Saudi Arabia: Tøffe tider forut

37

Saudi Arabia bruker penger som om det ikke fantes noen dag i morgen, som en full sjømann på landlov. Landets enorme oljeinntekter har gjort det mulig å kjøpe utenlandske politikere, avanserte våpen, siste nytt i moderne teknologi – og bestikke befolkninga til å holde seg i ro og ikke tenke på opprør.

saudi prinser
Alle verdens toppledere kom til begravelsen til kong Abdullah i Riyadh. Alle ville vise sin sorg over halshuggerkongens bortgang.

Saudi Arabia fører en forbrytersk krig mot nabolandet Jemen og har pøst lassevis med penger og ressurser inn i jihadistbevegelser i Midt-Østen og Nord-Afrika. Dessuten har landet, som regner seg som «vokteren av de to helligdommer», drevet en verdensomspennende og kostbar misjonvirksomhet for sin spesielle variant av ekstremt konservativ islam – wahhabismen også kalt petro-islam. Landet skal ha finansiert om lag 2000 moskeer i utlandet og et stort antall koranskoler og salafistnettverk.(Saudi Arabia, som ikke tar imot flyktninger fra Syria, har tilbudt å gi sitt bidrag i form av bygging av 200 nye moskeer i Tyskland.)

Men Saudi Arabia trenger en oljepris på minst 105 dollar fatet for å balansere budsjettene sine, ifølge Det internasjonale pengefondet. Nå ligger oljeprisen, ikke minst takket være Saudi Arabias priskrig, på 48 $ per fat. Hvis prisen holder seg der framover, vil det gå bare fem år for kista er tom, ifølge IMF.

Saudi Arabia er et rikt land fullt av fattige mennesker. Det lever 30 millioner innbyggere i landet, bare halvparten er saudiere, resten er fremmedarbeidere, stort sett uten rettigheter. Det finnes lite offisiell statistikk over fattigdommen, men The Guardian hevder med støtte i presserapporter at mellom to og fire millioner saudier lever under fattigdomsgrensa. Saudi Arabia har en ung befolkning som vikser raskt. To tredeler av innbyggerne er under 30. Arbeidsløsheten blant dem er høy.

Saudi Arabia er ikke i stand til å produsere mat til å mette sin egen befolkning, ikke på langt nær. 80% av maten importeres, og fra 2016 vil landet slutte helt å produsere hvete.

På toppen av dette diktaturet finner vi den saudiske kongefamilien, som ifølge Forbes skal være på 30.000 personer, hvorav 4000 prinser kan leve i den ytterste luksus uten å gjøre et arbeidsslag. Og på grunn av flerkoneriet regner man med at kongefamilien kan bli doblet fram til 2020.

Saudi Arabia bruker 10,4% av sitt BNP på militærvesenet. Det er uten sammenlikning mest i verden og det dobbelte av nummer to, De forente arabiske emiratene. Prinseklassen er livredde for at jihadistene skal komme å ta dem, noe de kan ha grunn til. Den islamske staten og Abu Bakr al-Baghdadi har erklært at de skal erobre Saudi Arabia for kalifatet sitt.

Den krigen Saudi Arabia fører mot Jemen har skapt en stor humanitær krise i det fattige landet, men den har også ført til at Saudi Arabias grenseprovinser blir angrepet av den jemenittiske houthi-bevegelsen.

Alt tyder på at Huset Saud lever på lånt tid, og at den tida begynner å bli knapp. IMF anbefaler en kraftig nedskjæringspolitikk, og det er slett ikke gitt at de fattige i Saudi Arabia uten videre vil finne seg i det, på tross av militærdiktatur og halshogginger. Så Børge Brende og andre norske politikere får nyte saudiarabisk gjestfrihet så lenge den varer. Det er ikke sikkert det blir så veldig lenge.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


37 KOMMENTARER

 1. Hvis dette er tilfelle så er det nok verre for Norge. Jeg har sett estimat for Saudi på 7 dollar fatet for utvinning av olje. Greit at de har gjeld. Noe som alle land har fått etter hvert . Men noe skurrer her. De villle vel aldri sette i gang denne aksjonen hvis det stod så dårlig til? Velger derfor å katalogisere denne nyheten i samme folder som denne.
  https://midtifleisen.wordpress.com/2015/10/11/har-isis-virkelig-smuglet-olje-til-en-verdi-av-3-millioner-dollar-til-tyrkia-hver-dag/

  • Tjolahopp, Halvor. Ferdigkorrumperte myndighetspersoner og andre power-trippers kan ikke nevnes i samme avsnitt som «etikk/ etisk» uten å gjøre alvorlig vold på språket.

