250.000 mot TTIP i Berlin

0

Demonstrasjonen mot TTIP i Berlin 10.10.2015 ble den største i byens nyere historie, skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten, som melder at 250.000 deltok i protesten.

Deltakerne fryktet at TTIP og liknende avtaler vil undergrave de gjeldende sosiale og miljømessige standardene til fordel for storkonsernene. Disse bekymringer uttrykte demonstranter på bannere som «Stopp TTIP & Ceta! For en rettferdig verdenshandel«. Lista over støttespillere for demonstrasjonen var mye bredere enn tidligere protester mot frihandel. Det inkluderer Die Linke, Di Grünen, Attac, Greenpeace, samt kulturelle foreninger, fagforeninger og mange uavhengige grupper.

Forhandlingene om TTIP blir ført i hemmelighet, og dette er også noe demonstrantene har reagert på.

The Guardian siterer Dieter Bartsch, som er nestleder i parlamensgruppa til Die Linke, og han legger nettopp vekta på dette når han sier: Vi må definitivt få vite hva de tar sikte på å vedta.

Det sier jo sitt om hemmeligholdet når ikke en gang lovgiverne i EUs største land vet hva som foregår.

Her er video fra demonstrasjonen i Berlin.

Forrige artikkelByggenæringa: Fra sosial dumping til sammenbrudd?
Neste artikkel250.000 i demonstrasjon mot TISA/TTIP i Tyskland
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).