Libyakrigen: – Hykleri, hyklera!

28
Ine Eriksen Søreide er stolt av bombingen av Libya.

Professor Terje Tvedts oppgjør med norsk Libya-politikk har utløst en rekke krav i norske medier om at den rødgrønne regjeringas beslutning om å bombe Libya i 2011 må granskes. Her fra lederartikkel i Dagbladet:

Hykleri, hyklera!

Våren 2011 gikk Norge til krig mot Libya. I løpet av fire måneder slapp seks norske F-16-fly i alt 567 bomber over Libya. Norges rolle var betydelig, ikke minst fordi våre piloter gjennomførte oppdrag mot viktige og risikable mål. President Obama omtalte det norske bidraget som meget slagkraftig og verdifullt. Knapt noen snakket om hvor mange liv — sivile og militære — som gikk tapt på grunn Norges bombetokter. Raskt ble vår krig i Libya gjemt i et mørkt skap. Tausheten lå over landet som et lavtrykk på Vestlandet. Libya fikk synke ned i borgerkrig, kaos og nød. Vi hadde gjort vårt. Resten var andres ansvar.

Libya-krigen viser hvor vanskelig det er for både politikere og medier å lære av sine feil. Det fantes ikke motforestillinger da Stoltenberg-regjeringen vedtok krig etter noen raske konsultasjoner på mobiltelefon. Noen kritiske synspunkter kom heller ikke fram da Stortinget drøftet Libya, fem dager etter at de første norske F-16-flyene var på plass. Noe seinere vedtok SV støtte til krigen på sitt landsmøte. Norske medier var for å gripe inn. Også Dagbladet som samtidig advarte mot å gå lenger enn FN-resolusjonen som var grunnlaget for militæraksjonen.

Og avisa konkluderer med: Kravet om en bred gransking får vår støtte.

Både Stavanger Aftenblad og Dagsavisen støtter kravet om granskning. Jeg har stilt dette kravet i årevis, uten å få gjenklang noen steder. Les for eksempel:

Libyakrigen: Krev uavhengig granskning!

Ødeleggelsen av Libya – et samlet storting ansvarlig

Libyakrigen: – Norge tøyde FN-mandatet

Still Stoltenberg for en krigsforbryterdomstol

Men en annen ting som også bør granskes, og det er de norske medienes unisone og totalt ukritiske støtte til Libyakrigen. Og deres totale uvilje mot å ta dette oppgjøret i ettertid. Libyakrigen er ikke bare en skamplett på norske politikere, den er en konkurserklæring for en samlet mediabransje – med uhyre få unntak.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


28 KOMMENTARER

  • Takk. Ja, i saker der makta står samlet og alle mediene danner forsvarsmur må det en del gjentakelser til. Men vann kan dryppe hull i stein. Jeg står på. 🙂

 1. Ja, man kunne ønske seg at mediehusene ikke bare var moralsk bankerott, men at de bokstavelig talt gikk konkurs.

  Uansett gjør nå mediene jobben sin: De er mikrofonstativer for Pentagon. Servile hunder som underkaster seg banksterne og det militærindustrielle komplekset.

  Noe annet har norske journalister aldri vært. De som måtte prøve å være det, blir stoppet av redaktørene, som har fått klare instrukser fra de som sitter med makten her i verden. Instrukser om hva de har lov til å sette på trykk.

  • Erna Solberg kontakter altså NTB direkte når hun skal ha noe på trykk. De bestemmer deretter hva som skal publiseres av det hun sier. Er det riktig?

   • Tror du ikke det er de samme som både utformer NTBs policy, leverer premisser, narrativer og konkret meldingsinnhold, og instruerer, presser og hjernevasker Solberg til å si det hun skal?

    • Jo, en norsk statsminister er en automat som programmeres etter behov.
     Stoltenberg var robotindustriens største seier til nå. Innimellom virker han nesten menneskelig.

    • Jeg kan på bakgrunn av mine erfaringer gi en bred og godt dokumentert forklaring på hvorfor, og hvordan mediebildet endret seg totalt fra å være en uavhengig statsmakt, til å bli et «blindfolded» talsRØR for finansøkonomiens forkastelige maktarroganse. Tanken har streifet meg at dette kunne bli et preludium for Steigans planer med å utvide sitt armslag for å stagge den griske kapitalistiske forråtnelsen man nå bivåner – før det går galt. En god start ville det ihvertfall ha blitt, men dårlig nytt for Norges vel og ve…

     • Det skal bli interessant på en litt pervers måte å se hvem som få nobelprisen. Interessant på samme måte som å åpne en gammel kasserolle i kjøleskapet som har ligget gjenglemt, for å gjette hva det en gang har vært.

      Jeg bladde videre fra linkene i og ser at flere andre lakeier og voldsmenn og kvinner er favoritter, og like kvalmende som Kerry: Juan Manuel Santos – Colombias president, Frau Angela Merkel, den russiske avisen Novaya Gazeta,(en tildeling til den må regnes som en del av informasjonskrigen mot Russland).
      Og hva med Porosjenko, hans kanditatur var nevnt i et (antageligvis forfalsket) brev i April, men det skulle ikke forbause meg om han er på den korte lista til komiteen.