   Mulig det bare er meg som har visse læremessige utfordringer (thick as a brick, som det heter på nynorsk), men tar sjansen på å komme ut av skapet som litt enkel, for om mulig å få avklart hvorvidt lenken til et videoklipp i kommentaren din er feil.
   Interessant tema Catherine Austin Fitts tar opp, selv om det virker på meg som om hun er en smule overentusiastisk på vegne av egen nyvunnen flik av innsikt i pengevaskingens vidunderlige verden.

   Uansett, klippet synes ikke å høre hjemme i den konteksten du presenterer det i. Om jeg tar feil; se forrige avsnitt. Leksehjelp ønskes. Dersom jeg har rett, legges det med dette i stedet inn bestilling på det riktige klippet. 😉 Gode og forbilledlige eksempler fra vårt eget samfunn på effektiv administrasjon av brød og sirkus til formål å opprettholde en viss ro på avdelingen mottas alltid med interesse.

   • Poenget er den Røde Knappen. Den norske befolkninga er neppe mer rakrygget enn det Austin Fitts’ lille spørreundersøkelse (blant formentlig etisk høyverdige individer) antyder om USAs. «Vi» lukker så altfor gjerne øynene eller ser en annen vei (spesielt når det kan vartes opp med liksom-raddiser som kan understøtte den oppbyggelige «don’t rock the boat»-narrativen). Skal folk liksom forventes å gi avkall på alle sine velferds- og frynsegoder bare for at vi skal få en slutt på at vi selv deltar i overgrepene? Overføringsverdien av hennes lille eksperiment tør være enorm.

    • Takk, point taken. Evnen til fortrenging på slike områder er nok såpass stor at om du prøvde å presisere sammenhengene inntil de ikke kunne misforstås, og så be folk om å ta ansvaret (trykke/ ikke trykke på knappen), tror jeg du kunne studert på kloss hold et interessant rekordforsøk i vikarierende argumenter og preventive sanntidstiltak mot kognitiv dissonans. Men ingen ville trykket, og om en løs kanon uten næringsvett hadde nærmet seg knappen hadde de andre overmannet vedkommende for å hindre det. Knappen måtte vi så kastet til havs, for siden aldri mer å snakke om den. -Hvilken knapp? Det finnes ingen knapp. Mer rødvin, anyone?

     • FED&CO creates its own market. We give you a bloody circus, a good entertainment, and our deliveries in our combats is a part of the ticket you pay – to see our horror theater. As a partner in our corporation is your loyalty unconditional, `cause the show must go on.

      Skal vi gi fredsprisen til Baksaas, Putin, Kerry og Fridman? Nå begynner energi og tele-kabalen å gå opp, pluss moms til oljeprofittørene – i det Putin og Kerry/Obama hånd i hånd «sluttfører» konsortiutformingen i bl.a. midtøsten. «Telenorsalg» av Vimpelcom vil medføre et sannsynlig tap på 7,5 mrd. Fridmans Alfa Group (L1 energy) er på full fart inn i norsk energi gjennom «Tyske DEA», ledet av Executive Chairman og frackingsjef Lord Brown (ex chairman BP). «Det Amerikanske Justidepartementet kunngjorde 5. oktober 2015 – at forliket mellom BP og amerikanske myndigheter resulterte i en bot til BP på 20,8 milliarder dollar mht Deepwaterutslippet i 2010» – Forliket ble inngått med hensyn til «lav oljepris» https://en.wikipedia.org/wiki/John_Browne,_Baron_Browne_of_Madingley

