EU-møtet: – Splittelse kamuflert som kompromiss

0

EUs innenriksministre møttes 14. september 2015 for å drøfte flyktningekrisa. Som ventet kom de ikke fram til noen løsning. EU-sekretariatet prøver riktignok å selge det som en slags framgang, og hvis du er avhengig av NRK for å skaffe deg informasjon, vil du tro på dette. Men som Deutsche Wirtschafts Nachrichten sier: De ble bare enige om det de var enige om i sommer – og knapt nok det.

Møtet var ikke enstemmig. Det ble vedtatt å fordele 160.000 asylsøkere blant medlemslanda, men det ble ingen obligatoriske kvoter og det var ingen enighet om hvordan denne fordelinga skal skje. Flyktningene har klart vist at de ikke ønsker å være i Sør- eller Mellom-Europa. De vil til Tyskland, Storbritannia eller Skandinavia. Hvordan et kvotesystem skal gjøre noe med det, så lenge det er åpne grenser i Europa, prøvde ikke en gang ministrene å si noe om.

Og bak det hele viste møtet at Schengen-avtalen er på nippe til å bryte sammen. Tyskland utenriksminister sa at hans land hadde stnegt grensene for å legge et press på de andre medlemslanda: «Vi har vist at Tyskland ikke er beredt til alene å bære denne belastninga uten at det skjer en faktisk omfordeling.»

Luxemburgs utenriksminister Jean Asselborn advarte om at dersom flere medlemsland innfører grensekontroll, «vil det bli en dominoeffekt, og vi kan glemme Schengen.»

Der Spiegel er enda krassere. Hovedtittelen er Splittelse kamuflert som kompromiss.

Samtidig får Angela Merkel uvanlig skarp kritikk i Tyskland. Hennes erklæring om at Tyskland er klar til å ta imot alle som vil komme, blir kritisert som populisme, og DWN skriver: Merkel har mistat retningen.

EUs mektigste stat har gjort det som oppfattes som en 180 graders helomvending i løpet av et par uker. Det ryster tilliten til Merkel. Opp mot politikernes opportunisme holder DWN den jevne tyskers solidariske oppførsel. Titusener av hjelpere har stilt opp for å gi flyktningene en best mulig mottakelse og har vist et hjertelag som står i grell kontrast til politikernes kynisme. «Tyskerne har vist verden hva man kan få til med medfølelse og medmenneskelighet.»

Men blant flyktningene som ikke har nådd fram til Tyskland, er det tendenser til panikk, skriver Süddeutsche Zeitung.

Opp mot 60.000 mennesker, det riktige tallet vet ingen, skal være på vei gjennom Ungarn mot den østerrikske grensa i busser eller med jernbane. Og fra Serbia kommer det meldinger om at ytterligere 30.000 er på vei mot Ungarn.

Disse flyktningene møter stengte grenser. De ønsker ikke å være i Ungarn eller Østerrike, men EU-toppmøtet ga dem ingen svar på hva som skal skje med dem.

En kommentator i Der Spiegel skriver: Europa er i en eksistensiell krise.

Le Monde skriver: Frankrike og Tyskland mislyktes med å knesette en europeisk avtale om flyktningene. La Repubblica skriver: Schengen er i fare, grensekontrollene er tilbake.

Og fortsatt er EU-politikerne så lammet i sin lojalitet til Washington at de ikke vil, ikke våger å ta opp den egentlige årsaken til flyktningekrisa, nemlig Vestens kriger som har drevet millioner på flukt, og der Syria i øyeblikket er det verste tilfellet av alle.

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.