     • Hva med bongotrommisenes beste venn, klapper av Den Dalai Lama’ske Skalle, tidligere fredsprisgeneral par excellence og gjenvalgt leder av Europarådet, bitchen til Barrack, Tenkeren Fra Lier? En mann som har gjort mer for fredsprisens omdømme enn Henry Kissinger og Menachem Begin tilsammen? Det er vel på tide å ta denne prisen hjem nå, Thorbjørn.

     • Ps:
      Skulle dette gå veien, kan du jo dele prisen med fredsprisfenrik Geir Lundestad. Dere er et lekkert tospann som på en finfin måte står som fremragende eksempler på besinnelse, forsoning og fredsvilje.

     • Haha, «AF»: Fredsprisen til Nobelkommiteen, kjempeidé !-)

      Og Th. J. som «tenkeren fra Lier» – kostelig.

      Rodin var kan hende litt tidlig ute med skulpturen «Tenkeren» i bronse – skulle heller vært en flott treskulptur av Th.J under tittelen «Tenkeren fra Lier»? – Det er jo ikke for sent for en annen skulptør. På den annen side, han gir jo allerede nå inntrykk av massivt treverk fra øre til øre.

      Sier bare «36,9 or bust». – Her er mannen som ga bort regjeringsmakten på trass (!). Siden har alle sparket ham oppover bare for å komme høflig unna og slippe å ha med ham å gjøre. Og så har han bare blitt stadig mer destruktiv. Som en gal grevling det er umulig å få omplassert godt – roter til bare mer og mer.

      Men det er klart, Fredsprisen har fått en viss omsnudd karakter. Nå er tolkingen invertert, av Nobels testament-passus om «den, som har verkat mest eller bäst för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser.» Det er lagt inn et taust «IKKE», så tildelingen går til «den, som IKKE har verkat mest eller bäst…».

      Nobelprisen til Kongsberg-gruppen neste… Jf. http://www.kongsberg.com/ .
      Eller kanskje Israel?
      Eller NATO?
      – Som en sånn obamask fredspris, en «Takk for at dere kanskje lar være å bombe mer nå snart»-pris?

      Eller hva med Nobels fredspris til den norske regjeringen, for fredsinnsatsen i Libya, tidligere og nå?

      Her setter kun fantasien grenser for hva som kan regnes inn under «minskning af stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser.» – Mens det primære leddet, «folkens förbrödrande», droppes stille.

      Hva med Fredsprisen til USA for utvikling av nye, taktiske atomvåpen, til «hindring og avskrekking av krig». – Jagland ville sikkert støttet det med èn gang.

     • Ullern, jeg tenker vi rett og slett som en grand finale gir den til Satan Sjøl for uvurdelig inspirasjon opp gjennom tidene, før vi så i ydmyk takknemlighet nedlegger Nobelinstituttet i trygg forvissning om at brikkene falt på plass til slutt, og at en mer verdig mottaker aldri vil tenne et lys for håp om fred.

      «Tenkeren Fra Lier» er forøvrig egentlig Steigans kjælenavn på godgutten vår, jeg bare synes det er så skrekkelig sjarmerende og betegnende.

   • En de ikke har tenkt på som het kandidat til prisen er vel John mccain? Mr atomkrig personlig. Skal vi nominere ham?

 2. Svs Bård Vergar Solhjell informerte i dag Stortinget om at han trekker seg som nestleder på neste landsyremøte i November. Kan det ha noe med dette å gjøre? Jeg har intrykk av at alle redaktørene leser bloggen din og kommer med sitt i etterkant.

  • Bård Vegar Solhjell har tilhørt høyresiden i sosialdemokratiet ganske lenge og der havner han nok også organisatorisk om ikke så lenge.

  • Han har vel siktet seg inn på en eller annen jobb i First House, FN, NATO eller en NGO som jobber for å destabilisere og ødelegge land i Midtøsten og Afrika. Jeg kjenner lusa på gangen.

 3. Ikke bare Libya krigen, men også Jugoslavia krigen bør granskes. Cr 250.000 flyktninger fra «kosovo» befinner seg i Serbia (serbere, roma, slaviske muslimer etc). Det er interessant å se hvordan albanere nå flykter fra sult i kosovo. Tusenvis albanere har søkt asyl i Tyskland, mens diverse amerikanske politikere og generaler som har deltatt i krigen kjøper opp bedrifter og annet på billig salg i kosovo. Jeg lurer på hva var Norges del av kaka var/er. Jeg vet at journalisten Kristian Kars prøver å grave litt der, men dessverre presten Bondevik nekter å åpne dokumenter for alminneligheten.

 4. Ja, det er nettopp gjentakelser av sannhet og ikke løgn som må til: Sannheten om bombingen av Libya, om massakren i Odessa og om de indre konfliktene, i Ukraina, Donbass, Russland, USA, EU, Kina og Norge. Vi må gjøre det motsatte av nazismens løgn-propaganda. Nå begynner det kanskje å snu. `Nytt på nytt` i går var et tegn i tiden, men det trengs flere aktive fredsduer i flest mulig miljøer. Har skrevet mye på andre blogger og i NKPs Friheten om Libya, Syria og Ukraina det siste året. Steigans blogg er meget viktig kilde, preget av sannhetssøken hele tiden
  .

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.