      Våre smekkfulle oljelager skal nå tømmes med bomber og granater – og våre «brilliante» spåmenn og BlackRock får antageligvis rett i at oljeprisen vår vil stige etterhvert, herunder «vekst i kinesisk transport og helt andre klimatrusler». Kan ikke «Rockefellers», div Lorder/Baroner, Oljekonger og Oligarker finne seg en annen planet å spille sjakk på? Parfymemixen «politikk og religion» klarer neppe å overdøve skitlukta denne gangen. Pave Frans kaller grådighet «djevelens møkk» – I og for seg en metaforisk sannhet, fordi denne sinnslidelsen er kilden til alt ondt. Psykiske lidelser ligger latent i organismer med hjerne. En psykose utløses ofte gjennom opplevelser, og i stor grad skjer dette i miljøer vesenet omgås (!) – En forskning på slike mentalt forstyrrede tilfeller ville kanskje føre til en (ikkepatentert!) medisin. Det vi i så fall være et kjærkomment tilskudd for vi som har tilegnet oss noe oppdragelse, og vet betydningen av ordlyden «respekt og nestekjærlighet», og med et ørlite håp om en framtidig bærekraftig økologi. Ses i baren…

     • FED&CO creates its own market. We give you a bloody circus, a good entertainment, and our deliveries in our combats is a part of the ticket you pay – to see our horror theater. As a partner in our corporation is your loyalty unconditional, `cause the show must go on.

      Skal vi gi fredsprisen til Baksaas, Putin, Kerry og Fridman? Nå begynner energi og tele-kabalen å gå opp, pluss moms til oljeprofittørene – i det Putin og Kerry/Obama hånd i hånd «sluttfører» konsortiutformingen i bl.a. midtøsten. «Telenorsalg» av Vimpelcom vil medføre et sannsynlig tap på 7,5 mrd. Fridmans Alfa Group (L1 energy) er på full fart inn i norsk energi gjennom «Tyske DEA», ledet av Executive Chairman og frackingsjef Lord Brown (ex chairman BP). «Det Amerikanske Justidepartementet kunngjorde 5. oktober 2015 – at forliket mellom BP og amerikanske myndigheter resulterte i en bot til BP på 20,8 milliarder dollar mht Deepwaterutslippet i 2010» – Forliket ble inngått med hensyn til «lav oljepris»

      Våre smekkfulle oljelager skal nå tømmes med bomber og granater – og våre «brilliante» spåmenn og BlackRock får antageligvis rett i at oljeprisen vår vil stige etterhvert, herunder «vekst i kinesisk transport og helt andre klimatrusler». Kan ikke «Rockefellers», div Lorder/Baroner, Oljekonger og Oligarker finne seg en annen planet å spille sjakk på? Parfymemixen «politikk og religion» klarer neppe å overdøve skitlukta denne gangen. Pave Frans kaller grådighet «djevelens møkk» – I og for seg en metaforisk sannhet, fordi denne sinnslidelsen er kilden til alt ondt. Psykiske lidelser ligger latent i organismer med hjerne. En psykose utløses ofte gjennom opplevelser, og i stor grad skjer dette i miljøer vesenet omgås (!) – En forskning på slike mentalt forstyrrede tilfeller ville kanskje føre til en (ikkepatentert!) medisin. Det vi i så fall være et kjærkomment tilskudd for vi som har tilegnet oss noe oppdragelse, og vet betydningen av ordlyden «respekt og nestekjærlighet», og med et ørlite håp om en framtidig bærekraftig økologi. Ses i baren…

     • @JAP
      Endelig en original tanke, det gir alltid trettisyv bonuspoeng! Rart at de av krigs- og konsensuspartiene som ønsker å øke skattene ikke har sett hvilket godt og hittil ikke anvendt argument de har. Krigsteaterbilletter! Yess, og de skal ikke bli billigere! Det er allerede varslet en økning av NRK-avgiften, men sofa-orkesterplasser til spennende hyper-reality bør det være mulig å ta en god del mer for. Og sånne F-35’er er faktisk svinedyre. Sånn er det blitt i dag, selv de mest grunnleggende livsnødvendigheter er det enkelte som er samvittighetsløse nok til å skulle berike seg på. Men det var en digresjon. Poenget er at vi trenger dette. Jeg vet virkelig ikke hvor jeg hadde vært i dag uten kontinuerlige rapporter om krig i Midtøsten og sultkatastrofer i matfat … sorry, Afrika, fra jeg ble født rundt kambrium eller borti der en gang, og til dags dato.

      De nevnte duer er selvfølgelig svært gode, for ikke å si knallsterke kandidater, men jeg synes liksom at fredsprisens glans har falmet litt etter at Thorbjørn Jagland gikk av som komitéens leder, så jeg er ikke lenger så engasjert i akkurat det spørsmålet.

