Stoppa Sveriges stöd till al-Qaidas allierade i Syrien

0
Patrik Paulov

Kriget i Syrien är en katastrof av närmast ofattbara mått. Sverige har under konflikten gett frikostigt humanitärt bistånd till FN-organ och hjälporganisationer som gör livsnödvändiga insatser. Mindre känt är att Sverige stödjer syriska oppositionella som är i allians med al-Qaida-extremister och som därmed är delaktiga i att syrier dödats, fördrivits och flytt sitt land.

En av dem som västvärlden lyft fram som det framtida demokratiska Syriens ledare heter Ahmad Jarba. Han var från juli 2013 till juli 2014 president för Syriska nationella koalitionen för revolutions- och motståndsstyrkor, ofta förkortat Syriska oppositionskoalitionen. Han välkomnades i FN-högkvarteret och av statschefer i väst.

1 april 2014 spred Ahmad Jarba via twitter bilder från sitt besök i den ”befriade” staden Kessab. Det är en liten stad i nordvästra Syrien vid gränsen mot Turkiet med främst armenisk kristen befolkning.

Bilderna på Jarba i Kessab publicerades i västmedier. Men tystnaden kring de händelser som föregick besöket fick många att reagera. SVT:s nyheter påpekade att den syriske oppositionsledaren glömde att nämna att stadens 2 000 invånare flytt undan de väpnade rebellerna. Jarba sade inte heller något om att al-Qaidagruppen Jabhat al-Nusra tillhörde styrkan av ”befriare”.

Händelserna väckte protester världen över. ”De ondskefulla attacker av al-Qaidaanslutna terrorister mot armenier och andra kristna i Kessab är värre än fasansfulla”, twittrade den amerikanske kongressledamoten Adam Schiff, en av flera ledande USA-politiker som tog upp frågan med Barack Obama.

syria islamske stat

Miljonstöd från Sverige

Vad har svenskt bistånd med händelserna i Kessab att göra?

Sverige stödjer den syriska oppositionskoalition som Ahmad Jarba var president för. Det började under den borgerliga regeringen och fortsätter under nuvarande S-MP-regering.

En stor satsning för att stärka oppositionen inleddes för två år sedan. 26 juli 2013 beslutade regeringen att anslå 40 miljoner kronor till Syrian Recovery Trust Fund (SRTF) med uppgift att verka i så kallade befriade områden.

Bakgrunden finns att läsa i en rapport av Jan Thesleff, Sveriges särskilda sändebud för den syriska oppositionen, från ett möte om Syrien i Paris 28 januari 2013. Rapporten är ett av många UD-dokument om Sveriges Syrienbistånd som jag fått ut från utrikesdepartementet.

Enligt rapporten sade Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius att den syriska oppositionskoalitionen lider av ”legitimitetsproblem” på marken. En central fråga var därför vad omvärlden – det vill säga Frankrike, Sverige, USA, Saudiarabien, Qatar och övriga 50 länder på Parismötet – kan göra för att stärka oppositionens stöd i ”befriade områden”.

Svaret blev Syrian Recovery Trust Fund. Syftet var att ge samhällsservice i oppositionens namn med målet att öka dess folkliga stöd. Tyska utvecklingsbanken blev fondens administratör, och Turkiet blev bas för dess verksamhet.

Oppositionskoalitionen gavs en särställning som ordförande i SRTF:s styrelse. I det dokumentet som undertecknades vid fondens upprättande 2 september 2013 finns en namnunderskrift från ingen mindre än Ahmad Jarba. Samme man som senare kallade Kessab en befriad stad efter att dess invånare flytt.

Inget enstaka misstag

Var Kessab ett enstaka misstag?

Svaret är nej. Den syriska oppositionskoalition som Sverige, Danmark, USA, Kuwait med flera stödjer med 900 miljoner kronor genom SRTF, erkänner att man samarbetar med al-Qaidagruppen Jabhat al-Nusra.

29 april i år framträdde Jarbas efterträdare, Khaled Khoja, på en presskonferens i FN-högkvarteret. Flera frågor rörde rebellernas erövring av staden Idlib. Att al-Qaida deltog rapporterades brett. Khaled Khoja medgav inför journalisterna att oppositionens styrkor har en ”taktisk allians” med Jabhat al-Nusra.

Vad säger UD om att svenskt bistånd går till oppositionella som är allierade med en organisation som FN:s säkerhetsråd stämplar som terrorister?

Ambassadör Niklas Kebbon, Sveriges sändebud för Syrienkriget, svarar att Sverige anser att SRTF inte ska göra något som stödjer Jabhat al-Nusra, IS eller andra tveksamma grupper. ”Men nu finns det fler länder i styrelsen och det finns olika åsikter om hur restriktiv man ska vara.”

”De är så illa tvugna”

På frågan om alliansen mellan Sverigestödd opposition och den av FN terrorstämplade al-Qaidagruppen svarar Kebbon: ”Det är klart att oppositions- koalitionen har kontakter med Jabhat al-Nusra … De är så illa tvungna om de vill försöka förse befolkningen i de här områdena med samhällstjänster.”

I Stefan Löfvens regeringsförklaring fördöms ”Assadregimens omfattande attacker mot civila och ISIL:s barbariska övergrepp”. Men statsministern säger inget om de attacker och övergrepp som utförs av den Sverigestödda syriska oppositionen och dess allierade.

Om Sverige, som regeringsförklaringen säger, vill verka för en politisk lösning på konflikten och stödja de fredsinitiativ som pågår måste mångmiljonstödet till al-Qaidas allierade stoppas.

 

Patrik Paulov

journalist Proletären,

föreläsare om Syrienkonflikten

Første gang publisert i Göteborgs Posten

Källor:

Formellt utlämnade UD-dokument.

Inspelad intervju med Syriensändebudet Niklas Kebbon.

Filmad presskonferens på FN:s webb där syriska oppositionens president Khaled Khoja erkänner den taktiska alliansen med al-Qaidagruppen Jabhat al-Nusra.

Öppna källor som Syrian Recovery Trust Fund, SRTF, hemsida.

– See more at: http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2836510-stoppa-sveriges-stod-till-al-qaidas-allierade-i-syrien#sthash.Sv4UQoGD.dpuf

Forrige artikkelFinland lammes av generalstreik
Neste artikkelFlyktningekrisa skjerper motsetningene i EU