Schengen-reglene faller som dominobrikker

0

Fredsprisvinner EU skulle skape forbrødring og hindre krig gjennom å bygge ned landegrensene. … Men når hundretusener av flyktninger rømmer fra de krigene EU deltar i og håper på et bedre liv i Europa, men ender i nedverdigende midlertidige leire, rakner både EU-solidariteten og festtalene. Det er ikke noe vakkert syn.
Dette skrev jeg i august, og hvis det ikke hadde vært så opplagt at akkurat dette ville skje, ville jeg kanskje ha kalt det «profetiske ord». Men det skulle dessverre ingen spåmannsevner til å se at det som skjer nå, måtte skje.

Etter først å ha erklært at Tysklands grenser skulle være åpne, uansett hvor mange flyktninger som måtte komme, har den tyske regjeringa nå slått kontra. Den har suspendert Schengen-reglene og sender bevæpnet politi til grensa mot Østerrike. Det har allerede ført til lange køer ved grenseovergangene. Det argumentet som blir brukt er at man er kommet under vær med at «ikke alle flyktningene er syrere» (!) (Kommentar: Og det kommer man på først nå.) I delstaten Sachsen har man nå kunngjort at også grensa mot Tsjekkia vil bli stengt for dem som ikke har innreisepapirer.

Det tyske forsvarsdepartementet har sagt at Bundeswehr kan gå igang med å utføre politimessige oppgaver når det gjelder kontroll av flyktningene.

Forholdet mellom Ungarn og Østerrike ble klart forverret da det ble klart at ungarske myndigheter stenger flyktningeleiren Röszke og sender flyktningene direkte til den østerrikske grensa. I Wien har man på sin side bestemt seg for å følge Tysklands eksempel:

Tyskland har gitt signalet. Når Tyskland innfører grensekontroll, må også Østerrike gjøre det, sa Østerrikes visekansler Reinhold Mitterlehner 14.09.15.

2200 soldater blir satt inn for å kontrollere grensa.

Slovakia innførte samme dag grensekontroll på grensa mot Østerrike. Slovakias statsminister Robert Fico sier til TV-kanalen TA3 at EU-lederne er redde for å innkalle et toppmøte om flyktningekrisa, fordi det vil avsløre dem.

Ungarns konservative statsminister, som gjentatte ganger er blitt kritisert av tyske politikere for sin negative holdning til flyktningene roser nå Tysklands beslutning om å stenge grensa. «Vi har den største forståelse for Tysklands beslutning og erklærer vår fulle solidaritet,» sa Victor Orbán til Bild.

Så lenge varte altså Angela Merkels sommereventyr om de åpne grensene. At hennes visekansler Sigmar Gabriel nå har oppgradert prognosene til kanskje en million flyktninger i 2015, gjør neppe situasjonen enklere. Luxemburgs utenriks og immigrasjonsminister Jean Asselborn sier at med dette kaoset «Kan vi bare glemme Schengen.»

Det sier sitt om de europeiske ledernes knefall for Washington, at selv under slike vilkår der deres egne samfunn kneler og prinsippene deres raser over ende, så vil de ikke, evner de ikke, tør de ikke å ta avstand fra den krigspolitikken som er roten til hele elendigheten.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkel– Vi overser effekten av 657 norske bomber over Libya
Neste artikkelEU-møtet: – Splittelse kamuflert som kompromiss
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).