      Du nevner BlackRock, NBIMs pride & joy. Jeg leste meg litt opp på BlackRock og Larry Fink forleden, og følte meg plutselig som en simpel tjuv når jeg måtte innrømme for meg selv at det faktisk var litt penger igjen på kontoen min. Sorry Larry, jeg overfører dem i morgen tidlig. Takk for tålmodigheten.

      Jeg vil også ha medisin. Ses i baren, ja.

 2. Såvidt jeg klarte å oppfatte, var hovedårsaken til oljeprisfallet at Saudi-Arabia begynte å pøse olje ut på markedet. Flere oppfattet da manøvren som et forsøk på, i ledtog med USA, å ramme Russland slik at det skulle knekke Russlands økonomi. Det har nå kommet fram at lagrene av olje i USA var svært store. De hadde altså råd til en synkende oljepris en stund. Og jeg tror at dette faktisk er den reelle årsaken til oljeprisspillet. Men nå begynner lagrene i USA å bli mindre, og samtidig har oljeprisfallet ført til utsikter til mindre solid økonomi i Saudi-Arabia. Den USA/Saudiske planen holder altså på å gå i stå, og oljeprisen stiger. Jeg mener at denne artikkelen i DN styrker min teori: https://www.dn.no/nyheter/energi/2015/10/22/1509/Oljepris/han-spdde-oljeprisnedturen-n-tror-han-p-oljeprisoppgang.

  • Bare sett den inn hvor som helst. Jeg kan bare snakke for meg selv, men jeg kommer garantert til å oppdage den i hvert fall. 🙂

    • Jøss. Får håpe redaktør Steigan får med seg dette og ser gjennom alt av innstillinger som kan tenkes å være relevante. Hele avisen/ bloggen var jo forsåvidt også nede noen timer i morges, så noe er det.

     • @JAP
      Nå ble det ikke nødvendig å bruke epost denne gangen,men jeg er uansett betrygget av å høre at du fikk den disclaimeren. Systemet virker. Folk som åpenbart ikke fyller konformitetskravene bør det alltid holdes et ekstra godt øye med. Når man ser hva enkelte hittil har sluppet unna med av systemkritikk og frihetsdrømmer kan man av og til få inntrykk av våre høye beskyttere og gavmilde velgjørere er blitt så husvarme, tunge i Chesterfield’ene og tøffe i trynet at de mener man ikke trenger å bry seg om dissidenter. Det hadde jammen tatt seg fint ut.

 3. Nok et poeng for Pål at han bringer slikt opp. Regnestykker implisert er ellers basert på en blanding av krystallkuler og klinkekuler. Jeg vil si at obs på gul lapp er aktuelt. Dette kan ha omfattende politiske følgemuligheter i kalifatssammenheng.
  Noen stor grunn til å tenke USA som pristrykker i olje sammen med Saudi Arabia finner jeg ikke, men aktørene er ikke bare nasjoner. De er både fler og færre.

  • Det kan det godt være, men dersom det er laget en regel (som ikke bare setter lange kommentarer på vent for manuell moderering), enten ved bruk av Control Comment Length plugin for WordPress eller en ren kodesnutt, burde det kommet opp en beskjed ved forsøk på å poste lange kommentarer, f.eks. slik:

   «Anmerkung ist zu lang. Bitte bewahren Sie Ihre Anmerkung weniger als 1000 Zeichen,» eller noe på tysk. Eller

   «Comment is too long. Please keep your comment under 1000 characters,» for oss som ikke er så gode i regning.

   Pål? Ke du tru?

    • Jepp, nå er kommentaren på. Fine greier. 🙂

     Mvh
     Sancho Panzer

     ——————————————————-

     Gravejournalister og nettavisutgivere som må være sin egen IT-avdeling har ikke kvelds- eller søndagsfri. Nå ser De kanskje hvilket evighetsarbeid De har lagd for Dem selv med dette plagsomme nettstedet Deres, fordømte oppvigler. Våre tanker går til de pårørende.

     La oss gi Dem et godt råd, Steigan; Legg ned dette fullstendig irrelevante prosjektet og kos Dem med Amarone og en god, oppbyggelig bok resten av Deres liv. «Principles of Political Economy» (1848) av John Stuart Mill kan anbefales. De trenger ikke absolutt å slite Dem ut ved å forsøke å «redde verden», Steigan. Slappe av og hvile, nå. Vi har fast grep om roret, vet De. Det er uansett et døfødt prosjekt, og De ser jo selv hvilken broget forsamling De har å søke støtte og supplerende tøv hos/ bidrar til å forvirre; bitre, avdankede radikalere, akademisk beleste syrehoder og andre drop-outs, paranoide konspirasjonsteoretikere som ikke en gang har pønsket ut vrangforestillingene sine selv, pretensiøse essayister uten ett eneste komma av original innsikt å melde – og svensker.

