette? Etter grunnloven i europeiske land er de de fremste representantene for sine folk. Og så får de ikke sette seg inn i en «avtale» som vil endre de fleste spilleregler i samfunnet og sette det nasjonale lovverket til side!? Og dette har de mage til å kalle demokrati?

WikiLeaks har publisert den endelige, men fortsatt hemmelige, avtaleteksten for TPP-avtalens avsnitt om intellektuelle rettigheter. TPP betyr Trans-Pacific Partnership, og TPP-avtalen gjelder i første omgang USA, Canada, Australia, New Zealand, Malaysia, Singapore, Japan, Mexico, Peru, Vietnam, Brunei og Chile. Men det er ingen tvil om at USA vil legge den til grunn også for TTIP- og TISA-avtalene, som EU og blant annet Norge forhandler om.

Teksten viser at de multinasjonale selskapene vil øke sin makt vesentlig på alle områder som har å gjøre med patentrettigheter, publisering, medisin – og global ytringsfrihet.

 

 

KampanjeStøtt oss

3 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.