     Det er aldri for sent å gi opp, og aldri for tidlig å angre. Dersom De nå snart innser at gamle, knirkete vindmøller slett ikke er en verdig motstander for en gammel kriger som Dem, er det mulig vi etter en ny bakgrunnssjekk til og med kan finne en plass ved kirsebærskålen til Dem, Steigan. Gamle kolleger av Dem hilser og sier at de ser frem til et gjensyn, og at de nå hadde begynt å tro at De aldri kom til å ta til vettet.

     Ja, men da sier vi det sånn da, Steigan. Bedre sent enn aldri! Velkommen skal de være!

     Mvh
     Gutteklubben Grei

     • Knis 😀 – enda en pilspiss som preller av på rustningene deres ^^ – Håper de får med seg dette, selv om retorikken din garantert vil fremstå som kryptert, hvor de atter en gang vil fortsette å diktere i sin sinnslidelse, til den «barmfagre» stenografen – sittende over sitt fang.

     • @JAP

      Jajamen, der skal det nok både diktes og dikteres til parnasset skjelver i grunnvollene. Men jeg blir litt urolig når jeg ser hva du antyder ang. barmfagre stenografer. Ikke det at jeg er så mistenksom mot hedersfolk at jeg virkelig tror at de har gått hen og benyttet stordriftsrabatten til nyinvesteringer hos en leverandør av kvalitetsbarmfagre stenografer uten å si fra til meg, men et eller annet må ha sviktet i rutinene, for min stenograf er fremdeles den samme gamle høyrehånden. Makan.

 4. […] Saudi Arabia er et rikt land fullt av fattige mennesker. Det lever 30 millioner innbyggere i landet, bare halvparten er saudiere, resten er fremmedarbeidere, stort sett uten rettigheter. Det finnes lite offisiell statistikk over fattigdommen, men The Guardian hevder med støtte i presserapporter at mellom to og fire millioner saudier lever under fattigdomsgrensa. Saudi Arabia har en ung befolkning som vikser raskt. To tredeler av innbyggerne er under 30. Arbeidsløsheten blant dem er høy. Så rett under overflaten murres det, og der vaker de islamistiske gruppene. Når staten skal spare et beløp tilsvarende over 300 milliarder norske kroner i 2016 i forhold til 2015, så er potensialt for misnøye stort. 2016 er det året da Saudi Arabia har bestemt seg for å kutte ut all egenproduksjon av hvete for å gå over til å kjøpe alt på verdensmarkedet. Kornproduksjonen har alltid vært kostbar fordi den har bygd på dyre avsaltingsanlegg og kunstig vanning. Men uten egen kornproduksjon, øker sårbarheten. Den forbryterske krigen i Jemen er også et kostnadssluk for kongedømmet, og den har utviklet seg til å ble den berømte hengemyra, for til tross for sine avanserte våpen og sin hensynsløse bombing av sivile, så taper hodekapperne på slagmarka. Saudi Arabia er også verdens største våpenimportør. Landet importerte våpen for 8,6 milliarder dollar i 2014, mer enn hele Vest-Europa tilsammen. Og importen er ventet å øke med med 52% i 2015, skriver IHS Jane’s Global Defence Trade Report. En ytterligere kostnad for kongedømmet er landets subsidiering av jidadistgrupper og dets offensive misjonsvirksomhet med rundhåndet støtte til salafistiske menigheter, moskeer og koranskoler over hele verden. I en artikkel i Huffington Post hevdes det at kongedømmet har brukt over 100 milliader dollar på eksport av fanatisk wahhabisme de siste 30 årene, og at beløpet godt kan være det dobbelte. I sin tid som utenriksminister i USA innrømte Hillary Clinton at «donors in Saudi Arabia constitute the most significant source of funding to Sunni terrorist groups worldwide.» Det har ikke kommet noen signaler fra Riyadh om at kong Salman vil droppe sin imperialisme for å spare penger. Jeg vil derfor gjenta min tidligere påstand: […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.